ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اعلام کرده بود معاملات فردایی ارز مصداق قاچاق است اما با گذشت چند روز بررسی کانال‌های مجازی نشان می‌دهد این معاملات کماکان پابرجاست.

معاملات فردایی؛ خرید و فروشی که مختص امروز نیست و در اصل فردا انجام می‌شود. در این نوع معاملات، امروز نرخ ارز را مشخص می‌کنند، اما فردا آن را تحویل می‌دهند و به گفته یکی از صرافان، سودی که از اختلاف قیمت این معاملات حاصل می‌شود، بسیار زیاد است.

اگر سری به خیابان منوچهری، میدان فردوسی، میدان سبزه میدان و کانال‌های تلگرامی بزنید، می‌بینید که دلالان علاوه بر معاملات نقدی، معاملات فردایی هم انجام می‌دهند و حتی به دلیل برخی سخت گیری‌ها برخی از این فروشندگان فعالیت‌های خود را در فضای مجازی دنبال می‌کنند.

آقای کامران سلطانی زاده رئیس سابق کانون صرافان می‌گوید در این نوع معاملات تعداد افراد محدودی فعالیت می‌کنند و اصولا چون سود زیادی دارد، این کار را انجام می‌دهند، اما در نهایت انجام این نوع معاملات باعث نوسان نرخ ارز می‌شود.

به گفته سلطانی زاده در معاملات فردایی کالایی با قیمت کمتر معامله می‌شود و به همین خاطر به آن می‌گویند معاملات فردایی و کالا تا یک یا چند هفته  بعد به دست خریدارش می‌رسد. این معاملات در دیگر کشور‌ها بدون قوانین است اما تقریبا جا افتاده و در حال انجام است.

این موضوع صدای نمایندگان مجلس را هم در آورده است به طوری که آقای محسن زنگنه نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس شورای اسلامی می‌گوید: فعالیت مجموعه‌هایی در فضای مجازی باعث ایجاد ارز فردایی و نوسان قیمت در بازار ارز شده که باید جلوی آن گرفته شود.

انجام این معاملات مختص حال حاضر نیست و سال‌هاست انجام می‌شود اما براساس دستورالعمل اجرایی تأسیس، فعالیت و نظارت بر صرافی‌ها که توسط بانک مرکزی ابلاغ شده بود، انجام این معاملات ممنوع شده بود.

آنطور که شکسته بند مدیر یکی از صرافی‌ها می‌گوید: فروشندگان دلار فردایی، دلاری ندارند و به صورت صوری، در قالب حواله و برای تهییج بازار و بالا بردن قیمت ارز، معامله را انجام می‌دهند.

به گفته او، اگر دلار امروز ۲۹ هزار تومان باشد و فردا با قیمت ۳۰ هزار تومان به فروش رود این مابه التفاوت به جیب دلال می‌رود، در یک نگاه مبلغ بالایی نیست اما به دلیل اینکه این معاملات در رقم‌های بالا انجام می‌شود سود زیادی از آن حاصل خواهد شد، اما نتیجه آن عدم ثبات در بازار ارز است.

جالب است که این نوع معاملات در کل دنیا کاملا تحت نظارت انجام می‌شود؛ در آمریکا کمیسیون معاملات آتی برای ایجاد بازار شفاف و جلوگیری از سواستفاده در معاملات آتی تشکیل شده که در نوامبر ۲۰۱۴ این نهاد ۶ بانک را به عنوان دستکاری و فرار از شفافیت در بازار ارز با جریمه سنگینی مواجه کرد.

بر اساس قانون کشور ما، معاملات فردایی غیرقانونی و ممنوع است، اما سودزا بودن اینگونه دلالی، بسیاری را به سمت این بازار کشانده است؛ بانک مرکزی در سال ۹۶، انجام این معاملات را ممنوع اعلام کرد، اما تا به امروز این معاملات به راحتی در فضای مجازی انجام می‌شود.

