نامنظم‌ترین منطقه جهان فرصتی است برای همکاری‌های سیاسی و اقتصادی ایران با کشورهای ایندوپاسیفک.

منطقه ایندوپاسیفک نامنظم‌ترین منطقه روی زمین است که از ۳۶ کشور همراه با مجمع الجزایر آن‌ها تشکیل شده که بیشترِ گستره اقیانوس‌های آرام و هند و نیز دریا‌های داخلی آسیا را پوشش می‌دهد.

این منطقه با بیش از ۳ میلیارد نفر جمعیت، بیش از نیمی از جمعیت جهان را در خود جای می‌دهد از جمله دو تا از پرجمعیت‌ترین کشور‌های جهان یعنی هند و چین.

این منطقه برمبنای ویژگی‌های اقتصادی، سیاسی و امنیتی آن، محل تلاقی سیاست قدرت‌های بزرگی همچون چین و امریکا است. بیش از ۴۰ درصد خروجی اقتصاد جهانی شامل اقتصاد‌های پیشرو چین، ژاپن و کره جنوبی مربوط به این منطقه است.

 همچنین برخی از قدرت‌های برتر نظامی جهان شامل چین، کره شمالی، کره جنوبی، هند و ژاپن و نیز دو قدرت هسته‌ای یعنی آمریکا و چین به این منطقه تعلق دارد.

نگاه تازه آمریکا به ایندو پاسیفیک در دوران ترامپ

تا یک دهه پیش، دنیا به این منطقه صرفا به دید یک محدوده جغرافیایی به نام آسیا پاسیفیک و حاصل پیوند دو اقیانوس آرام و هند نگاه می‌کرد.

اما در سال ۲۰۰۷ شینزو آبه نخست‌وزیر وقت ژاپن به آن رنگ و بوی سیاسی بخشید و طرح گفت‌وگو‌های چهارجانبه ژاپن، آمریکا، استرالیا و هند را مطرح کرد. این طرح با کناررفتن آبه از قدرت این مفهوم برای مدتی به فراموشی سپرده شد.

اما با روی کار آمدن مجدد آبه در سال ۲۰۱۲ و پیروزی دونالد ترامپ رئیس‌جمهور سابق آمریکا در سال ۲۰۱۶ ایندوپاسیفیک، جایگاه جهانی خود را پیدا کرد و میان متحدین آمریکا به نام ایندو پسیفیک معروف شد.

عیدانه /  INDO-PACIFIC منتظر نیم نگاهی از سوی ایران

ایندو پاسیفیک و کشور‌های متحد آمریکا در این منطقه آنقدر در سیاست‌های بین المللی این کشور جایگاه یافتند که حتی در سند امنیت ملی آمریکا در به  آن‌ها اشاره شده است.

در این سند آمده است که آمریکا از طریق همکاری‌های نظامی و اقتصادی با استرالیا و نیوزیلند، دولت‌های کوچک شریک در منطقۀ ایندو پاسیفیک آن‌ها را تقویت خواهد کرد تا آسیب‌پذیریشان را در برابر نوسانات اقتصادی و بلایای طبیعی کاهش دهد.

نگرانی از رشد علوم و تکنولوژی به‌ویژه در چین و هندوستان، حضور تعدادی از اقتصاد‌های غول‌پیکر جهان، اهمیت حمل‌ونقل دریایی و وجود تنگه‌های مهم جهان مانند مالاکا، لومبوک و سوندا در این منطقه که حجم زیادی از حمل‌ونقل جهان از طریق آن‌ها صورت می پذیرد، از دیگر دلایل اهمیت این منطقه برای آمریکاست.

عیدانه /////  INDO-PACIFIC منتظر نیم نگاهی از سوی ایران

از سوی دیگر آمریکا با فروش اسلحه به متحدین خود در در ایندوپاسیفیک به ویژه شرق آسیا تلاش دارد تا ضمن تقویت قدرت نظامی مشترک و ایجاد امنیت برای این کشور‌ها از پیشبرد اهداف خود در منطقه تحت عنوان پشتیبانی از متحدین خود مطمئن شود.

ژاپن، کره جنوبی و تایوان بزرگ‌ترین واردکنندگان وسایل دفاعی امریکا در این منطقه هستند. اما آمریکا با هدف مهار قدرت چین در منطقه با  فروش اسلحه به این کشورها در تلاش است تا این امر را میسر کند.

