بعد از سالیان دراز پس از تصویب قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری، بالاخره مسئولان ذیربط تصمیم به اجرای این قانون گرفتند. اوضاع نامناسب استخدامی، دریافتی و شرایط کاری دشوار و مشکلات مالی ، آن هم در شرایط بحران کرونا و فعالیت کادر درمان، اشتیاق خروج از کشور را بر حضور در کشور بیشتر کرده است. آن طور که مسئولان کادر درمان و به طور خاص دبیر خانه پرستاری ایران اعلام کرده است؛ هر ساله ١٠٠٠ پرستار ایران را به مقصد کشورهای مختلف جهان ترک میکنند.
خبری که آینده بهداشت و درمان کشور را تحت تاثیر قرار داده است و معلوم نیست با کمبود پرستاری که در شرایط فعلی، کشور با آن دست و پنجه نرم میکند؛ آیا وعدههای اشتغال و جذب نیروی متخصص که سالها است صرفا روی کاغذ جا خوش کرده، به میدان عمل راه پیدا میکند و معادله ١٠٠ هزار نیروی پرستار بیکار و جذب ۵۵ هزار نیروی تازه نفس از این میان برای مسئولان حل شدنی است یا خیر.
بعد از سالیان متوالی تعرفه گذاری خدمات پرستاری اجرا می شود؛ اما خبر هایی مبنی بر حذف بودجه تعرفه گذاری در سال آینده شنیده شده است. شرایط کار در مراکز درمانی به دلیل مسائل مختلف از جمله مشکلات مالی، سخت و این موضوع باعث رفتن پرستاران نخبه از کشور می شود.
بر اساس برآوردها، حداقل سالیانه ۱۰۰۰ پرستار از کشورمان رفته اند و در حال حاضر نسبت پرستار به جمعیت در کشورهای اروپایی و توسعه یافته در حدود نه پرستار به ازای ۱۰۰۰ نفر است؛ در صورتی که همین آمار در ایران ۱/۶ است.
محمد شریفی مقدم، دبیر کل خانه پرستار ایران گفت: تعرفه گذاری خدمات پرستاری در سال ۸۶ به تصویب مجلس رسیده است. سال ها به بهانه های مختلف این قانون در کشور اجرا نشده بود.
باید خدمات پرستاری ارزش گذاری شود تا بر اساس هر نوع خدمتی که پرستاران در مراکز درمانی انجام می دهند، پول آن ها محاسبه و حقوق همکاران پرداخت شود. در حال حاضر هشت هزار خدمت پزشکی و حدود دو هزار خدمت پیراپزشکی در کتاب ارزش گذاری نسبی تعیین شده است.
برای اجرای تعرفه گذاری خدمات پرستاری، مجلس جهت تامین بودجه مورد نیاز این طرح مقرر کرده بود که پنج هزار میلیارد تومان درآمد ناشی از افزایش مالیات بر سیگار به تعرفه گذاری خدمات پرستاری اختصاص داده شود که تا این لحظه به دلیل مخالفت با افزایش مالیات بر سیگار عملا منابع اجرای تعرفه گذاری خدمات پرستاری حذف شده است. اجرای تعرفه گذاری خدمات پرستاری به دلیل عدم تامین بودجه اش به طور دقیق مشخص نیست.
برای پرداختی پرستاران سقفی بر اساس بودجه تعیین شده است که این موضوع غیر قابل قبول خواهد بود. برای گروه پرستاری ده بسته خدمتی تعیین شده که این موضوع بی عدالتی حتی در حق بیماران و مراجعه کنندگان به مراکز درمانی است.
مشکلات مالی سبب افزایش مهاجرت افراد و پرستاران نخبه و با تجربه شده است و نظام سلامت ما با کمبود نیروی پرستاری دچار مشکلاتی خواهد شد.
به گفته عضو شورای عالی سازمان نظام پرستاری، اخیراً پرستاران تمایل بیشتری برای رفتن از کشور نسبت به قبل پیدا کرده اند و از این مجموعه اطلاعات و راهنمایی میخواهند.
او گفت: ما در سازمان نظام پرستاری واحد بین الملل داریم که پرستاران میتوانند سوالات خود را مطرح کنند و شرایط کشورهای مختلف را بپرسند. علت اصلی این موضوع سختی کار به دلیل کمبود نیرو و حتی مسائل مالی است.
پرستاران ایرانی در رنکینگ جهانی، جایگاه پانزدهم را دارند. این یعنی پرستاران ما میتوانند تمام استانداردهای لازم را به راحتی پشت سر بگذارند و از هر کشوری پذیرش دریافت کنند. به گفته متخصصان، کشورمان در حوزه پرستاری نخبگان علمی زیادی دارد.
بیشتر بخوانید
خواهش می کنم پیگیر فوق العاده خاص کادر درمان باشین با تشکر فراوان