براساس ویرایش جدید قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز که به تازگی توسط رییس مجلس به دولت ابلاغ شده است، معاملات فردایی ارز غیرقانونی و در حکم قاچاق خواهد بود.

در ماده ۱۲ این قانون آمده است که معامله ارز در صرافی یا غیرآن که تحویل ارز و مابه‌ازای آن به روز یا روز‌های آینده موکول شده، ولی به تحویل ارز منجر نمی‌شود یا از ابتدا قصد تحویل ارز وجود نداشته است و قصد طرفین تنها تسویه تفاوت قیمت ارز باشد، جزو مصادیق قاچاق ارز خواهد بود و برای افرادی که این کار را انجام می‌دهند مجازاتی نیز در نظر گرفته اند.

پرهام فر رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز می‌گوید: مجازات انجام این کار پرداخت نقدی به اندازه مبلغ معامله به ازای ریالی آن می‌شود.

آقای لواسانی رئیس کانون صرافان می‌گوید: اقتصاد کشورمان در شرایط یک جنگ اقتصادی تمام عیار است و این طبیعی است که قوانین سخت‌گیرانه‌ای در حوزه معاملات ارزی داشته باشیم، اما از آن سو نیز باید مراقب باشیم که این قوانین جلوی تولید و صادرات را نگیرد و تسهیل کننده امور باشد.

کارشناسان راهکار مدیریت این موضوع را برخورد نهاد‌های نظارتی و راه اندازی معاملات آتی که نسخه همراه با شفافیت معاملات فردایی است می دانند.