عیدانه /////  INDO-PACIFIC منتظر نیم نگاهی از سوی ایران

علاوه بر دلایل فوق، یکی از علت‌های توجه آمریکا به ایندوپاسیفیک آن است که نیمی از تولیدات و نزدیک به نیمی از تجارت جهانی، در آسیا انجام می شود. این قاره که بیش از نصف جمعیت جهان را در خود جای داده است، بزرگ‌ترین واردکننده از امریکا و دومین صادرکننده به آن است.

طبق پیشبینی‌ها اگر درآمد سرانۀ آسیا سرعت رشد خود را حفظ کند، تا سال ۲۰۵۰ رشد ۶ برابری بر اساس قدرت خرید خواهد داشت.

چابهار؛ حلقه وصل ایندوپسیفیک به اروپا

اما این منطقه و کشورهای حاضر در آن، به ویژه چین و هند برای ایران نیز از اهمیت بسزایی برخوردارند.

ایندوپسیفیک که تا منتهی الیه سواحل کشورمان در دریای مکران کشیده شده است، با تنها بندر اقیانوسی ایران یعنی بندر چابهار مماس شده تا بتواند به نقطه اتصال طرح‌های اقتصادی و تجاری کشورهای دربرگیرنده خود با ایران تبدیل شود.

عیدانه /////  INDO-PACIFIC منتظر نیم نگاهی از سوی ایران

بندر چابهار، کشورهای ایندوپاسیفیک را علاوه بر مسیر دسترسی به افغانستان، به بازار کشورهای آسیای میانه و نهایتا کشورهای اروپایی متصل می‌کند. دی ۹۵ بود که نارندرا مودی نخست وزیر هند در جریان سفر به ایران، یک توافقنامه سه جانبه برای تاسیس کریدور حمل و نقل بین‌المللی (توافق چابهار) را به همراه ایران و افغانستان به امضا رساند.

سرمایه گذار اصلی این توافقنامه کشور هند است. این کشور در توسعه فاز اول پایانه شهید بهشتی در بندر چابهار با همکاری ایران به میزان ۸۵ میلیون دلار و کمک تسهیلاتی ۱۵۰ میلیون دلاری برای توسعه پایانه شهید بهشتی سرمایه کنار گذاشته است.

عیدانه /  INDO-PACIFIC منتظر نیم نگاهی از سوی ایران

اما این مسیر استراتژیک که به ایران منتهی شده همواره و به دلایل مختلف از جمله رقابت با چین مورد طمع آمریکا نیز بوده است.

آبان ۹۷ بود که در پی اجرایی شدن مرحله دوم تحریم‌های ایالات متحده، مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد این کشور تصمیم گرفته است که برای کمک به توسعه افغانستان و حفظ مسیر ارتباطی جهت ارسال اقلام بشردوستانه به ایران، بندر چابهار واقع در جنوب شرق ایران و طرح توسعه آن را از شمول تحریم‌ها معاف کند.

نوذر شفیعی کارشناس در این باره می گوید « به نظر می‌رسد که شکل‌گیری رقابت میان آمریکا و چین، این امکان را برای هند ایجاد کرده که اهداف راهبردی خود را با بهره‌گیری از این رقابت پیش ببرد. علاوه بر این، هند نیز چین را به‌عنوان یک رقیب راهبردی قلمداد می‌کند و ازاین‌رو در راهبرد موازنه‌سازی در برابر چین با امریکا همسویی دارد.

عیدانه /  INDO-PACIFIC منتظر نیم نگاهی از سوی ایران

بتابراین اهمیت حیاتی این بندر برای هند که از جمله پروژه‌های همکاری اقتصادی با ایران به‌شمار می‌آید تا جایی است که از این بندر به عنوان برگ برنده ایران در ایندوپاسیفیک یاد شده است.

از سویی دیگر جایگاه هند در راهبرد ایندوپاسیفیک امریکا در برابر چین از یکسو و اهمیت ایران و بندر چابهار برای هند از سوی دیگر، موجب شد تا واشنگتن در زمینه اجرای تحریم‌های اقتصادی علیه ایران، دهلی نو را تحت فشار قرار ندهد.»

ایران در برخورد با ایندوپاسیفیک چه کند؟

ایران نیز در مدت اخیر، با درک صحیح از تغییر موازنه قدرت از غرب به شرق و اینکه منافع کشورهای غربی خواسته یا ناخواسته به قدرت های نوظهور شرق گره خورده‌است، تصمیم به اتخاذ سیاست همسایه گرایی برای پیشبرد منافع ملی خود، ، توجه ویژه‌ای را به برقراری رابط تنگاتنگ با شرق به ویژه با همسایگان خود کرده است.  

