باشگاه خبرنگاران جوان - مدیریت متروی تهران پس از اختصاص واگنهای ویژه بانوان در هر قطار مترو با درج علائم و برچسبهایی از مردان خواسته که وارد این واگنها نشوند، اما این روزها به علت افزایش استفاده شهروندان از مترو و افزایش تعداد دستفروشان شاهد حضور بیشتر مردان در واگنهای ویژه بانوان هستیم، بگونهای که این موضوع موجبات نارضایتی بانوان را فراهم کرده و بارها این موضوع را به حراست یا ماموران مترو گوشزد کردند.
مسئولان متروی تهران پس از این گلهها و تذکر برخی از اعضای شورای شهر تهران اخیرا سعی کردند با تعیین رنگ خاص (صورتی) و تدوین المانهای جدید برای واگن بانوان، این واگنها را خاصتر معرفی کنند تا مبادا مردی به دلیل ندیدن المانها وارد واگن ویژه نشود؛ اما این مشکل به همین جا ختم نشد و هنوز چند روزی از این رونمایی نگذشته بود که نارضایتی بانوان به گوش برخی از اعضای شورای شهر رسید، بگونهای که سوده نجفی در تذکری اظهار میکند: برای بار دوم است که نسبت به حضور آقایان در واگنهای ویژه بانوان تذکر میدهم و جالب است که چند روز پیش واگن ویژه مادران و بانوان رونمایی شد، اما امروز تماس گرفتند که باز هم آقایان در واگن زنان هستند و این باعث تأسف است.
وی ادامه میدهد: بانوان اعلام کردند که آنقدر آقا در واگن است که نمیتوانند وارد شوند و وقتی به مسئولان سکو اعتراض شده است آنها میگویند که نمیتوانیم تذکر بدهیم و نمیتوانیم آنها را بیرون کنیم و این در حالیست که حتی در کشورهای پیشرفته و نه اسلامی هم واگن ویژه بانوان وجود دارد و این خواسته ناچیزی است و چند بار باید آن را تذکر بدهیم تا درست شود.
در واکنش به این تذکر مهدی اقراریان دیگر عضو شورای شهر هم تصریح میکند: یک خلأیی در عدم کنترل این موضوع وجود دارد به گونهای که من خودم شخصا وقتی با مترو تردد میکنم بارها در مواجهه با این موضوع به سراغ پلیس مستقر روی سکو رفته ام و آنها گفته اند که به ما مربوط نمیشوند و وقتی که به مسئول ایستگاه گفته ام او پاسخ داده که من یک نفر هستم و برخی از آقایان گوش نمیکنند. این در حالیست که در برخی از واگنهای بانوان در کشورهای دیگر فضای پوشیده وجود دارد و ما خودمان را جای مادری بگذاریم که بچه اش نیاز به شیر یا تعویض پوشاک دارد وکرامت انسانی رعایت نمیشود.
این انتقادات در حالی مطرح میشود که شرکت بهره برداری مترو از ماهها قبل با برگزاری جلساتی با حضور اساتید و جامعه شناسان سعی در یافتن راه حلی برای این مشکل کرده است و در این راستا مدیرعامل شرکت بهره برداری مترو میگوید: این مسئله پدیده اجتماعی است که باید با نظر کارشناسان و نخبگان برای آن چاره اندیشی کرد.
مهدی شایسته اصل در واکنش به ورود آقایان به واگن بانوان میگوید: اختصاص واگنی برای بانوان در مترو فقط مختص ایران نیست، بلکه در کشورهایی همچون مصر، مالزی، امارات، برزیل و... نیز واگنهای مخصوصی برای بانوان در راستای حفظ کرامت آنها در نظر گرفته شده است.
وی با تاکید بر اینکه در حال بررسی و یافتن راهکار برای حل مسائل و مشکلات در مترو با کمک اساتید، پژوهشگران و ... با نظرات متعدد و متفاوت هستیم و جلساتی نیز برگزار شده، ادامه میدهد: در کشور ما این مسئله دارای پیچیدگیهایی است بگونهای که باید به عنوان یک پدیده اجتماعی به آن نگاه کرد و نیاز داریم بیشتر روی این موضوع کار کنیم و راهکارهای سلبی و ایجابی متناسب با شرایط جامعه احصا شود؛ اما اگر غیرحرفهای و غیرکارشناسی وارد شویم قطعا تبعات و ابعادی خواهد داشت.
