در یازدهمین سالروز انقلاب مردمی بحرین، ابعاد این قیام، سیر تحولات و مطالبات مردم بحرین را بررسی می‌کنیم.

باشگاه خبرنگاران جوان- انقلاب فوریه بحرین با مجموعه‌ای از راهپیمایی‌ها، اعتراضات و خواسته‌های مدنی در این کشور آغاز شد که همزمان با «بیداری اسلامی» در سایر کشورهای عربی بود که از سال ۲۰۱۰ به راه افتاده بود و به یکی از خیزش‌های جهان عرب تبدیل شد. 

در یازدهمین سالگرد انقلاب بحرین، مخالفان بحرینی برنامه‌های خود را در فضای مجازی منتشر کردند. موج جدید اعتراضات از روز یکشنبه، سیزدهم فوریه با خاموش کردن چراغ‌ها راس ساعت هشت شب و شرکت در کمپین آنلاینی تحت عنوان «در جاده حق متحد هستیم» آغاز شده است. در سالروز خیزش مردمی بحرین، چرایی، سیر تحولات و پیامد‌های این قیام را بررسی می‌کنیم.

ردپای بحرین در مبارزه با دیکتاتوری

اعتراضات بحرین در انقلاب ۲۰۱۱ این کشور خلاصه نمی‌شود. تاریخ پر فراز و فرود بحرین مملو از اعتراضات گسترده و مداوم علیه ظلم و دیکتاتوری است. مردم این کشور جنوب غربی آسیا از ۱۸۲۰ تا ۱۹۷۱ درگیر مبارزه با انگلیسی‌ها بوده اند. از آن زمان به بعد، استقرار حکومتی ملی و عاری از نسبت‌های خانوادگی در راس خواسته‌های ملی قرار گرفت. بیداری اسلامی خاکستری زیر آتش بود و آتش خشم بحرینی‌ها را شعله ور کرد. موج اتفاقات شرایط را به گونه‌ای رقم زد که بحرینی‌ها علیه سیاست‌های آل خلیفه دست به اعتراض بزنند. خواسته‌های مردم واضح بود؛ برکناری شیخ خلیفه بن سلمان آل خلیفه، آزادی زندانیانی که بخاطر مسائل سیاسی به زندان افتاده بودند و نهایتا، تدوین قانون اساسی که کشور را به سمت دموکراسی سوق دهد و ریشه‌های دیکتاتوری را قطع کند.

راهپیمایی گسترده بحرینی ها

شیخ عیسی احمد قاسم بَحرانی، معروف به شیخ عیسی قاسم عالم برجسته و رهبر شیعیان بحرین هدایت این جریان مردمی را به عهده گرفت. عیسی قاسم که از بنیانگذاران «جمعیت بیداری اسلامی» نیز هست، با سخنرانی‌ها و خطبه‌های نماز جمعه‌اش نقش تعیین‌کننده‌ای در این انقلاب داشته و دارد. او مردم را به ایستادگی در برابر نیرو‌های آل خلیفه دعوت می کند.

رهبر انقلاب بحرین

نقش شیخ عیسی قاسم در هدایت جریان مطالبه‌گری بحرینی‌ها

نقش شیخ عیسی قاسم در رهبری این قیام و محبوبیت وی در میان اقشار بحرینی باعث شد وزارت دادگستری بحرین نامه‌ای توهین‌آمیز علیه وی منتشر کند تا محبوبیتش را زیر سوال ببرد. در پاسخ به این اقدام، مردم بحرین نماز جمعه‌های سراسر کشور را تعطیل کردند و تنها در نماز به امامت شیخ قاسم در محله الدراز حاضر شدند. با شروع تظاهرات، حمد بن عیسی آل خلیفه، پادشاه بحرین مخالفانش را اندک خواند. همین ادعا کافی بود تا محبوبیت رهبر انقلاب بحرین بیشتر شود. در ادامه و به دعوت شیخ عیسی قاسم، تظاهراتی با عنوان «لبیک یا بحرین» با حضور بیش از نیم‌میلیون نفر در منامه برگزار شد. این تظاهرات بزرگ‌ترین تجمع تاریخ کشور بحرین بود که بیش از ۵۰٪ بحرینی‌ها در آن حضور داشتند، به‌طوری‌که این راهپیمایی «همه‌پرسی» خوانده شد و برای نخستین بار خود شیخ عیسی قاسم در این تظاهرات شرکت کرد.

اصلاحات سیاسی در رأس مطالبات مردمی

بررسی ابعاد انقلاب بحرین نشان می‌دهد که مردم این کشور از مدت‌ها پیش برای انجام اصلاحات سیاسی در این کشور در تلاش بودند. خواسته اصلی معترضان را می‌توان در تغییر قانون اساسی، برگزاری انتخابات آزاد مجلس و حق سوال از پادشاه خلاصه کرد. از دیگر مطالبات مردمی به اختیارات پادشاه می‌توان اشاره کرد. بحرینی‌های می‌خواستند که پادشاه حق انتصاب نخست وزیر به عنوان اول شخص اجرایی کشور را نداشته باشد، نخست وزیر بر اساس رای مردم و از طریق صندوق‌های رای برگزیده شود، شخص اجرایی کشور منصوب پادشاه نباشد، مجلس بر دولت نظارت کند و وزرا از آن رای اعتماد بگیرند. در کنار این مطالبات، بازگشت تبعید شدگان، آزادی زندانیان سیاسی، لغو ممنوعیت تشکیل احزاب، آزادی بیان و مطبوعات، برابری میان همه گروه‌ها ازجمله شیعه و سنی، توقف دستگیری آزادی خواهان و لغو سانسور مورد مطالبه عمومی قرار گرفت.