عیدانه /////  INDO-PACIFIC منتظر نیم نگاهی از سوی ایران

به گفته شفیعی « لازم است ایران در جهت توسعه روابط تجاری و ایجاد بازار برای محصولات ایرانی با یک دیپلماسی فعال به دنبال گسترش روابط با کشورهای حاضر در حوزه ایندوپاسیفیک باشد تا در شرایط تحریم‌های تحمیلی بتواند گامی برای بی‌اثر کردن آنها بردارد.»

برچسب ها: چین ، هند
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
هادی
۱۵:۴۸ ۲۶ فروردين ۱۴۰۱
این مربوط به کشورهایی ست که سیاست مشخص و رو به رسد و ملی دارند شما الان برنامه ای در دولتمردان برای سیاست میبینید؟؟؟ آن و این دولت مایه شرمساری ملت و تاریخ اند و چوبش رافقط ملت میخورد فرزندان خودشان در همان کشورهای غربی کیف میکنند و مردم بدبختی اس را تحمل میکنند خدایا خود داد بستان از پوتین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۵ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
شما که هر جا رو نگاه کنید، ویران میشه.
Iran (Islamic Republic of)
بهنام
۱۸:۳۹ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
ورود به بازار کشوری نیاز به برنامه ریزی و تلاش بسیار دارد که هر دو مورد نه در دولت و نه در تجار ما وجود ندارد
تجار ما بعد از چند سال تجارت و کسب ثروت تجارت رها میکنن بجای گسترش تجارت مثل غربی ها
مثل پسر عمه خودم ۲۸ سالشه ۵ سال در کار صادرات میوه بود چون ثروت هنگفتی جمع کرده کلا کار کنار گذاشته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۶ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
هورااا،مرگ به امریکا
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۳:۱۳ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
بازوهای قدرتمند اقتصادی هر کشور، کارخانجات تولیدی به روز هستند که می توانند در عرصه بین المللی رقابت کنند. با واگذاری های اشتباه ناشی از عدم فهم دقیق از خصوصی سازی، چه به روز کارخانجات تولیدی آمد و یا برخی از کارخانجات تولیدی در سایه تحریم کشور، رو به خود تحریمی آوردند و با اجحاف حق مردم تا توانستند کالاهای بی کیفیت را با هر قیمتی فروختند. رقابت اقتصادی در مقیاس بین المللی همچین روندی را بر نمی تابند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۷ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
بسیار عالی
ان شاء الله که زودتر حمله روسیه و چین و کره ‌‌شمالی و ایران به آمریکا شروع شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۹ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
چین صرفا ابرقدرت تولید بنجل و آشغال در جهان است لطفا کیفیت را فدای کمیت نکنید...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۲ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
اینکه صرفاً شما محصولات به درد نخور رو مصرف کردین دلیل به نتیجه گیری کلی جنابعالی نیست! از قدیم میگن هرچقدر پول بدی همون قدر آش میخوری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۷ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
چین اگر جنس با کیفیت تولید میکنه تحت لیسانس کشورهای دیگه تولید میکنه اونها رو جدا کن هر چی میمونه حدود 90 درصد تولید چین آشغال و بنجل و کپی که به خورد جهان سومیها میدن...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۹ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
خطاب به 12:02 :
شرق گدا . شرق گرا . شرق پرست. مصرف گرا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۹ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
غربگدا، غرب پرست، غرب زده، مصرف گرا، پیرو جنگ و فساد، هالیوود فاسد و پرفحشا و......
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۵ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
صلوات بفرستین. نه شرقی نه غربی لعنت به هر دوتاشون. لعنت به مصرفگرایی و گدایی. ایران خودش به زودی ابرقدرت میشه...
Iran (Islamic Republic of)
ا
۱۷:۰۹ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
چین داره محصولاتی حتی به آمریکا صادر میکنه که رو دستشون نیومده ! متاسفانه ما خودمون جنسهای درجه3-4 یا حتی یه بار مصرفشونا میخریم . الان چند ثلم جنس دارم چینی هستن که بیش از 10ساله دارن کار میکنن بدون هیچ عیبی و چقدر هم محکم !
مثلا حتی یه پوست کن ساده که چینی هست و 12 ساله داریم ازش استفاده میکنیم وباروز اولش هیچ فرقی نکرده و عین همین پوست کن هم داریم زده چین ولی باهاش یه هویج هم نمیشه پوست کند !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۵ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
وقتی تاجر ایرانی میره تو شرکت چینی میگه برای من گوشی موبایل ارزون قیمت تولید کن و برند ایفون سامسنگ روش بزن تا من ببرم صد برابر تو ایران بفروشم
حالا مقصر کیه؟
تاجر ما میره جنس خراب میخره تا به اسم اصلی تو بازار بفروشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۶ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
اگر بودجه ای که امسال مجلس به ساترا داد را به چابهار داده بود وضع مردمش این نبود و تمام اون پول در عرض دوسال با سودش به خزانه دولت برمیگشت!
Iran (Islamic Republic of)
پیمان اشراقی
۱۰:۱۵ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
سلام ،

