از شب گذشته تا کنون بسیاری از بانک ها از جمله ملی، مسکن، کشاورزی، پست بانک، صادرات ایران، تجارت، سپه، رفاه کارگران و صنعت و معدن لیست اسامی ابر بدهکاران خود را به منظورایجاد شفافیت در نظام بانکی، روی سایت های خود منتشر کرده اند.
آقای خاندوزی وزیر اقتصاد می گوید: اسامی بدهکاران بزرگ ۱۱ بانک دولتی به غیر از بانکهای قرضالحسنه مهر و توسعه تعاون اعلام شده است.
این انتشار لیست بدهکاران در فضای مجازی با واکنش های مختلفی از جمله نقص در انتشار اطلاعات مواجه شده است. طبق نظرات افراد در صفحات فضای مجازی سوالات مبهمی هم در این خصوص ایجاد شده است.
نخستین بار موضوع افشای لیست اسامی ابر بدهکاران بانکی را سید احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصاد و دارایی ۲۳ آبان ۱۴۰۰ مطرح کرد. او در توئیتی از بانک مرکزی در خواست کرد تا بانک ها و موسسات اعتباری هر سه ماه یک بار لیست اسامی ابر بدهکاران بانکی خود را منتشر کنند.
همچنین بانک ها و موسسات اعتباری مکلف شدند تا برای اطلاع عموم مشخصات تسهیلات گیرنده، توجیه بانک برای تخصیص منابع، مبلغ تسهیلات، میزان پرداخت، مانده بدهی، نرخ سود و نوع تضمین را اعلام کنند. اما بانک هایی که لیست های خود را منتشر کرده اند هیچ یک از شرایط اعلام شده وزیر اقتصاد را رعایت نکرده اند.
همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید، بانک های ملی، تجارت، مسکن، سپه، صنعت و معدن رفاه کارگران تنها نام اشخاص حقوقی مانند شرکت ها و مدیران عامل آن ها اکتفا کردند و اطلاعاتی در خصوص مبلغ وام و سایر مشخصات دیگر منتشر نشده است.
بانک های کشاورزی و پست بانک هم که مبلغ وام را درج کرده بودند؛ اما زمان دریافت تسهیلات و وثایق دریافت شده و سایر اطلاعات را منتشر نکردند.
لیست اسامی ابر بدهکاران بانک کشاورزی
بیشتر بخوانید
برخی از کاربران فضای مجازی انتشار لیست اسامی بدهکاران بزرگ بانکی را به این صورت قبول نداشتند و به گفته برخی از آن ها به صورت نصفه و نیمه شفافیت ایجاد کرده اند که به مراتب بدتر از شفاف نبودن است.
انتشار اسامی ابر بدهکاران بانکی از این جهت اهمیت دارد که بیش از ۸۰ درصد تامین مالی طرح ها و بنگاه ها را بانک تامین می کنند؛ بنابراین نظارت بر روند تامین مالی بانکی ضروری است چرا که این موضوع بدون نظارت بانک مرکزی می تواند موجب خلق پول و در نهایت افزایش میزان تورم شود. در ۲۸ دی ۱۴۰۰، رئیس جمهور در نشست خود با مدیران عامل بانک ها صراحتا اعلام کرده بود که بانک ها باید بر بدحساب ها سخت بگیرند و اسامی آن ها منتشر شود.
در ۴ سال اخیر هیچ قانونی در زمینه افشای این اسامی در برنامه بودجه وجود نداشت تا اینکه تبصره ۱۶ قانون برنامه و بودجه ۱۴۰۱ به این موضوع اختصاص پیدا کرد و طبق آن بانک مرکزی ملزم به افشای لیست اسامی تا هفته آینده شده است.
