متخصص تغذیه ورزشی از انجمن طب ورزشی استرالیا درباره نوشیدنیهای انرژی زا گفت: «به طور کلی مصرف نوشیدنیهای انرژی زا را حتی در ورزشکاران توصیه نمیکنیم. مصرف این نوشیدنیها به اشتباه در میان مردم رایج شده است. این نوع نوشیدنیها حاوی قندها و کربوهیدراتهای بسیار زیادی هستند و کافئین بالا و اسید آمینه تائورین و مواد محرک دارند، حتی برخی از این نوشیدنیها حاوی گوارانا (یک گیاه محرک) هستند که اگر ورزشکاران این نوع نوشیدنی را به مقدار زیادی مصرف کنند باعث مثبت شدن تست دوپینگ آنها میشود.»
بیشتربخوانید
وی گفت: «نوشیدنیهای انرژی زا با بسته بندیهای جذابی دارند و تبلیغات زیادی برای انرژی زا بودن آنها میشود در صورتی که واقعا چنین نیست. این نوشیدنیها به دلیل کالری بسیار بالایی که دارند فرد در ابتدای مصرف این نوشیدنیها احساس نشاط خاصی میکند.»
وی در ادامه خاطرنشان کرد: «قند و کافئین بالا در این نوشیدنیها باعث میشود فرد احساس نشاط کند و متاسفانه، چون حاوی قند بیش از حد مجاز هستند در یک ربع، بیست دقیقه اول احساس نشاط میکنید و هورمون انسولین را تحریک میکند و انسولین هم وقتی قند بیش از حد عادی در خونتان بالا رفته به صورت ناگهانی قند خون را کاهش میدهد. چون بدن هوشمند است و هدف سازی میکند وقتی قند در بدن به صورت ناگهانی بالا میرود خودش اصلاحش میکند، ولی بدن ما تاوان آن را میدهد یعنی انسولین قندها را در بدن تبدیل به چربی میکند که اولا باعث اضافه وزن در افراد میشود دوم اینکه باعث میشود فرد دوباره احساس نیاز به مصرف این نوع نوشیدنیها کند.»
وی افزود: «فرد بعد از مصرف نوشیدنیهای انرژی زا یا به سراغ مصرف دوباره این نوشیدنی میرود یا به سراغ مصرف مواد پرکالری میرود. این احساس ولع و گرسنگی در مغز فرد به دلیل این است که قند خونش بعد از گذشت مدتی از مصرف نوشیدنی انرژی زا پایین آمده است لذا بدن دوست دارد به صورت دائم کالری مصرف کند و خود را متعادل نگه دارد.»
وی هشدار داد: «مصرف نوشیدنیهای انرژی زا به دلیل کافئین بالایی که دارند در کودکان به هیچ وجه مجاز نیست حتی مصرف آن در سنین بالا هم ممنوع است. ما مواردی را مشاهده کردیم که فرد سن بالایی داشته و به نوشیدنیهای انرژی زا وابستگی پیدا کرده است. مصرف نوشیدنیهای انرژی زا هم اعتیاد آور است و هم باعث بالا رفتن ضربان قلب و به هم ریختگی ضربان قلب میشود و حتی ممکن است فرد دچار لرزش دست شود. مصرف این نوع نوشیدنیها باعث به هم ریختن خواب در کودکان میشود لذا اصلا توصیه به مصرف این نوشیدنیها در کودکان و حتی افراد سالمند و ورزشکار نمیشود.»
وی گفت: «در مقابل نوشابههای انرژی زا ما یکسری نوشابههای sport drink داریم که مخصوص مصرف ورزشکاران است که قند کمتری دارند یعنی بین ۶ تا ۸ درصد حاوی قند هستند و ما مصرف این نوع نوشیدنیها را در افراد ورزشکار مجاز میدانیم. افرادی که ورزش میکنند و نیاز به انرژی بالایی دارند میتوانند از این نوع نوشیدنیها استفاده کنند. نوشیدنیهای انرژی زا بین ۱۵ تا ۲۰ درصد حاوی قند هستند و به دلیل قند بسیار بالا باعث تحریک انسولین در بدن میشوند، ولی نوشیدنیهای sport drink بین ۶ تا ۸ درصد قند دارند که هم قند خون را حفظ میکنند هم انرژی زا هستند و هم فرد بعد از مصرف این نوع نوشیدنیها دچار نوسان انسولین نمیشوند هم اینکه فاقد کافئین هستند در عین حال ممکن است نوشیدنیهای sport drink حاوی مولتی ویتامینها و ویتامینهای مورد نیاز بدن باشند.»
محمدیان گفت: «انجمن طب ورزشی استرالیا sport drinkها را جزو طبقه گروه A طبقه بندی میکند و ورزشکاران میتوانند از این نوع نوشیدنیها استفاده کنند، ولی نوشیدنیهای انرژی زا منع مصرف دارند و حتی در برخی کشورها مثل کشور عربستان تبلیغات نوشیدنیهای انرژی زا به خاطر آثار منفی آنها بر بدن ممنوع شده است.»
وی گفت: «به طور کلی نوشیدنیهای ورزشی به چهار دسته تقسیم بندی میشوند یکی نوشابههای انرژی زا هستند که اصلا توصیه به مصرف آنها نمیکنیم. دسته دیگر sport drinkها هستند که بین ۶ تا ۸ درصد حاوی قند هستند، از دیگر نوشیدنیهای ورزشی Water drinkها هستند که بین ۳ تا ۴ درصد قند دارند و برای افرادی که نمیخواهند کالری بالایی دریافت کنند یا سبک ورزشی محدودی دارند یا فقط میخواهند یک نوشیدنی مصرف کنند مناسب است، دسته آخر nutrient drinkها هستند که حاوی ریزمغذیها هستند و کالری بسیار کمی دارند و برای جبران مایعات بدن استفاده میشوند.»
وی در پایان گفت: «البته در ایران بیشتر sport drinkها و نوشابههای انرژی زا را داریم. برخی از sport drinkها به صورت پودر هستند که میتوان آن را با آب رقیق کرد و آن را به Water drink تبدیل کرد و مناسب برای افرادی است که اضافه وزن دارند و کالری کمتری به بدنشان میرسد و در عین حال در هنگام ورزش انرژی هم دارند. چون سوخت اول مغز قند است و تا یک حدی لازم است که این قند به بدن برسد، ولی بیشتر از حد که باشد اثر معکوس بر روی بدن میگذارد.»
منبع: سلامت نیوز
انتها یپیام/