سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس گفت: کمبود پزشک متخصص از جمله مهم ترین عوامل تشدید معضل دسترسی ناکافی مردم به این خدمات است.

علی خضریان  گفت: در حال حاضر یکی از بزرگ‌ترین معضلات نظام سلامت دسترسی ناکافی مردم به خدمات بهداشتی و درمانی است. کمبود پزشک به ویژه پزشک متخصص از جمله مهم‌ترین عوامل ایجاد و تشدید این معضل به شمار می‌رود.

به گفته خضریان به وجود آمدن بازار انحصاری در ارائه خدمات سلامت (به‌خصوص خدمات تخصصی)، کاهش کیفیت خدمات درمانی، افزایش خطاهای پزشکی در اثر فشار بالای کاری و نبود نیروی جایگزین، صف‌های طولانی انتظار برای دریافت خدمات و همچنین توزیع نامتوازن پزشک در کشور از تبعات کمبود پزشک است.

سرانه پزشک ایران در حال حاضر ۱۳۰ به‌ازای ۱۰۰ هزار نفر است این در حالی است که این عدد در کشور‌های پیشرو از جمله کشور‌های عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، عموماً بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ است. سرانه پزشک ایران در منطقه نیز از جایگاه مناسبی برخوردار نیست. ایران رتبه نوزده از بیست و پنج در بین کشور‌های منطقه را دارد و در جایگاه پایین‌تری نسبت به کشور‌هایی همچون عربستان و ترکیه قرار دارد.

سرانه پزشک متخصص در ایران ۵۴ پزشک به‌ازای ۱۰۰ هزار نفر است. این آمار برای کشور‌های اروپایی عمدتاً بالای ۲۰۰ و حتی ۳۰۰ است. در کشور‌های پیشرو به طور معمول ۷۵ درصد پزشکان، متخصص هستند، ولی در ایران این نسبت نزدیک به ۴۲ درصد است. از طرفی کمبود پزشک متخصص در برخی از شهر‌ها باعث شده مردم مجبور شوند، برای دسترسی به متخصص به مراکز استان‌ها و حتی سایر استان‌ها بروند.

این نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: سرانه دندانپزشک به‌ازای هر ۱۰۰ هزار نفر در ایران ۳۲ و میانگین سرانه کشور‌های پیشرو در حوزه سلامت ۸۰ دندانپزشک است. باتوجه به اینکه عمده هزینه خدمات دندانپزشکی مربوط به دستمزد دندانپزشک است، این کمبود موجب افزایش شدید قیمت این خدمات شده، به‌طوری‌که بسیاری از مردم به دلیل هزینه‌های سنگین دندانپزشکی امکان استفاده از این خدمات را ندارند.

این نماینده مجلس بر کمبود پزشک متخصص خانم نیز تاکید و گفت: دسترسی به پزشک خانم به‌خصوص در برخی تخصص‌های مهم و موردنیاز زنان مانند زنان و زایمان، جراحی کلیه و مجاری ادراری، پزشکی قانونی، رادیولوژی و سونوگرافی و رشته‌های جراحی با محدودیت‌های بسیار زیادی همراه است. به‌ازای هر یک میلیون زن، ۱.۵ متخصص اورولوژی خانم، ۳ متخصص پزشک قانونی خانم و به‌ازای هر ۱۰۰ هزار زن، ۳ متخصص رادیولوژیست خانم و ۱.۵ پزشک جراح خانم وجود دارد.

خضریان دلیل این مسئله را پایین نگاه‌داشتن ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی و دندانپزشکی در دوره‌های عمومی و تخصص اعلام در حالی که کشور‌هایی نظیر کشور‌های اروپایی با سرانه پزشک بالا علاوه بر پذیرش پزشکان خارجی، همچنان افزایش ظرفیت پذیرش پزشکی را در دستور کار خود قرار داده‌اند.

سخنگوی کمیسیون اصل نود اعلام کرد: در سال‌های اخیر ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی و دندانپزشکی در کشور ما متناسب با نیاز کشور رشد نداشته است و بعضاً با کاهش پذیرش دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی نیز مواجه بوده‌ایم. در صورت عدم افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی و دندانپزشکی و با توجه روند پیری جمعیت در کشور بحران کمبود پزشک در آینده تشدید خواهد شد.

