باشگاه خبرنگاران جوان مشهد - این روزها در میان عامه مردم شاهد مصرف بی رویه چیپس و پفک و از این دست محصولاتی هستیم که شاید رابطه چندان مناسبی با سلامتی بدن انسان نداشته باشند.
جالب است بدانید که طی فرآیند سرخشدن این گونه مواد خوراکی، مقدار زیادی روغن مصرف و جذب محصول مورد نظر شده و کلیه ویتامینهای B و C و ترکیبات آنها آسیب میبیند و عملا آنها را تبدیل به ماده با ارزش غذایی بسیار پایین میکند.
پرهیز از مصرف اینگونه محصولات از آنجا که میتواند موجب اختلال در رشد کودکان و تاثیرات منفی گسترده در سلامتی بزرگسالان باشد امری حیاتیست.
بیشتر بخوانید
غلات به کمک تولید اسنک آمدند
به منظور تامین بهبود در تولید اسنکها و در جهت حفظ سلامتی کودکان و کمک به جایگزینی یک ماده غذایی سالم، کارخانهای در مشهد اقدام به تولید اسنکهایی بر پایه غلات و حبوبات کرده است.
یک تولید کننده اسنک در مشهد میگوید: از این پس برای تولید اسنکها از غلات و همچنین حبوبات بر پایه جو و گندم استفاده میکنیم. مواد ساخت این اسنکها کاملا ارگانیک و غیر فراریخته بوده و در فرآیند تولید آن از سبوسی که سالیانه در کشور به ضایعات تبدیل میشود استفاده شده است.
حسین مقانی میگوید: این اسنکها از آنجا که محورْسلامت هستند میتوانند در بازار جایگزینی برای اسنکهای مصرفی باشند که شاید در واقع ضرری برای مصرفکننده دارند. یکی از تولیدات ما سویق است که همان آرد تفت داده بوده و این آرد میتواند سویق عدس، سویق نخود، سویق گندم و سویق جو باشد.
استفاده از مواد طبیعی در تولید اسنک سالم
او میگوید: اسنکهایی که در شرکت تولید میشود دارای طعمهای طبیعی هستند و شیمیایی نیستند. مقدار و مواد طبیعی که در طعمدهندههای طبیعی استفاده میشود در واقع پایه ادویهای دارند و فاقد هر گونه مواد شیمیایی هستند.
او در پاسخ به این سوال که تولیدات روزانه و سالانه شما در این کارخانه چقدر است؟ میگوید: میزان تولید ما در ماه به حدود ۲۰۰ تن و در سال به ۲۰۰۰ تن میرسد.
همچنین مدیر کارخانه میگوید: فعالیت ما در بحث تولید محصولات سلامتمحور و فراسودمند است که در واقع پیشگیریکننده از بیماریها و کمک به درمان برخی از بیماریهای شایع جامعه از سال ۱۳۹۶ شروع شد.
کوهستانی میگوید: با تشکیل یک تیم تحقیقاتی و جمعآوری تعدادی از جوانان نخبه شروع به انجام آزمایشاتی کردیم و با گرفتن تائیدیههای گوناگون از ادارات مختلف توانستیم محصولاتی را بر پایه سویق کامل و حبوبات تولید و ثبت اختراع کنیم. اکنون این کار شروع شده و حدودا ۵ دسته محصول و به عبارتی ۳۸ محصول تک در حال توزیع به سراسر کشور میباشد.
بیشتر بخوانید
او در پاسخ به این سوال که ویژگی بارز محصولات شما چیست؟ میگوید: ویژگی بارز آن در سلامتمحور بودن و مغذیبودن آن است که هیچ عوارضی برای مصرفکننده ندارد و میتواند حتی به بحث درمان نیز کمک کند. این مهم میتواند با استفاده از محصولات و غلات کامل همچون جو، برنج، گندم و سبوسهای آنها صورت بگیرد.
کوهستانی میگوید: ما برای اولین بار در کشور و دومین بار در دنیا توانستیم این تمایز را داشته باشیم و محصولات سلامتمحوری به مصرفکنندگان عرضه کنیم که عوارضی نداشته باشد.
نیاز به فرهنگسازی مصرف اسنک سالم در میان مردم
او در ارتباط با میزان استقبال مردم از این محصولات میگوید: با تولید این محصولات در این بازه ۳ ماهه و عرضه آن در نمایشگاههای مختلف با استقبال خوب و چشمگیری مواجه شدیم و اکنون نیازمند ترویج و فرهنگسازی گسترده آن در میان مردم هستیم.
این مدیر واحد تولیدی اسنک در خصوص تعریف دقیق واژه "فراسودمند" میگوید: محصولات غذایی هستند که مواد مغذی آنها بیش از آن چیزی است که نیاز روزانه بدن انسان باشد. کلسیم، آهن و پروتئین از جمله موادی هستند که باید میزان مشخصی از آنها در روز برای بدن انسان تامین شود.
به گفته او این لفظ در واقع همان مفهوم فراسودمندبودن در دنیا است که به عنوان سوپرفود شناخته میشود. در واقع از آن میتوان به چیزی مابین غذا و دارو تعبیر کرد که اثر درمانی ثابتی دارد.
