به گزارش روابط عمومی استانداری سیستان و بلوچستان، حسین مدرسخیابانی در نشست تخصصی بررسی منابع تامین آب سیستان و بلوچستان گفت: حجم سدهای استان در بارندگیهای اخیر از ۶۰ درصد به ۷۸ درصد افزایش یافت یعنی ۵۰ میلیون مترمکعب آورده این بارندگیهای بود که در تامین آب مورد نیاز مناطق جنوبی استان و فعالیتهای اقتصادی کمک خواهد کرد.
استاندار سیستان و بلوچستان گفت: این استان همچنان درگیر خشکسالی است یعنی بارندگیهایی که اتفاق افتاد عمدتاً در جنوب این استان بود و کماکان مناطق مرکزی و شمالی درگیر خشکسالی هستند.
او با بیان اینکه شمال سیستان و بلوچستان همچنان دچار خشکسالی و در مجموع کل مخازن و حجم سدهای استان حدود ۳۴ درصد ذخیره دارد که این میزان فوقالعاده کم است، خاطرنشان کرد: مخازن چاه نیمهها که ظرفیتشان یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون متر مکعب بوده در ابتدای فصل بارندگی حدود ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب دارد.
مدرس خیابانی با اشاره به اقدامات انجام شده برای مقابله با تنش آبی گفت: مهمترین اقدامی که در این مدت چهار ماهه انجام شده انتقال آب چاه نیمهها است بطوریکه برای تامین آب آشامیدنی مردم آبهای پراکنده در چهار چاهنیمه سیستان در حال جمع آوری از چاه نیمه چهارم به سمت سوم و از چاه نیمه دوم به سمت شماره یک و نزدیک کردن آنها به خطوط انتقال است که تاکنون حدود ۹۰ میلیون مترمکعب در مجموع آب این چاه نیمهها منتقل و تا ۱۲۰ میلیون مترمکعب ادامه خواهد داشت.
استاندار سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: مسیر دیگری که برای رفع تنش آبی در سیستان و بلوچستان داریم حفر چاههای حرمک در نزدیکی زاهدان است تا بخشی از نیاز آب این شهرستان را در فصل تنش آبی تامین کنیم که در این راستا ۶ حلقه چاه حفر شده است.
او گفت: ۱۵۰ نقطه حفر چاه، کفشکنی و لایهروبی در نقاط مختلف سیستان و بلوچستان داریم که از این موارد ۳۳ چاه حفر، ۶۳ چاه در دستور کار بوده و ۳۳ مورد هم تجهیز کارگاه شده تا بتواند بخش عمدهای از مشکلات تنش آبی این منطقه را در تابستان ۱۴۰۱ مرتفع کند.
مدرس خیابانی ادامه داد: سال گذشته ۹۰۰ روستا از طریق آبیاری سیار با تانکر آبرسانی انجام شد که امسال ۴۰۰ روستای دیگر به دلیل خشکسالی متاسفانه اضافه شد از اینرو از محل اعتبارات با خرید و اجاره تانکر این یک هزار و ۳۰۰ روستا را که امکان تامین آب از طریق چاه و خطوط انتقال وجود ندارد به صورت سیاری و سقایی آبرسانی سیار خواهند شد.
استاندار سیستان و بلوچستان با بیان اینکه اتفاق دیگری که در مدت سه ماه اخیر افتاده اخذ ماده ۲۳ پروژه تهلاب است که این پروژه با یاری خدا آغاز خواهد شد تصریح کرد: با وجود کارهای خیلی خوبی که معاونت علمی فناوری رییس جمهور با همکاری وزارت نیرو در خصوص آبهای ژرف انجام داده به دلیل اینکه ما هنوز نرخ خرید تضمینی آب چاه ژرف را اعلام نکردیم البته اعلام شده که ۱۰۰ میلیون مترمکعب از محل آبهای غیر متعارف خریداری میشود، ولی بیان عدد مهم است همین که صرفا بگوییم ما خرید تضمینی میکنیم سرمایهگذار جذب نمیشود.
