اشاره آقای کمالوندی به ساخت نیروگاه ایرانی ۳۶۰ مگاواتی دارخوین بوده که در راستای اجرای تکلیف قانونی تولید ۱۰ هزارمگاوات برق هستهای برنامهریزی شده و در دستور کار سازمان انرژی اتمی ایران قرار دارد.
۱۶ فروردین هم محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی گفت که ساخت نیروگاه ۳۶۰ مگاواتی دارخوین در دستور کار قرار گرفته تا از آن در کنار رآکتورهای تحقیقاتی استفاده کنیم.
گفتنی است، نیروگاه هستهای دارخُوِین، دومین تاسیسات هستهای کشور، از نوع رآکتور آب سنگین است و در شهر دارخوین استان خوزستان ساخته خواهد شد.
این پروژه پیش از انقلاب و در نیمه دوم دهه ۷۰ میلادی با همکاری شرکتهای فرانسوی کلید خورد، اما پس از انقلاب به دلیل عدم هکاری طرف غربی متوقف شد. قرار بود این نیروگاه در سال ۱۳۹۵ با سوخت تولید شده در داخل ایران با غنای ۵٫۲ تا ۵٫۳ درصد اقدام به فعالیت نماید.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه صحبتهای خود گفت: اگر چه در سالهای گذشته تمرکز تحولات و اخبار بر موضوع غنیسازی سوخت سبب القای این نگاه شده است که فناوری هستهای منحصر به سانتریفیوژها است، باید گفت که این تنها بخش کوچکی از این صنعت و امکانی است که در اختیار کشور و مردم قرار میدهد. به طور کلی پیشرفتهای فناوری هستهای ایران را میتوان در چهار حوزه کاربرد پرتوها، انرژی، تولید سوخت و تحقیق و توسعه دستهبندی کرد.
بر این اساس بود که دیروز در سالروز فناوری هسته ای، ۹ دستاورد در زمینه صنعتی، لیزر، سیستمهای کنترلی و عکسبرداری، رادیودارو و پلاسما رونمایی شد.
به گفته کمالوندی، ایجاد خط تولید کپسولی رادیو داروی ید ۱۳۱ که در درمان انواع سرطان کاربرد دارد، استفاده از پرتوهای هستهای برای استریل کردن، اصلاح بذر و مقاومسازی بذر در مقابل کمآبی، استفاده از پرتو گاما برای فرآوری زهر زنبور عسل برای استفادههای پزشکی و نیز توسعه محصولات مرتبط با آب سنگین و دترهها از جمله پیشرفتهای انجام شده در این حوزه است.