رحمی وجود ندارد ،
چون اجازه رحم کردن وجود ندارد ،
دشمنی وجود دارد ،
چون اختلاف بین غریبه ها طبیعی است ،

همه جان من هستید آنگاه که به همه جان من می اندیشید ،

#رب العالمین .
Iran (Islamic Republic of)
صادق
۰۹:۴۸ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
بزودی شاهد جنگی بسیار عظیم خواهیم بود
جنگ چین با همسایه های جنوبی خودش شروع خواهد شد

(تایوان و ویتنام)

و این جنگ با پیروزی کامل چین و نابودی این 2 کشور همسایه به آخر خواهد رسید

پس به فکر تجارت با دشمنان چین نباشید
Iran (Islamic Republic of)
م
۱۲:۰۲ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
تحلیلت تو حلق چین.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۱ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
چین حلق ندارد
دوم اینکه قبل از حمله روسیه به اوکراین هم کمتر کسی این تصور رو داشت که روسیه جنگی رو اغاز کند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۳ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
شما غربی ها حسابی و قشنگ توسط کشور های شرق با خاک یکسان شدید
Iran (Islamic Republic of)
Bakhtiyari
۰۹:۰۳ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
هر چه کوتاهی و ضعف است از خودمان و مدیریت ضعیفمان است.
میتوان با افزایش ظرفیت و افزایش و گسترش اسکله های تخلیه و بارگیری
و همچنین افزایش و گسترش و توسعه مسیرهای ریلی این بندر را به رونق و شکوفایی رساند پس تنها با همین دو مورد میتوان بندر اقیانوسی در حد ایران و ایرانی داشت.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۰ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
چون در امور مانند صادرات و واردات و گمرکات فاقد نظم و قانون مداری هستیم نمی توانیم جایگاه خود را بر حسب ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های کشور به دست آوریم متاسفانه سریعا فساد پیکره مجموعه را فرا می‌گیرد و همه چیز بر باد می رود زیاده خواهی ها و مافیای موجود در سیاسیون کشور مانع پیشرفت کشور شده و می شود. وجودمان خوب و امیدوار کننده به نظر می آید ولی به محض به ثمر نشستن به سرعت فساد کار خودش را می‌کند
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری فرزند زاگرس مرکزی
۰۸:۴۴ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
یکی از عوامل مهم که سبب رونق بندر راهبردی و ساحل اقیانوس و بندر و ساحل هم مرز و همسایه اقیانوس کشورمان میشود اسکان جمعیت فراوان و زیر ساخت های فراوان برای افزایش و گسترش جمعیت و گسترش و توسعه صنعت و دانشگاه و پژوهشگاه ها و دیگری افزایش و گسترش ترانزیت و حمل و نقل و آمد و شد فراوان کشتیها و خودروهای ترانزیتی و افزایش ظرفیت بارگیری و تخلیه هر چه بیشتر این بندر و ساحل اقیانوسی کشور عزیزمان است.
پس با افزایش زیرساختها و توسعه و گسترش صنعت و دانشگاه و پژوهشگاه و زیر ساخت تخلیه و بارگیری،داشتن ریل و راه آهن ،اتوبانها و شاهراه‌ها و بزرگراه‌هایی به تهران و مشهد با کوتاهترین مسیر و مسیر ریلی رفت و برگشت میتوان به پیشرفت هر چه بهتر بندر اقیانوسی کشورمان رونق ،بها و بهره‌برداری بهتر و هر چه بیشتر کرد و بر رونق و شکوفایی و رشد هر چه بیشتر ساحل اقیانوسی و بندر اقیانوسیمان افزود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۴ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
اتفاقا پارسال یکی از محصولات دانش بنیان مون رو به کشورهای جنوب شرقی آسیا صادر کردیم که در جراحی استفاده میشد ربات جراحی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۱۷ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
ماشالا کل جهان فقط منتظر ایرانن و همه به ایران نیاز دارن ولی این همه سال تحریمه و تورم ۴۰ ۵۰ درصدی داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۳۴ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
ایران با هر منطقه‌ای بخواد کار کنه چین اونجاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۴ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
چون چین فعلا اولین اقتصاد جهان هستش
آخرین اخبار