رهبر معظم انقلاب اسلامی شعار امسال را «تولید، دانش بنیان و اشتغال» نامیده اند؛ به همین علت مسئولان دانشگاهی با توجه به منویات رهبری در این زمینه تلاشهای زیادی کرده اند و برنامه ریزیهای جدی را هم برای آینده در نظر دارند.
کارشناسان آموزش عالی معتقد هستند که رشد شرکتهای دانش بنیان باعث توسعه اقتصادی و اشتغال فارغ التحصیلان خواهد شد و در نتیجه توسعه همه جانبه کشورهای جهان را به همراه خواهد داشت.
محمدعلی زلفی گل، وزیر علوم گفت: اگر شرکتهای دانش بنیان حمایت شوند و جزء اولویت دولت و ارگانهای مربوطه باشند، حتما تا چند سال آینده پیشرفت چشمگیری در این زمینه خواهیم داشت.
ستاری گفت: باید برای بحث دانش بنیان در کشور اکوسیستم و زیست بوم ایجاد کنیم و این موضوع زمانبر خواهد بود. جایگاه دانشگاه، مرکز نوآوری، مرکز رشد، پارک علم و فناوری، شتابدهندههای اختصاصی، کارخانه، سرمایه گذاری خطر پذیر، نقش پارکها و صندوق نوآوری و ... باید مشخص و کامل شوند تا بتوانند در کنار یکدیگر فعالیت داشته باشند و پارکهای علم و فناوری جزئی از اکوسیستم فناوری هستند که باید شکل بگیرند.
او گفت: بخش خصوصی که از جیب خود هزینه میکند، باید خودش تصمیم به سرمایه گذاری در شرکت دانش بنیان بگیرد. در زمانی که قیمت پراید کم بود وقتی به مخترعان بودجه اختصاص میدادیم، آنها به جای سرمایه گذاری روی پروژههای خود به خرید خودروی پراید اقدام میکردند.
رئیس بنیاد ملی نخبگان گفت نباید بخش خصوصی را جهت سرمایه گذاری هدایت کنیم و باید بپذیریم که نمیتوانیم فرد کارآفرین را شناسایی کنیم؛ بنابراین به عنوان فردی که در دولت هستیم توانایی شناخت فرد کارآفرین را نداریم. زمانی که شتابدهنده کسب و کار را حمایت میکنیم و ریسک سرمایه گذاری بخش خصوصی را پایین میآوریم، میتوانیم کار آفرین تحویل جامعه دهیم.
ستاری گفت: نسبت سرمایه گذاری خصوصی به دولتی در پارکهای دانش بنیان مهم و تعاملات در استانها بسیار مهم است تا بحث فناوری مسئله اول استاندارد شود نه بحث پارک. خواهشمندم مجوزها داده نشوند؛ چرا که مجوز از سرکوب کنندههای نوآوری است. مجوز یعنی این که من به عنوان دولت جلوی کارآفرینی فرد را بگیرم و سرمایه گذاری بخش خصوصی به ما ربطی ندارد.
او گفت: تنها مجوزی که معاونت علمی و فناوری باید ارائه دهد در حوزه دانش بنیان است و شتابدهنده و ... بر عهده ما نخواهد بود. تنها سعی در راه اندازی اکوسیستم پژوهشی داریم.
در برخی پروژههای نوع یک، بخش خصوصی ۷۰ درصد هزینه میکند و ۳۰ درصد باقی را برای جلوگیری از ضرر، بنیاد نخبگان پرداخت خواهد کرد.
ستاری گفت: در حوزه کشاورزی مسائل زیادی داریم و پارکها و شرکتها باید در حوزه کشاورزی وارد شوند. در واقع، محصول حاصل سرمایه گذاری بخش خصوصی است نه دولت.
بحث کشاورزی بسیار جدی بوده و امسال هم سال مهمی است و پارکهای دانش بنیان استانها باید در این زمینه عزم خود را جدی بگیرند.
ستاری گفت: باید سرمایه گذاران بخش خصوصی پارک خصوصی راه اندازی کنند.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری تاکید کرد که رفع مشکل زباله توسط سواد، دانش افراد و اکوسیستم است و ربطی به دستگاه ندارد.
مشاغل زیادی میتوان از زباله و بازیافت و چرخش آن ایجاد کرد؛ بنابراین فرهنگ دانش بنیان در کشور باید توسعه یابد.