کشاورزی یکی از مزیتهای مهم کشاورزی در استان سمنان است و بخشی از مردم این استان در روستاها زندگی میکنند و مشغول کار کشاورزی هستند، اگرچه مردمی که در شهر زندگی میکنند زمینهای مستقلی در روستا دارند و مایحتاج خود را از زمین هایشان تامین میکنند، اما کشاورزان ای استان چشک انتظار سند های زمین هایشان هستند.
اراضی کشاورزی به عنوان بنای تولید و تامین غذا در تمامی نقاط دنیا محسوب میشود بنابراین باید آنها را برای تولید غذا حفظ کرد.
طرح جامع حدنگار و تهیه بانک اطلاعات مکانی زمینهای کشاورزی، طرحی در جهت اهداف دولت برای حفظ و توسعه زمینهای کشاورزی، مدیریت بهینه منابع آب و خاک کشور است.
سامانه پایش اراضی را میتوان نقطه عطف و به عبارتی فصل جدیدی در استفاده از فناوریهای نوین به منظور مقابله با پدیده زمینخواری دانست. سامانهای که امکانی را برای متولیان این مهم در کشور فراهم میکند تا بتوانند از ناکارآمدی ابزارهای سنتی و روشهای میدانی رصد اراضی کشور عبور کنند و با تکیه بر بهروزترین ابزارهای ماهوارهای به صیانت از زمینهای کشاورزی و جلوگیری از ساخت و سازهای غیرقانونی بپردازند.
حدنگار از زیر مجموعههای سامانههای اطلاعات زمین (LIS) است و به منظور مدیریت اراضی ایجاد میشود. مدیریت اراضی در سطح نخست شامل ثبت و تعیین مالکیت و تعیین حدود موقعیتی و مساحت زمین بوده که در این گام، با انجام عملیات نقشه برداری حدنگار منجر به صدور اسناد تک برگی میشود. طرح حدنگار با نقشه برداری ثبتی انجام میشود و به این دلیل که یک کار حقوقی به شمار میرود، مبنای صدور سند مالکیت قرار میگیرد.
طبق ماده ۵۴ قانون رفع موانع تولید باید زمین های کشاورزی زمین دار شوند و هدف از اجرای طرح حدنگار، جمع آوری آمار و اطلاعات اراضی کشاورزی و تعیین محدودهی ملکی برای احراز و تثبیت مالکیت و تعیین حدود زمینهای ملی و شخصی است.
غلام رضا خراسانیان مدیر امور اراضی جهاد کشاورزی استان سمنان می گوید:وزارت جهاد کشاورزی باهمکاری صمت و منابع طبیعی تداخلات اراضی ملی و غیر ملی رفع و پس از آن ، اسناد اراضی کشاورزی و ملی صادر می شود.
خراسانیان گفت: بیش از ۱۰ هزار هکتار از اراضی استان در نقشه سامانه صمت به تثبیت رسیده و در مرحله آماده سازی صدور سند دار برای بهره برداران است.
اولین مزیت تعیین تکلیف مالکیت اراضی، کاهش تصرف و تعرض به آنها و در واقع، کاهش پدیده زمین خواری است. برخی اراضی توسط سودجویان مورد تصرف قرار گرفته و به شکل غیرقانونی دچار تغییر کاربری شده و به فروش میروند که تنها راهکار بهبود این وضعیت، اجرای کامل طرح حدنگار است. همچنین، طرح حدنگار از تخلفات قولنامهای و مالکیت اراضی جلوگیری میکند. مزیت دیگر این طرح ، جلوگیری از صدور چند سند برای یک زمین است؛ زیرا در گذشته برای برخی اراضی به ویژه اراضی کشاورزی، به بهانههای مختلف بیش از یک سند صادر میشد. با اجرا شدن کامل طرح حدنگار، اطلاعات ملکی به صورت آنلاین در دسترس قرار گرفته و وضعیت ملکی اراضی نیز به راحتی قابل شناسایی است.
یکی از کشاورزان استان می گوید:این طرح علاوه بر افزایش آمایش زمین و مدیریت بهتر با ایجاد گلخانه و دامداری در این زمین ، در افزایش اشتغالزایی این استان هم تاثیر بسزایی دارد.
مرادی حقیقی مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان گفت: مجموع مساحت استان سمنان ۹میلیون و ۳۶۸هزار هکتار است که هشت میلیون و ۱۰۰هزار هکتار در سامانه حدنگار اسناد تثبیت و حدود هفت میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار سند تکبرگی با هماهنگی اداره کل ثبت اسناد واملاک استان صادر شده است.
هدف از تهیه نقشه حدنگار اراضی ملی، دولتی و اصلاح نقشههای سنواتی، همراه با برطرف کردن تداخلات ناشی از اجرای قوانین موازی و در نهایت اخذ اسناد تک برگی و یا تبدیل اسناد دفترچهای به تک برگی است.
مرادی حقیقی می گوید: بیش از ۹۵ درصد اراضی استان، اراضی ملی است که با همکاری و تعامل سازنده در استان، تاکنون سند تک برگی برای ۸۲ درصد مساحت اراضی ملی استان صادر شد.
دریافت اسناد کاداستر اراضی ملی استان سمنان با هدف شناسایی و برخورد قانونی با متجاوزان اراضی ملی و انفال متعلق به مردم و جلوگیری از زمینخواری انجام میشود.
برای ۹۵۵ هزار و ۷۸۸ هکتار از اراضی ملی شهرستان سمنان، ۶۹۲ هزار و ۸۱۹ هکتار از اراضی ملی شهرستان میامی، سه میلیون و ۸۷۸ هزار هکتار از اراضی ملی شهرستان شاهرود و ۱۳۹ هزار و ۷۹۵ هکتار از اراضی ملی مهدی شهر، سند تک برگ صادر شد.
با اجرای این طرح کشاورزان استان میتوانند به راحتی برای باغ خود سند تک برگ بگیرد و باغ خود را فنس کشی کند، علاوه بر این زمینهای منابع طبیعی دیگر دستخوش تعرض سودجویان قرار نخواهد گرفت.
با تکمیل این طرح انتظار میرود زمینهای کشاورزی با کاشت نهال یا جلوگیری از تعرض سرسبزتر و آبادتر شوند.
گزارش از سیده نسترن حسن آبادی