با توجه به اینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی بهمناسبت آغاز سال ۱۴۰۱ هجری شمسی، با تبریک عید نوروز و ایام ولادت حضرت بقیةالله الاعظم (عج) به ملت بزرگ ایران سال جدید را سال «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» نامگذاری کردند، مروری بر فعالیتهای دانش بنیان جهاد سازندگی در عرصه دفاع دانش بنیان داریم.
در اواخر تابستان ۱۳۶۲ به دعوت فرمانده وقت نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران، تعدادی از رزمندگان مهندسی جنگ جهاد سازندگی به منطقه عملیاتی جنوب اعزام و در قرارگاه لشکر ۷۷ خراسان با فرماندهان نیروی زمینی جلسهای برگزار کردند. در این جلسه فرماندهی نیروی زمینی برای عبور از «اروند رود» به برادران جهاد سازندگی پیشنهاد ساخت پلی را که بتواند گذر ۶ تِن را از روی این رودخانه تأمین کند اعلام کردند و برادران جهاد سازندگی بعد از دریافت مأموریت به تهران آمدند و کار را بصورت مقدماتی به نظرخواهی از چند نفر شروع کردند. بعد از برگزاری چند جلسه و تبادل نظر در رابطه با پلهای شناور، نسبت به ساخت ۳ قطعه آزمایشی از این پل اقدام شد.
البته این سه قطعه بعلت اینکه برای آبهای جاری طراحی شده بود از نظر شناورها با پل خیبری که بعداً در عملات خیبر مورد استفاده قرار گرفت کاملاً متفاوت بود. برای تولید این قطعات آزمایشی طی برگزاری جلسات مکرر بین برادران صاحب نظر، کلیه راههای مختلف ساخت اعم از استفاده از چوب، فلز، فایبرگلاس، سیستم بادی، پلهای پلاستیکی و ... بررسی شد که نهایتاً به پیشنهاد یکی از برادران طرح تلفیق فایبرگلاس و فوم به علت پر کردن درزها و شکافهای ناشی از جوشکاری مطرح و مورد توافق قرار گرفت؛ و به این ترتیب نخستین نمونه پل آزمایشی در یکی از کارگاههای متعلق به کمیته فنی دفتر مرکزی جهاد سازندگی موسوم به «ام- اس – کو» با مشکلات زیاد ناشی از عدم اعتماد بعضی از مسئولین جهاد سازندگی نسبت به پیشرفت کار، ساخته شد، سپس قطعات آزمایشی و نمونه ساخته شده جهت انجام مراحل آزمایشی خود به دریاچه آزادی واقع در «مجموعه آزادی» انتقال داده شد. لازم به ذکر است که در همین راستا یک سری از پلهای شناور دیگر نیز موسوم به پل کوثری طراحی و تهیه شده بود که فعلاً از توضیح در مورد آن خودداری میکنیم.
بعد از نصب این قطعات در دریاچه آزادی فرماندهی نیروی زمینی ارتش و سپاه قطعات مذکور را از نزدیک مشاهده کردند و همچنین معاونت خودکفائی صنایع سپاه نیز با حضور در مجموعه آزادی از نزدیک با نحوه طراحی، ساخت و کارآیی پل آشنا شد. دو روز بعد از طرف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از رزمندگان جهاد سازندگی جهت تشکیل، جلسهای در مورد قطعات ساخته شده دعوت بعمل آمد و در این جلسه از طرف سپاه سفارش ساخت ۳۰ کیلومتر از این پل در مدت زمان دو ماه به برادران جهاد ابلاغ شد. اما با توجه به محدودیت زمانی و مشکلات اقتصادی موجود در آن زمان تولید انبوه ۳۰ کیلومتر پل شناور به جز بسیج همه امکانات کشور قابل اجرا و انجام نبود.
به دنبال آن با برگزاری یک جلسه مشترک بین مسئولین جهاد سازندگی و وزیر وقت سپاه پاسداران انقلاب در محل نخست وزیری مراتب به اطلاع دولت رسید که در کمال ناباوری و غیرقابل اجرا دانستن انجام این پروژه از طرف بعضی از اعضاء هیئت دولت بالاخره قرار شد که هریک از وزارتخانههای صنایع سنگین- صنایع- بازرگانی- جهاد و سپاه با معرفی یک نماینده تامالاختیار کار را شروع کنند که به این صورت با پشتیبانی همه جانبه دولت کار ساخت پل شروع شد. لازم به یادآوری است که در این هنگام برای مسئولین اجرایی تا حدودی مشخص شد که پل جهت استفاده در آبهای راکد درخواست شده است، ولی اینکه در کجا و در چه شرایطی هنوز مبهم بود؛ و به این ترتیب وزارت صنایع سنگین در رابطه با کارهای فلزی- وزارت صنایع در رابطه با تأمین مواد مورد نیاز شناورها- وزارت بازرگانی در رابطه با تأمین مواد اولیه- وزارت سپاه در رابطه با مسائل مالی و جهاد سازندگی هم به عنوان ناظر و محور اصلی کارها قرار گرفت.»
منبع: ایسنا