علیاکبر حق ویسی گفت: در حال حاضر یکی از بهترین نانهای کشور، نان سنگک قم است و این افتخاری برای استان قم است که نان سنگک آن معروف به کیفیت است.
رئیس گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم با اشاره به اینکه در قم درصد زیادی از مردم نان سنگک مصرف میکنند، گفت: در سالهای گذشته نان سنگک با درصد بالایی سبوسگیری و نان سفید میشد، ولی در حال حاضر سبوسگیری کاهش یافته و به ۱۲ درصد رسیدهاست.
حق ویسی با بیان اینکه قم از نظر رعایت استاندارد سبوسگیری در کشور پیشتاز است،گفت: نانواییهای این استان در چند سال گذشته در راستای سبوسگیری نان به سمت استاندارد حرکت کردهاند و بر این اساس سبوسگیری از نان سنگک ۷ تا ۱۲ درصد، لواش و تافتون ۱۵ درصد و بربری ۱۸ درصد انجام میشود.
رئیس گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم با بیان اینکه متاسفانه در سالهای گذشته بیش از ۲۱ درصد سبوسگیری انجام میشد، گفت: سبوس نان مزایای زیادی از جمله پیشگیری از انواع سرطان بهویژه دستگاه گوارش، کنترل و پیشگیری از قندخون، فشار خون، چربی خون، کبد چرب، چاقی و اضافه وزن دارد.
حق ویسی با بیان اینکه نان سبوسدار رنگ تیرهتری دارد، گفت: به دلیل عدم اطلاعرسانی، مردم ترجیح به خرید نان سفید دارند، در حالی که نان سبوسدار به دلیل دارا بودن مواد مغذی، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از بیماریهای واگیردار و غیرواگیر میشود.
او گفت: غلات سفید جزو مواد غذایی است که برای حفظ سلامتی باید کمتر استفاده شود و از سوی دیگر دریافت غلات کامل از جمله نان سبوسدار از ضروریات حفظ سلامتی بدن است.
رئیس گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم گفت: هر فرد بهطور متوسط باید روزانه ۳۰۰ تا ۳۲۰ گرم غلات مصرف کند و توصیه میشود غلات کامل سبوسدار باشد؛ ولی بر اساس بررسیهای صورت گرفته مردم ۹۳ گرم را بهصورت غلات کامل و ۲۰۱ گرم غلات سفید و تسویه شده مثل برنج، نان لواش و تافتون مصرف میکنند.
حق ویسی با اشاره به پخت نان با استفاده از ادویههایی از جمله زردچوبه، دارچین، زنجبیل، سبزی و همچنین مغزها، گفت: این نوع نانها که در زمانهای قدیم پخت میشد، هماکنون نیز در بعضی روستاها پخت میشود؛ مغزها و ادویهها بهعنوان مواد غذایی مغذی بهشدت از بروز عمده بیماریهای واگیردار و غیرواگیردار جلوگیری میکند.
رئیس گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم با بیان اینکه این نانها از نظر پروتیین، انرژی و ریزمغذیها هم پای گوشت و لبنیات است، گفت: این نوع نانها به دلیل نبود استانداردهای لازم، در شهر پخت نمیشود.
حق ویسی گفت: میتوان با بررسیهای کارشناسی استانداردهای لازم برای پخت این نوع نان را تعریف کرد و از این طریق برای علاقهمندان بهویژه زنان روستایی، سرپرست خانوار و معلولان اشتغالزایی ایجاد کرد.
او گفت: برگزاری دورههای آموزشی لازم برای این افراد میتواند به ارتقاء اشتغالزایی، پخت نان سالم و بهبود کیفیت نان کمک کند.
رئیس گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم گفت: با توجه به اینکه درصد بالایی از مواد غذایی سفرههای ایرانی را نان تشکیل میدهد، باید کیفیت این ماده غذایی افزایش یابد تا به سلامت مردم نیز کمک شود.
تعداد ۸۸۸ نانوایی در استان قم فعال است که ۵۸۰ مورد آن یارانهای یک و ۳۰۸ مورد دیگر یارانهای دو است که تفاوت آن در قیمت آرد یارانهای است که به واحدهای نانوایی تخصیص پیدا میکند.
همچنین پنج کارخانه تولید آرد در قم فعال است و میزان آرد مصرفی نانواییها در این استان در هر ماه بیش از ۱۰ هزار تُن است.