آقای علی نظافتیان، دبیر کمیسیون حقوقی بانک ها و موسسات اعتباری می گوید: این اطلاعات بانکی معمولا دستاویز بحث ها و مجادلات گروه ها یا اشخاص مختلف سیاسی می شود و هیچگونه تاثیر مثبتی در وصول مطالبات معوق بانک ها از این ابر بدهکاران بانکی ندارد؛ اما ممکن است مرجع نظارتی را به نوعی از عملکرد بانک ها و تاثیرات در افکار عمومی حساس کند.
براساس اعلام بانک مرکزی افشای لیست اسامی ابر بدهکاران تنها به بانک های دولتی ختم نمی شود بلکه تمام بانک ها و موسسات اعتباری ملزم به انتشار این اسامی شده اند.
آقای محبوب صادقی، مدیر اداره اطلاعات بانکی بانک مرکزی میگوید: اجازه افشای اسامی افراد در قانون داده شده و بعد از این وصول مطالبات سهلتر خواهد شد. تمام بانکهای دولتی، خصولتی و خصوصی مشمول این طرح شده اطلاعات تمام آنها جمعآوری خواهد شد. هفته آینده گزارش اولیه انتشار ابر بدهکاران بانکی را برای تمام بانکها منتشر خواهیم کرد.
در تعریف وزارت اقتصاد از ابربدهکار بانکی، این واژه به افرادی اطلاق میشود که ۱۰ درصد از اندوخته بانکها را در قالب تسهیلات دریافت کرده، در واقع دارنده تسهیلات کلان بانکی محسوب میشوند؛ بنابراین افرادی که تسهیلات کلان دریافت کردهاند، ولی اقساط آن را به بانک پرداخت نکنند، به عنوان ابربدهکار بانکی شناخته میشوند.
آقای خاندوزی، وزیر امور اقتصاد و دارایی می گوید: یکی از مشکلات قدیمی این بود که چندین سال بخشی از منابع بانکی در دست عده ای از مشتریان بد حساب باقی می ماند و مانع دسترسی مردم به منابع بانکی می شد با دستور رئیس جمهور بانک های دولتی پیش قدم شدند اسامی بدهکاران بدحساب را افشا کنند تا برای تسویه بدهی ها ترغیب شوند.
بررسی ها از این لیست ها نشان می دهد که برخی از ابربدهکاران یکی از بانک های خصوصی که در سال ۹۸ به اتهام اخلال در نظام پولی و بانکی به میزان ١۵ هزار و ٧۵٣ میلیارد و ٢۶۶ میلیون و ۶١۵ هزار و ۴٢٨ تومان دستگیر شده بود؛ اما همچنان از طریق یکی از بانک ها مجدد به آن تسهیلات پرداخت شده است.
آقای کاووسی، کارشناس امور بانکی گفت: برخی از افراد بنا به سفارش مقامات و نمایندگان، تسهیلات به آن ها پرداخت شده است. شرایط اقتصادی کشور به گونه ای است که این فراد اگر به عنوان ابربدهکاران بانکی معرفی شوند بسیار به صرفه تر از آن است که بخواهند تسهیلات خود را بازپرداخت کنند.
آقای مالک شریعتی، نماینده مجلس می گوید: یک ضعف قانونی در زمینه افشای لیست ابر بدهکاران بانکی وجود داشت به همین دلیل این موضوع به مجلس ورود کرد و در تبصره ۱۶ بودجه ۱۴۰۱ این قانون به تصویب رسید و حتی در بند ۲ این تبصره مجازاتی هم تعریف شده است.
او گفت: شرکت های زیر مجموعه بانک ها در زمینه پرداخت حقوق و مزایا و پرداخت تسهیلات کلان شفاف نیستد. بخشی از این پرداختی ها در قالب وام های کلان تا ۷۰ برابر دریافتی یک نفر در ماه و سال پرداخت می شود با کارمزدهای بسیار پایین که عملا هیچگونه دلیل قانونی برای آن وجود ندارد. این شفافیت کمک می کند که با فساد کمتری در زمینه نظام بانکی اتفاق بیفتد.