کمیسیون اصل نود خواستار این است که با توجه به بحران سالمندی جمعیت در آینده، افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو در رشته‌های تخصصی پزشکی همچون زنان، اطفال، اورولوژی، چشم‌پزشکی، قلب و عروق و جراحی عمومی ضروری است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۵۱ ۲۴ فروردين ۱۴۰۱
اول باید نظام توزیع پزشکان اصلاح شود؛ وگرنه با این برنامه افزایش پذیرش رشته پزشکی، فقط شاهد افزایش تعداد پزشکان عمومی فعال در زمینه زیبایی و تجمع پزشکان متخصص در کلان شهر ها خواهیم بود که دردی از مردم دوا نمی کند.
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۲۱:۱۱ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
خدایا ما را از دست مافیا و انحصار پزشکی نجات بده آمین
این دولت مردمی هم توان مقابله با این پزشکان را ندارد و نتوانست سهمیه دانشجوی پزشکی و دنداپزشکی را زیاد کند و ما هر بار به دندانپزشکی می رویم بیش از نیمی از حقوق یکماهه را برای ده دقیقه دندانپزشکی می دهیم بخاطر همین بیشتر دندانهای من و بچه هایم به خاطر هزینه بالا از بین رفته و .... من فکر میکنم ما ایرانیان به دنیا آمدیم که مریض شویم و دندانهامون خراب بشه ، بریم پیش پزشک و دسترنج چند ماه کار طاقت فرسا را تقدیمشان کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۹ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
به عنوان یه کارشناس رادیولوژی که سابقه زیادی در کار دارم دلیل کمبود پزشک وجود گروه مافیای تصمیم گیری در گروه های پزشکی و اجازه ندادن برای استخدام و ایجاد ردیف هیات علمی و پرورش پزشک توسط مدیران بالادستی که همین پزشک و افزایش ظرفیت پزشکی را در تضاد با منافع خود می‌بینند. دوم توزیع ناعادلانه پزشک و بیمارستان و پزشک سالاری در کشور میدانم. اگر هر شهرستان به جای اختصاص سهمیه پزشکی به فرزندان ایثارگران که خیانت در حق مردم و طبابت هست سهمیه به فرد بومی همان شهرستان و تعده ده ساله خدمت بگیرند مشکل برطرف میشه مثلا فرزند بنده که شرایط پذیرش پزشکی دارد را با اختصاص سهمیه دستیاری و تعهد ده ساله برای خدمت در همان شهرستان به مدت ده سال اینجوری دانشجوی پزشکی تربیت کنند .نه اینکه طرف تخصص گرفته طرحش تموم میشه میپره می‌ره مرکز استان مطب و پول پارو میکنه وحاضر نیست به شهرستان بره
.تصمیم گیری از نهاد بالادستی و از دست مدیران پزشک گرفته شود یک نیاز سنجی دقیق شش ماه زمان بیشتر نمی‌بره . بیمارستانهای خصوصی همه چی را خراب کرده باید سر و سامان داده بشه دیگه بسه حوصله ام سر رفت
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
7891
۱۷:۱۷ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
ایرانستان.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۳ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
بجای اینکه متخصص زنان زیاد کنید زندگی سالم رو به مردم بدید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۵ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
کمبود پزشک متخصص و فوق تخصص کاملا مشهود است چون از هرکدام از آنها که بخواهی وقت ملاقات بگیری اگر آشنا نداشته باشی حداقل شش ماه باید در نوبت باشی و همه مردم درگیر هستند.
از طرف دیگر این گروه از پزشکان فقط در کلان شهرها و‌در محدوده خاصی متمرکز شده اند که حتی جای پارکینگ خودرو هم وجود ندارد در صورتی که باید توزیع آنها عادلانه و در همه نقاط شهر و یا شهرستانها متوازن باشد.
حتی در استانها و مراکز آنها هم تفاوت زیادی هست.مثلا از استانهای خوزستان و بوشهر و هرمزگان و کرمان وسیستان و بلوچستان و کهکیلویه و بویراحمد برای درمان به شیراز می آیند و در مطب پزشکان متخصص پرونده دارند.
لذا هم باید کمبود رفع شود و هم توزیع آنها با گرفتن تعهد در همه استان‌ها و شهرها متوازن و باندازه کافی بشود و باید با وضع قوانین به این امور سامان داد.
اکنون بیشتر دانشجویان در دانشگاهها خانم ها هستند بنابراین نباید کمبود پزشک متخصص زنان را داشته باشیم.
معلوم هست در این موارد هیچ مدیریت درستی و پیش بینی و آینده نگری با برنامه ریزی میان مدت و دراز مدت وبا تامین بودجه و اعتبارات لازم وجود ندارد.
آخرین اخبار