شایسته اصل با تاکید بر اینکه در کشورمان هنجارهایی داریم که سالها این هنجارها رعایت میشود، میگوید: مثلا سالهاست که سرویس بهداشتی مخصوص بانوان و آقایان با تابلوهایی به همگان معرفی شده و عامل انتظامی هم در محل لازم نیست چرا که همه مراعات میکنند و به عنوان یک عرف رعایت میشود، اما اخیرا بنا به دلایلی که نمیدانیم، مواجه هستیم که افرادی تعمدا و با تاکید سعی در شکستن هنجارها دارند و گزارشهایی از بانوان دریافت کردیم که برخی آقایان در شرایطی به واگن آنها وارد شدند که واگنهای دیگر خلوت بوده و مشکل ازدحام وجود ندشته و این افراد تعمدا در صدد ناهنجاری هستند که اخیرا این گونه رفتارها تشدید شده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری متروی تهران با اشاره به اینکه دیده شده است هنگامی که انتظامات یا کارکنان مترو به این آقایان تذکر میدهند، برخی زنان هم از این حضور دفاع میکنند، میافزاید: این امر نشان میدهد که باید جوانب اجتماعی، فرهنگی و سیاسی بررسی شود که چه چیزی پیش امده که زنان از این اتفاق دفاع میکنند، البته درست است که بخش اعظمی از مسافران زن مطالبه دارند که آقایان در واگن مخصوص آنها وارد نشوند، اما در این میان نیز بانوانی هستند که با ماموران ما وارد بحث میشوند بگونهای که اخیرا شاهد بودیم یک زن استاد دانشگاه برای بررسی تحقیقات دانشگاهیش به مترو رفته و قصد داشته که این مسئله را بعنوان پروژه دانشگاهی بررسی و مطالعه کند که در این میان یک زن جوان با این استاد دانشگاه وارد بحث شده و باوجود اینکه این استاد تاکید میکند واگن مخصوص بانوان فقط در ایران نیست و در کشورهای مختلف هم وجود دارد، این مسئله سبب پرخاش و درگیری زن جوان با استاد دانشگاه شده و در این میان یک آقا که اتفاقا وکیل هم بوده این استاد دانشگاه را مورد ضرب و شتم قرار میدهد که این پرونده در واحد پلیس مترو مفتوح است. پس ببینید باید تمام جوانب فرهنگی، اجتماعی و ... بررسی شود و بعد از کار کارشناسی وارد عمل شد.
وی با تاکید بر اینکه نمیتوان تنها با اتکا به روشهای سلبی وارد عمل شد، ادامه میدهد: به دلیل پیچیدگی و نیاز به کار تخصصی از اهالی حوزه اجتماعی، اساتید علوم شناختی و... دعوت کردیم تا به کمک ما بیایند چراکه ما نمیخواهیم صرفا از روشهای سلبی استفاده کنیم بلکه باید با کمک اساتید و رسانهها گفتمانی ایجاد کرد و با مشخص کردن هنجار و ناهنجاری میتوان کار را سادهتر کرد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری مترو تهران با بیان اینکه فکر نکنید دست روی دست گذاشته و کاری نکردیم، تاکید میکند: هفته گذشته با حضور زنان شورا و مجلس شورای اسلامی از المانهای جدید واگن مخصوص بانوان با رنگ و اشکال مشخصتر رونمایی کردیم و سعی کردیم با کارهای ایجابی این چنینی به مسافران مرد گوشزد کنیم که وارد حریم واگن زنان نشوند و بعد از آن میتوان در مورد راههای سلبی آنهم با نظر متخصصان تصمیم گیری کرد که چراکه رفتار بانوان در مورد ورود آقایان به واگن شان دوگانه است و ازمردم هم میخواهم که به ما در این زمینه کمک کنند.
منبع: ایسنا
انتهای پیام/