طبق اعلام بانک مرکزی تا هفته آینده لیست تمامی ابر بدهکاران بانکی منتشر خواهد شد؛ اما لازم به ذکر است که تنها افشای اسامی این افراد و یا میزان تسهیلات دریافتی و سایر اطلاعات کافی نیست بلکه نهادهای ناظر و قوه قضائیه باید با این افراد برخورد جدی داشته باشند با وصول این مطالبات تنها بخشی از مشکلات نظام بانکی مرتفع شود و این موضوع از ایجاد رانت و آشنابازی در اعطای تسهیلات کلان اقتصادی جلوگیری می کند.
گزارش از سارا فضلی
خب انتشار لیست بدون برخورد با بدهکاران و اجبار کردن به بازپرداخت چه فایده ای داره؟
اون مدیر عامل و مقاماتی که سفارش میکنن که این وام ها همینطوری پرداخت بشه چرا بازخواست و از مقامشون برکنار نمیشن؟!!!
ما یه کشور اسلامی هستیم اما متأسفانه فساد در تمام سیستم اقتصادی و مقامات ما ریشه کرده و هیچ برخوردی نشده
مردم سپرده گذاری می کنند نزد بانک ها، بانک ها نیز تسهیلات می دهند به یک عده خاص
پول مردم به خاطر تورم در هر سال آب می ره
در عوض تسهیلات گیرنده های خاص با خرید دارایی ( کارخانه، کالای سرمایه ای و ... ) هر سال سرمایه هاشون چندین برابر می شه
به این روش بانک مرکزی و بانک های دولتی می گویند، حمایت از تولید
اگر صدای کسی هم در بیاد، اون تسهیلات گیرنده هست که با نرخ بالا بهش تسهیلات داده اند، قسط نمی دهد و می گوید بازار راکد هست لذا بهش تنفس بیشتری در قسط بدهند .
توی دادگاه هم که بری، رای به نفع تسهیلات گیرنده است .
حالا مردم بیچاره، هر سال سرمایه هاشون داره آب می ره
کی ناراضی هست، تسهیلات گیرنده
این هست روش عدالت اجتماعی در ایران
کل دارایی و سرمایه این افراد رانت خوار که تسهیلات گرفته و پس نمی دهند، از طریق بانک ها تامین شده
اگر بری سراقشون ، می گویند با تجارت بدست آورده اند .
اگر یک بانک با سپرده گذاری به مردم تسهیلات بدهند، با بانک تعطیل سپه ادغام می کنند ، چرا ؟ چون نباید به مردم تسهیلات داده بشه
من در دولت قبل ضامن داداش ۷۰ درصد پاسدار جانباز خودم با۶۰ ماه جبهه بودم وچون دخترش عروسی کرده بود وام وقسط زیاد داشت باک انصار سابق میدان امام ساری مازندران اگه داداش بیچاره من ۲ یا ۳ قسط رو نمیداد فورا هر روز بانکذانصار برام پیامک میداد اسم تو وداداشت در لبست سیاه بانک مرکزی هست
رفتم بارها با رئیس بانک انصار اونجا پیامکها رو نشون میدادم یک دادوبیداد میکردم میامدم دوسال این کار رو کرده بودن اعصاب برام نمیگذاشتن میگفتم بهشون ۳ هزار میلیارد خورده بودن در دولت قبل رو برید جلوش رو بگیرید نه واسه یک جانبازی که جونش رو داده تا شما ها پست ومقام گرفتید وحالا بجای اینکه در سختیها دستش رو بگیرید هر روز شیمیایی هم هست اعصابش رو با این پیامکها خراب میکنید حتی به بانک مذکزی اون دولت هم زنگ زدم چند بار با اونها جر وبحث کردم گفته بودم فوقش میخواهید لیاید منو بگیرید اشکال نداره باز به همه میگم بخاطر دفاع از حق یک رزمنده هست که شما بهش ظلم میکنید
چطور از این ابر بدهکاران پول رو نگرفتن
اینها همون هایی هستند که از طریق نماینده های مجلس، وزرا، رئیس جمهور و ... به بانک ها معرفی می شوند و با یک پوشه خالی بهشون تسهیلات پرداخت می کنند .