درخواست اصلاحات سیاسی

دست عوامل بیگانه در عرصه سیاسی بحرین

بحرینی‌ها به حضور و مداخله کشور‌های دیگر در امور داخلی خود اعتراض دارند. در راس این مداخلات می‌توان به حضور رژیم صهیونیستی در صحنه سیاسی بحرین اشاره کرد. روابط و دوستی سردمداران بحرین با آل سعود زمینه ساز حضور رژیم صهیونیستی در بحرین است؛ اقدامی که به زعم کارشناسان خطری برای جهان اسلام و خیانت به آن است. شروع روابط منامه و تل آویو به ۱۹۹۴ برمی‌گردد. سفر وزیر محیط زیست رژیم صهیونیستی به منامه جرقه تقویت روابط طرفین بود؛ این روابط با دیدار ولیعهد بحرین با شیمون پرز، رئیس اسبق رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۰۰ قوت گرفت. مناسبات اقتصادی میان دو طرف، از جمله تجارت الماس نقطه عطف دیگری در پیوند سیاسی منامه-تل آویو محسوب می‌شود. چند سال بعد بحرین برای خرید سامانه «گنبد آهنین» از رژیم صهیونیستی دست به کار شد. دامنه این روابط به درز خبر درمان اعضای خاندان آل خلیفه در بیمارستان‌های اراضی اشغالی و همکاری میان مراکز دینی دو کشور نیز بسط پیدا کرد.

تل آویو به دنبال برقراری روابط با کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس است؛ به این بهانه که این رویکرد باعث یارگیری و خروج این رژیم از انزوای بین المللی می‌شود. در میان کشور‌های عرب حوزه خلیج فارس، بحرین برای صهیونیست‌ها اهمیت خاصی دارد. نزدیک به ۷۰ درصد جمعیت بحرین را شیعیان تشکیل می‌دهند. همین امر باعث می‌شود که تل آویو به دنبال دفع این تهدید بالقوه باشد.

علاوه بر رژیم صهیونیستی، سعودی‌ها نیز با جلب رضایت حکام بحرینی، در موضع مقابل ملت بحرین قرار دارند. ظلم به شیعیان بحرینی باعث شده که این افراد از کار بیکار شوند. تحصیل شیعیان در دانشگاه‌های بحرین نیز با مشکل مواجه است. قانون خانواده و ظلم و ستم طایفه‌ای و برنامه‌ریزی شده علیه شیعیان نیز در جریان است. 

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۰
Australia
بیتا فاطمی
۱۴:۳۲ ۱۶ اسفند ۱۴۰۰
ایران باید بداد مردم مطللوم ایرانی اصل بهرینی شیعه برسن بخدا گناه هست اگر اونا را نظام جمعوری اسلامی رها شون کند باید بفریاد شان رسید بحرین یکی مستغلات ایران است باید ایران اسلامی آنجا را پس بگیرد انشالله
Germany
ناشناس
۲۳:۴۳ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
درسته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۲ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
تو مسائل کشور مردم دخالت نکنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۳ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است اول باید یک فکری به حال ظلم و ستم جاری بر مردم ایران خودمان بکنیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۷ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
خودتون رو مثل ما بدبخت نکنید
United States of America
ناشناس
۲۱:۱۵ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
با بحرین چکار دارید میخواهید اونا هم مثل ما بدبخت بشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۴ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
من در عجبم که چرا واقعا چرا مردم و رهبرانشون در زمان جدا کردن بحرین از ایران، کوچکترین واکنش و اعتراضی نکردند؟!؟!؟
Netherlands
ناشناس
۱۸:۲۵ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
ایران باید قبل از اینکه بحرین خاک اسرائیل بشه اون پس بگیره و قردادی که شاه امضا کرده پاره کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۶ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
شاه داد رفت! مال رفته بر نمی گرده
به حقوق همه و بین الملل احترام میزاریم، بحرین کشوری مستقل و در سطحی برابر!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۴ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
برادران بحرینی ما به کمک احتیاج دارن متاسفانه هنوز راه حل مناسبی برای نجاتشون از چنگال پادشاه ظالم بحرین پیدا نکردیم
و تا صهیونیست ها نخوردنشون باید سریع تر نجاتشون بدیم و به اغوش وطن برگردونیمشون
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۱۴:۴۰ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
خدا نابود کند دولت پادشاهی فامیل وهابیهای عربستان رو ‌امین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۰ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
در تعجبم چرا نیروی قدس اونجا یک شاخه نظامی قوی اشکیل نداده؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۲ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
سرقت خودرو بیش از حد زیاد شده چرا حکم درست اجرا نمیشه چرا دست قطع نمی کنین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۳ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
قطع دست در شرایط خاصی انجام میشود که سرقت حدی باشد نه تعزیری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۴ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
اشکال نداره حتمن بنده خدا لازم داسته
شما ب و بگرد پیداش کن و ازش پس بگیر اگرنداد خودم ازش میگیرم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۸ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
اگه دست ما دزدها قطع کنن دیگه چطوری کارکنیم؟
اونوقت دزد کور میشه و نیروی انتظامی بیکار میشه
بعد اعتراض میکنید که کمبود شغل داریم
بابا جان به قانون طبیعت احترام بزار و گلیمت از اب بیرون بکش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۰ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
اگر شاه بی غیرت بحرین رو واگذار نمی‌کرد الان این مشکلات وجود نداشت
Iran (Islamic Republic of)
عرب
۲۰:۰۶ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰
انقدر دروغ گفتی که باورتان شد آقای محترم ال خلیفه ۳۵۰ سال حاکم بحرین هستند واگر اعتقاد داری بحرین یکی از استان‌ها ایران بود نام استاندار ایرانی که از طرف حکومت ایران منصوب شد ببر
آخرین اخبار