دکتر امید بنفشی گفت: این بیماری انتهای زمستان و اوایل بهار در کشورهای با ایمنی پایین شایع میشود که این مساله در افغانستان امسال شیوع بیشتری داشته است و در کشورهای با ایمنی بالا از جمله ایران نیز مواردی از بیماری مشاهده شده است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریها در دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: سال گذشته ۱۰ مورد ابتلا به سرخک در کشور شناسایی شده که یک مورد به کردستان اختصاص داشت.
او می گوید:وضعیت واکسیناسیون گروههای هدف علیه این بیماری در استان مطلوب است و بیش از ۹۸ درصد کودکان علیه سرخک واکسیناسیون شده اند.
بنفشی گفت: هشدار وزرات بهداشت مبنی بر خطر افزایش بروز سرخک در کشور به دلیل شرایط این بیماری در برخی کشورها، از والدین خواست اگر کودک زیر ۵ سال دارند و به دلیل کرونا واکسیناسیون کودکشان را به تعویق انداختهاند حتما برای تکمیل برنامه واکسیناسیون کودک خود علیه سرخک اقدام کرده و به مراکز بهداشتی مراجعه کنند.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریها در دانشگاه علوم پزشکی کردستان می گوید:سرخک یک بیماری ویروسی است، راه انتقال ویروس سرخک از طریق تنفس و قطرکهای تنفسی است و مسریترین عامل عفونی شناخته شده است و به نحوی که اگر فردی مبتلا به بیماری در اتاق در بستهای باشد و بعد از ۱۰ دقیقه از اتاق خارج شود ممکن است اگر فردی که ایمنی کافی ندارد، پنج دقیقه پس از او وارد اتاق شود باز هم به بیماری مبتلا شود.
اومی گوید: دوره نهفتگی بیماری حدود ۲ هفته است و پس از این مدت علائم بیماری با تب ظاهر شده و با بیحالی و بیاشتهایی ادامه مییابد و تب میتواند بیشتر شود تا جایی که به ۴۰ درجه هم برسد و بعد از یک دوره تبِ سه تا چهار روزه علائم دیگری هم ظاهر میشود که مهمترین آن دانههای قرمز رنگی است که بر روی صورت و گردن شروع میشود و به پایین بدن منتشر میشود.
بنفشی گفت: این دانهها از بالا به پایین کمکم پاک میشوند و مدتی که این دانهها بر روی بدن فرد است حدود پنج روز است و دو تا سه روز اول که دانهها ظاهر میشود، تب هم هنوز ادامه دارد به همین دلیل علامت اصلی که برای تشخیص این بیماری کمک میکند تب و بثورات قرمز رنگ سطح پوست است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریها در دانشگاه علوم پزشکی کردستان می گوید: بیماری سرخک میتواند با علائم تنفسی، سرفه و آبریزش بینی و قرمز شدن مخاط چشم هم همراه باشد و در مواردی شدید بروز کند و حتی منجر به مرگ شود که در موارد همهگیری بیماری ممکن است بین یک تا پنج درصد مرگ در بیماران رخ دهد.
به گفته او افرادی که معمولا ضعف سیستم ایمنی یا سوتغذیه دارند بیشتر به عوارض سرخک مبتلا میشوند و این بیماری میتواند به سرعت در یک جامعه پخش شده و همهگیریهای بزرگ ایجاد کند و این در حالی است که سرخک توانایی بروز فرمهای شدید و یا مرگ و میر هم دارد.
بنفشی گفت: سرخک به درمان دارویی ویژه نیاز ندارد، اما پیشگیری از آن بسیار راحت بوده و واکسن موثری هم دارد که سالهای طولانی است این واکسن در ایران و جهان استفاده میشود.
واکسن سرخک در کشور ما در قالب واکسن سه گانه MMR که واکسن ترکیبی علیه بیماریهای سرخک، سرخجه و اوریون است، استفاده میشود.
این واکسن در دو نوبت در سن ۱۲ و ۱۸ ماهگی به کودکان تزریق میشود. همچنین افرادی که در جریان یک همهگیری در معرض بالای ابتلای به بیماری باشند ممکن است به عنوان دز تکمیلی لازم باشد که واکسن دریافت کنند.