گزارش از فائزه شعبانی اصل

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
حرف حساب
۱۸:۴۳ ۲۹ فروردين ۱۴۰۱
کشورقانون داره هرج ومرج وهرت ک نشده معاملات فردایی غیرقانونی و ممنوع هس همه سران معامله رومجازات کنن طبق ماده 13قانون اساسی ..ارزوتوزیع وقیمت گذاری دست بانک مرکزی هس صرافیها زیرنظر بانک مرکزی کارکنندوسامانه تشکیل بدن مابقی حق دخالت خریدوفروش وقیمت گذاری درارزندارن وفقط مستقیم زیرنظر دولت باشند دولت باید هرچه زودتر این مشکلات ارزرو جمع کن و تنظیم بازار ارز رو بدست بگیره دولت کوتاهی میکن میتون هرچه زودتر مشکل تغییرات ارز رو حل کن دلالان و واسطه گران دزدن وباید هرچه زودتر جمع ومجازات بشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۳ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
سلام.لطفا صیانت از حق مردم در داشتن خودروی ارزان و باکیفیت را در اولویت قرار دهید،واردات میلیونی خودروهای ارزان و باکیفیت بدون تعرفه گمرکی برای عموم مردم ایران ازاد کنید تا کرامت انسانی حفظ شود و مردم در جاده ها کمتر کشته شوند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۸ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
عجب بدزد بدزدیه ماهم که دستمون تو این کارا نیست ونمیتونیم انها که بلدند دارند چپاول میکنند ومیبرند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۳ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
روزی که به آقای رییسی رأی دادم و از انتخاب آقای رییسی به عنوان رئیس جمهور خوشحال شدم که انگار تازه انقلاب پیروز شده واقعاً فکر می‌کردم که دیگر فساد تورم اختلاس ودزدی وخیانت وهمه چیز تمام می‌شود و ما ملت واقعاً دیگر هیچ گونه دغدغه ومشکلی نخواهیم داشت فکر میکردیم که دیگر حساب وکتاب در دولت پیدا میشود فکر میکردم که دیگر گرانی و تورم که تمام میشود بلکه کاهش قیمت وارزانی میآید فکر میکردم که دیگر مسولین دولت آقای رییسی دنبال بهانه‌های معمول که مشکل از دولت قبلی است نمیروند ووووووهزاران امید که متأسفانه در همین زمان کوتاه به یک سال نرسیده آقای رییسی با این دولتمردانش چنان نا امیدم کردند که به حرف احمدی‌نژاد ایمان آوردم که آقای رییسی هم برای خدمت واسایش و رفاه مردم بیچاره نیامده ونمی آید با میدان دادن به زیر دستانش و نمایندگان مجلس خصوصاً آقازاده‌های جدید واقعاً باید به چه کسانی امید داشت که بیایند تا فشاری از روی دوش مردم بیچاره بردارند واقعاً چه کسانی شاید احمدی‌نژاد
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی
۱۲:۰۰ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
از وقتی که سلطان و همدستش اعدام شدند سکه و ارز خیلی خیلی ارزان تر نشد که هیچ،گرانتر هم شد پس چرا اونا رو اعدام کردند؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۷ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
باشگاه خبرنگران خودتون هستین......افسوس
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۰:۵۷ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
یاد حرفای جهانگیری افتادم که میگفت خرید و فروش ار در حکم قاچاق هست. بعدش چی شد؟ حالا هم آقای رئیسی دست بجنبون وگرنه همون میشه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۰ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
همین حرف زدن ها و بوگو مگوها بالا میبره متاسفانه ......... آخه آدم چجوری راضی بشه که یه خانواده ای که مخصوصا دختر کوچیک داشته باشه ....پول نداشته باشن و .... من ببرم بالا اجاره رو.......آی خدا
آی خدا
آی خدا همه باید تو کشور اسلامی خونه داشته باشن والسلام .... والسلام خونه نه تجارت
آی خدا همه باید تو کشور اسلامی خونه داشته باشن والسلام .... والسلام خونه نه تجارت
آی خدا همه باید تو کشور اسلامی خونه داشته باشن والسلام .... والسلام خونه نه تجارت
آی خدا همه باید تو کشور اسلامی خونه داشته باشن والسلام .... والسلام خونه نه تجارت
آی خدا همه باید تو کشور اسلامی خونه داشته باشن والسلام .... والسلام خونه نه تجارت
آی خدا همه باید تو کشور اسلامی خونه داشته باشن والسلام .... والسلام خونه نه تجارت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۱ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
این دولت فکر کرده که هرچی پشت میز بگه اجرایی میشه
قیمتها از فردا پایین بیایید
معاملات فردایی ممنوع
خودرو ارزان شو
یکی به مسئولان بگه اون عصای جادوگر نیست دستت خودکاره داداش . وقتی نوشتی باید بری دنبال پیاده کردنش ( درست یا غلط دستورات جا خودش)
Iran (Islamic Republic of)
Ali
۰۸:۳۳ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
هر وقت اگر تونستین جلوی مافیا بازار خودرو وجلوی افزایش قیمت خودرو در بازار آزاد کنترل کنید اون وقت جلوی مافیا بازار ارز کنترل میکنی.....فکر میکنم خودو مافیا خچدتون هستین وإلا اینها اهل مریخ نیستن...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۴ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
در خیابان فردوسی چند دلار وجود دارد؟ چند دلال؟
جواب:
فرض کنید 80 میلیون دلار با 10 میلیون نفر . برای کشوری با این وسعت و منابع طبیعی ، نفت ، گاز ، سنگ تراورتن و غیره . این مبالغ پولی نیست . لطفا شما به عنوان خبر گزاری . آدرس غلط ندهید . نرخ ارز در میدان فردوسی نیست پشت میز سیاست خارجه و بانک مرکزی و بوجه کشور است . جمشید بسمه الله ها را نسازید . این افراد بی گناهند . آقا زاده ها را در یابید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۰۹ ۲۸ فروردين ۱۴۰۱
مثل احمدی نژاد باید عمل کرد نه شل شلکی، گفت کمربند ایمنی اجباری، فرداش ملت زدن
آخرین اخبار