او ادامه داد: در منطقه سیستان باید ۱۰۰ چاه ژرف بتوانیم حفر کنیم این مهم از عهده دولت خارج است برای اینکه هر کدام از چاهها حدودا ۷۰ میلیارد تومان پول میخواهد امیدواریم با اعلام نرخ خرید تضمینی آبهای ژرف بخش خصوصی برای تامین آب بخشهای صنعتی، کشاورزی و بخشهایی که فعالیتهای صنعتی دارد وارد میدان شود.
مدرس خیابانی با بیان اینکه روند حفر چاههای ژرف به هیچ وجه قابل دفاع نیست به دلیل اینکه بخش خصوصی ورود پیدا نکرده خاطرنشان کرد: این چاههای ژرف از ۱۰ نقطهای که معاونت علمی و فناوری تعیین مکان کرده صرفا سه مورد آن حفر شده است.
استاندار سیستان و بلوچستان بیان کرد: اقدام دیگری که برای رفع تنش آبی داریم نصب آب شیرینکنها است که خوشبختانه با پیگیریهای انجام شده از طریق استان و دستور ویژه رییس جمهور بحث انتقال آب دریای عمان بالاخره در مجلس تصویب و مسیرش از طریق منطقه چابهار به سمت زاهدان تعیین شد.
او با بیان اینکه یکی از مصادیق انتقال آب دریا استفاده از این آب در نوار ساحلی و شهرستانهای ساحلی است گفت: وزارت نیرو مجوز برای نصب ۵۰ هزار مترمکعب آب شیرینکن داده که ۲۵ هزار متر مکعب آن تجهیز کارگاه و پیمانکار مستقر شده است.
مدرس خیابانی با بیان اینکه بحث تخصیص آب دریا برای آب شیرینکن مدنظر است تا بتوانیم از سرمایهگذاری بخش خصوصی استفاده کنیم ادامه داد: موضوع نصب آب شیرینکنهای مقیاس کوچک دارای اهمیت است تا بتوانیم از همه فعالیتهای اقتصادی به سرعت بهرهمند شویم.
استاندار سیستان و بلوچستان با بیان اینکه موضوع آب شیرینکنها و انتقال آب دریا به عنوان مطالبه جدی مردم و به عنوان مفهومی جدید در تامین آب سیستان و بلوچستان مطرح است افزود: موضوع حقابه هیرمند از افغانستان از چند جهت با محوریت نماینده رییس جمهور در امور افغانستان در حال پیگیری است و امیدوارم که به یاری خدا این مهم به نتیجه برسد و بتوانیم از آب هیرمند بهرهمند شویم.
او با تاکید بر اینکه برای تامین حقابه هیرمند همه مسئولان کشور با محوریت دکتر کاظمی قمی به عنوان نماینده ویژه رییس جمهور در امور افغانستان در تلاش هستند تصریح کرد: همه تمرکز ما در تامین آب آشامیدنی است، اما ما نمیتوانیم فقط آب آشامیدنی مردم را تامین کنیم در حالی که برای نیاز آبی فعالیتهای اقتصادی هیچ اقدامی نشود از این رو درخواستمان این است که وزارت نیرو از محل ردیفهای ملی بتواند به اضافه تامین آب آشامیدنی آب مورد نیاز فعالیتهای اقتصادی را نیز تامین کند.
مدرس خیابانی ادامه داد: باید دعا کنیم در پی قهر و بیمهری طبیعت که تاکنون در استان شامل حال ما شده خداوند تفضلی داشته و بتوانیم در این زمان باقیمانده تا تنش آبی ۱۴۰۱ تابستان بارندگیهای خوبی را داشته باشیم، زیرا سیستان و بلوچستان به لحاظ بارندگیها بسیار فقیر است.
انتهای پیام/ع