حمیدرضا خورشیدی امروز در کنفرانس خبری با اصحاب رسانه در خصوص نقش هواشناسی در امور مختلف گفت: در مسائل نظامی، بازرگانی، امنیت اجتماعی، بهداشت عمومی، مدیریت منابع آبی، انرژی، حفاظت از آثار باستانی، تأمین مواد غذایی و … پیشبینی هوا نقش پررنگی دارد.
اصفهان در سال آبی جاری ۸۸ میلیمتر در سطح استان را داشته که نسبت به بلند مدت ۱۵ میلیمتر کاهش و نسبت به سال آبی گذشته وضعیت بهبودی داشته و ۵ درصد افزایش یافته است.
او با اشاره به اختلاف مجموع بارشهای کشور و استانها از ابتدای سال آبی جاری، گفت: اصفهان ۱۵ میلیمتر افزایش بارش داشته و چهار محال وبختیاری ۲۲ میلیتر افزایش داشته است که در اسفند نیز چهارمحال وبختیاری وضعیت مطلوبی داشته و اصفهان در مرز نمودار بوده است.
کاهش میزان بارشها در اصفهان
خورشیدی میگوید میزان بارشها نسبت به فصل زمستان روند کاهشی داشته و حتی در شهرستانهای استان اصفهان از ابتدای سال آبی تا ۲۱ اسفند نسبت به حد نرمال کمتر بوده است.
طبق نمودار از سال آبی گذشته وضعیت خوبی را در رابطه با بارشها مشاهده نمیشود و میتوان گفت با خشکسالی روبرو بودهایم، اما از سال ۹۸ وضعیت مطلوبتری گزارش شده است.
او با بیان اینکه علیرغم دریافت بارشها در مناطق غربی و سرچشمههای آبی زایندهرود در زمستان امسال، گفت: به سبب کمبارشی در سال گذشته شرایط نامساعدی از لحاظ وضعیت بارش مشاهده میشود، به ویژه در مناطق شرقی و مرکزی تا حدود ۵۰ درصد نیز گزارش شده است.
افزایش ۵۱ درصدی بارشها در کوهرنگ
به گفته خورشیدی عمده بارشهای دریافتی مربوط به زمستان است همچنین میزان بارش در ایستگاه کوهرنگ به عنوان ایستگاه شاخص در تأمین آب زاینده رود تا ۲۳ اسفند، هزار و ۱۱۲ میلی متر است که ۵۱ درصد از مقدار مشابه سال گذشته بیشتر و در حدود ۹ درصد مقدار میانگین بلندمدت خود است.
از اول اسفند در سطح کشور افزایش دما حدود ۳ درجه بوده و از اول زمستان تغییرات دمایی کل کشور حدود ۱.۴ که زمستان گرمتری را داشتیم و استان اصفهان حدود ۱.۶ بوده است.
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان میگوید در ۶ ماه اخیر به دلیل کاهش بارشها در سطح استان با خشکسالی شدیدی روبرو هستیم که اثرات آن از جمله گرد و غبار به خوبی قابل مشاهده است؛ در مدت زمان بلندتری در مناطق شرقی و مرکزی میزان خشکسالی همچنان به چشم میخورد.
بارشهای اخیر تا حدی توانسته تنشهای آبی را کاهش دهداما به سبب کم بارشی و سال گذشته خشکسالی در میانمدت و بلند مدت دیده میشود به طوریکه درصد آن بر اساس شاخص حدود ۹۵ است.
خورشیدی میگوید در استان اصفهان به دلیل استمرار خشکسالی و کاهش عمق برف در کوهرنگ و میزان پوشش برف هم به طور محسوسی مطلوب نبوده است، ذخیره مطلوب تأمین آب تا مصارف گرم سال به نظر نمیرسد.
او شرایط جوی ناپایداری تا روز پنجشنبه به صورت بارش باران و برف و گاهی وزش باد شدید پیش بینی کرد و گفت: این جو ناپایدار تا پایان پنجشنبه ادامه دارد و در هفته اول تعطیلات تا ۵ فروردین ناپایداریها کاهش پیدا میکند و در هفته دوم شدت ناپایداری جوی را خواهیم داشت که به صورت بارش رگباری به ویژه در منطقه غربی خواهیم داشت و پدیده گردغبار هم در شرق قالب خواهد بود.
استمرار توده هوای سرد تا یکشنبه
مدیرکل هواشناسی استان اصفهان گفت: از چهار شنبه تا روز یکشنبه توده هوای سردی بر استان اصفهان به ویژه در مناطق شمالی و غربی قالب خواهد بود و کاهش دما در مناطق غربی میتواند باعث سرمازدگی محصولات شود.
تحلیلهای هواشناسی نشان میدهد که به علت کاهش قابل توجه بارش نسبت به سال گذشته و بلند مدت درنیمه شرقی استان تشدید شرایط و گستردگی پهنههای خشکسالی، شرایط برای فعال شدن کانونهای گرد وخاک داخلی مهیا است؛ وقوع باد وگرد وخاک و کاهش دید افقی انتظار میرود و بنابراین آمادگی و تمهیدات لازم درجهت ارائه خدمات در راستای کاهش اثرات این پدیده مضر بویژه در محورهای مواصلاتی پیشنهاد میشود.