خوراکیهای مرگبار برای کودکان
یک متخصص طب سنتی میگوید: بحث نوع مواد اولیه و نحوه فرآوری چیپس و پفک مثل سرخکردن با روغنهای ناسالم و دمای بسیار بالا میتواند بسیاری از خواص سیبزمینی را از بین ببرد. در کل مصرف سیبزمینی به دلیل نشاسته اصلاحنشدهای که دارد میتواند موجب پف و حجیم شدن تودههای بدنی شود.
آکریل آمید مادهای خطرناک در چیپس و پفک
حسن آرین میگوید: بر روی چیپس و پفک به دلیل وجود مواد نگهدارنده و فرآوری با گازی که انجام میشود و استفاده از آکریلآمید بر روی ژنوم بچهها تاثیر بسیار منفی دارد. هنگامیکه یک مادر در دوران بارداری خود در زمانهای ۳ تا ۶ ماهگی چیپس و پفک زیاد مصرف نماید میتواند باعث تغییر در ژنوم فرزندش شود و در زمانیکه فرزند نتواند سلول بنیادی خود را تشکیل دهد زمینههای ایجاد اوتیسم در او ظاهر خواهد شد.
به گفته او یک غذای فراسودمند اصلاح شده همان پروبیوتیکهای فرآوری شده هستند که استفاده آنها در یک محصول میتواند به جذب مواد غذایی در بدن کمک بسیاری کند.
او میگوید: محصولاتی که این شرکت تولید میکند ۶ ویژگی اصلی یک غذای کامل را دارند. بر عملکرد معده و جلوگیری از ایجاد یک اشتهای کاذب اثر بسیار خوبی دارد و موجب میشود تا فرد مصرف کننده از ریزه خواریها و میلکشی معده به استفاده از شیرینی غیر طبیعی پرهیز کند. همچنین میزان زیاد ویتامینهای ب ۶ و ب ۱۲، فیبر، پروتئین، آهن و کلسیم از فواید بالای این مواد غذایی هستند.
اسنک سالم، جلوگیری از بیماریها
به گفته او استفاده از جوانهها که در تولید این مواد غذایی به کار میرود با مزاج افراد مشکلی ندارد. مصرف این مواد با وجود این همه خاصیت به کودکان و خردسالان بسیار توصیه میشود چراکه میتواند آنها را از خطر هرگونه بیماری در سنین بالاتر برحذر دارد.
او میگوید: پاسخ به این سوال که از کجا بدانیم آیا این محصولات فراسودمند هستند یا خیر را میتوان در تاریخ این محصولات جستوجو کرد. این محصولات با تاریخ انقضای نهایت ۵ ماه به بازار عرضه میشوند.
همچنین یک کارشناس ارشد تغذیه در پاسخ به این سوال که چرا این روزها بچهها به سوی مصرفتنقلات ناسالم سوق پیدا کردهاند، میگوید: ذائقه ما انسانها از چند سده پیش به سمت طعمهای شور، شیرین و پر کالری تمایل پیدا کرده است و این موضوع دلیلی شده بر آنکه کارخانهها و کارگاههای تولیدی به سمتوسوی مزههایی با شوری و شیرینی بهتر و لذیذتر بروند و مخاطب خود را جذب کنند.
اسید چرب ترانس در چیپس های ناسالم
رضا افتخار در خصوص ضررهای مصرف این مواد غذایی میگوید: به دلیل استفاده از اسید چرب ترانس در سرخکردن چیپسها درصد ابتلا به سرطان بسیار بالا میرود. همچنین خطر افزایش وزن و بروز چاقی وجود دارد که در حال حاضر نیز این روند به ۶۰ الی ۷۰ درصد جامعه القاء پیدا کرده .
به گفته او مشکلات دیگری از جمله افزایش فشار خون که پفک میتواند سبب بروز آن شود و ریسک ابتلا به دیابت از جمله مضرات مصرف اینگونه مواد غذایی هستند.
تبلیغات رسانهای، مانعی بر سر راه جایگزینی مواد غذایی سالم
به گفته او به دلیل قدرت بالای تبلیغات رسانهها و تبلیغات دیداری در این روزها سخت است بتوانیم یک غذای سالم را جایگزین اینگونه مواد خوراکی نماییم. اگر بخواهیم به جای چیپس و پفک غذاهای بهتری را قرار دهیم باید غذای سالم با لذت بیشتر را به آنها پیشنهاد دهیم تا بتوانیم آن را جایگزین کنیم. راه حل دیگر شاید بتواند تغییر طرز تفکر بزرگسالان و کودکان نسبت به چیپس و پفک باشد.
او میگوید: کارخانهها اگر میخواهند مواد غذایی سالم را به شکل دیگری همچون اسنک تولید کنند پیشنهاد میکنم تا به عنوان اولین گام به طعم و مزه این مواد غذایی و خوراکی بسیار اهمیت دهند. اگر در غیر اینصورت باشد این قضیه قطعا با شکست مواجه خواهد شد. در حال حاضر هستند کارخانههای مواد غذایی که تولیدات آنها به این دلیل با استقبال خوبی از سوی مصرف کنندگان مواجه نشده است.
گزارشگر: سینا سالکی
انتهای پیام// س. س.
یک گزارش کامل