رئیس منطقه دوم سازمان بازرسی و بازرس کل خراسان رضوی از تخلف بودن واگذاری معادن سنگ آهن پلاسری سنگان خواف به بخش خصوصی در دهه‌های ۷۰ و ۸۰ خبرداد.

باشگاه خبرنگاران جوان مشهد -  موسی فتوحی گفت: در آن زمان کارشناسی لازم برای واگذاری این معادن انجام نشد و این معادن نباید به بهره بردار غیردولتی واگذار می‌شد.

معادن پلاسری سنگ آهن در منطقه سنگان خواف ۲۸ معدن دارای پروانه بهره برداری با پنج میلیون تن ظرفیت استخراج در سال است که بهره برداران آن سرمایه گذاران بخش خصوصی هستند، سنگ آهن معادن پلاسری بوسیله خودور‌های سنگین از پهنه مسطح دشت برداشت شده و برای استفاده در واحد‌های ذوب آهن در کامیون‌ها بارگیری می‌شود.

مجموعه معادن سنگ آهن سنگان خواف در خراسان رضوی با ذخیره یک میلیارد تن یکی از ۱۰ مجموعه معدنی بزرگ سنگ آهن جهان و تامین‌کننده خوراک اولیه برای تولید ۱۷.۵ میلیون تن کنسانتره، ۱۵ میلیون تن گندله و پنج میلیون تن سنگ آهن در ایران است.

او گفت: هزینه‌های دولت در این منطقه بیشتر از درآمد به دست آمده ناشی از واگذاری ۲۹ معدن آن است و در حال حاضر بهره برداران تمامی پهنه دشت بادخیز منطقه را به هم ریخته و مشکلات امنیتی، اجتماعی، بهداشتی و درمانی و همچنین زیست محیطی برای ساکنان محلی بوجود آورده‌اند و بار‌ها شاهد ایجاد گودال‌های عمیق و تپه‌هایی به ارتفاع زیاد از خاک‌های نرم در این منطقه بادخیز بوده ایم.

رئیس منطقه دوم سازمان بازرسی خراسان رضوی گفت: در حال حاضر سود خالص فروش هر تن سنگ آهن معادن پلاسری سنگان حدود ۱۰ میلیون ریال است، ولی بهره برداران مقدار ناچیزی به دولت عوارض معدنی می‌دهند.


بیشتر بخوانید


فتوحی گفت: دولت، زمین، عرصه و منابع طبیعی بیت المال در این منطقه را به بخش خصوصی واگذار کرده و بخش خصوصی نیز بدون انجام هزینه خاصی در این عرصه، با سود سرشار و قابل توجه سنگ آهن برداشت می‌کند.

او گفت: سود برداشت از این معادن تا حدی است که صاحبان پروانه بهره برداری، کار را به پیمانکاران درجه دوم، سوم و حتی چهارم واگذار می‌کنند و بهره بردار اصلی در دوره ۲۰ ساله مجوز بهره برداری، سرمایه گذاری خاصی نمی‌کند.

پرداخت ناچیز حقوق دولتی

رئیس منطقه دوم سازمان بازرسی خراسان رضوی گفت: در دوره آغاز واگذاری بهره برداری معادن یعنی بیش از ۲۰ سال قبل، قانون اجازه می‌داد تا ۳۰ درصد درآمد معادن به عنوان عوارض دولتی دریافت شود، اما این عوارض از معادن پلاسری سنگان خواف سه درصد تعیین شده بود.

فتوحی گفت: از حدود ۲ سال پیش بازرسی استان به این موضوع ورود کرده و توانسته‌ایم سهم دولتی را به هشت درصد برسانیم.

او گفت: بهره‌برداران ۲۹ معدن پلاسری منطقه سنگان خواف طی قرارداد‌های پنج تا ۲۰ ساله خود تخلفاتی نظیر اضافه برداشت و دیگر تخلفات معدنی نیز داشته اند، حتی در مواردی همان سه درصد حقوق دولتی را نیز پرداخت نمی‌کردند بطوریکه یکی از بهره برداران از سال ۹۳ این بدهی را به دولت پرداخت نکرده است.

انتهای پیام//ت. ز

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.