جالبه که کل دارایی هایی که بدست آورده اند با همین تسهیلات بوده.
پول این ها از کجا تامین شده، از سپرده های مردم
نارضای هم هستند و از بانک ها شکایت می کنند که با نرخ بالا بهشون تسهیلات داده اند، جالبتر این که با تروفند این که تولید می کنند، رای دادگاه به نفع همین افراد صادر می شه.
تازه اگر سوپر مولتي ابربدهكاران وابسته خودشون رو منتشر كنند دود از كله ملت بيچاره بلند ميشه
این یعنی اگر کسی از ۲۰ بانک و از هر کدوم ۹۹ میلیارد گرفته باشه (مجموعا ۱۹۸۰ میلیارد تومن) اسمش منتشر نمیشه؛ واقعا جالبه
ابر بدهکار را کسی نمیتونه بکنه
در اخرم به وزارت اقتصاد بگم که بهتره روی این خبر زیادی فیگور نگیره و ادای موفقیت رو در نیاره چون بیش از 98 درصد جمعیت کشوری که وزیرشه اصلا نمیتونن این عدد و ارقام رو بخونن چه برسه به اینکه بخوان درک کنن چه مبلغی از سرمایه ملی شون دست یه مشت اقا زاده اس :(
الانم میخوام برم یکی ازین عدد هارو به 600 میلیون تقسیم کنم ببینم میشه چند ادم:( ثبت شه لطفا
هيچ ابر بدهكار بدون هماهنگي و موافقت رئيس بانك نميتواند تسهيلات بگيرد و از همه مهمتر تعويق داشته باشد بدون اينكه پيگيري شود
پول ها رو که نمیتونید بگیرید حداقل نام و مبلغ رو درست بزنید
این جور وام ها توسط رییس شعبه و مسعول مربوطه بعد از برداشت کومیسیون خودشان (معمولا 20 30 درصد اصل وام) واریز میشود.به این خاطر هست که بانک ها تمایلی برای معرفی وام گیرنده و پیگیری برگشت این مبالغ ندارند یک جورایی پای خودشون هم گیر هست
اینها نشان از بی عرضگی مسئولینه که نمیتونن یا نمیخان پولهایی که دادند رو پس بگیرند . غیر از این دو حالت نیست
خداوند انتقام شما و امثالتان و ما را از این ظالمان بگیرد
خداوندا توشاهدی که افرادی با هزاران زحمت و دوندگی تسهیلات خرد می گیرند بسیار در عودت آن با عنایت کارمندان بانک در دریافت تضمین های محکم و چند لایه،صادق تر هستند از ابر بدهکاران که همان کارمند بانک جرات دریافت تضمین از او را نداشته و با احترام بسیار در بانکهای دولتی از جیب دولت می بخشد و به قوه قضائیه می گویند : حالا تو اگر مردشی برو پس بگیر من که به مراد خود رسیدم.
این است روال انباشته شدن تسهیلات ابر بدهکاران محترم در این کشور عزیز که با نهایت تاسف به نام دین تمام می شود.
بعد اینا رو فقط اسمشون رو میگید؟؟؟؟خخخخخ جالبه
مگه کیا هستن که فقط اسمشون رو میتونید بگید و اقدام نمیکنید واسه مصادره اموالشان؟؟
اسامی شرکت های کاغذی به چه درد مردم می خورد ؟
اسامی مالکین و اعضای هیئت مدیره آن ها را اعلام کنید تا خود مردم اموال آنها را شناسایی و به دولت معرفی کنند .
برای شناسایی اموال بدهکاران بانکی جایزه بگذارید .
ساده ترين روش بازپرداخت تسهيلات در اولين شعبه ديجيتال بانک ملي
https://ivaapp.com/dl16
ممم هستم ماهی ۲۵۰ هزارتومان قسط ۱۰ میلیون وام گرفتم
بان پدر منو دراورده