ابوالفضل باب الحوائجی گفت: در راستای پیشگیری از معلولیتها و شناسایی بیماریهایی منجر به معلولیت ۲ هزار و ۱۷ نفر سال گذشته در این استان مشاوره ژنتیک دریافت کرده اند.
به گفته او سه مرکز مشاوره ژنتیک در شهر همدان، یک مرکز در اسدآباد و یک مرکز در نهاوند به مراجعه کنندگان خدمات رسانی میکنند.
سرپرست معاونت پیشگیری بهزیستی گفت: ۲۱۰ نفر از مراجعان به مراکز مشاوره ژنتیک در سال گذشته هزینه انجام آزمایش ژنتیک را دریافت کردند.
باب الحوائجی گفت: در این مدت مبلغ یک میلیارد و ۱۴۰ میلیون تومان برای آزمایشات ژنتیک خانوادههای مددجویان با هدف پیشگیری از معلولیتهای ناشی از اختلالات ژنتیکی اختصاص یافته است.
به گفته او بیتوجهی و ناآگاهی اغلب مردم پیرامون فواید آزمایش ژنتیک از جمله مهمترین دلایل بروز بیماریهای ژنتیکی و معلولیتها است.
سرپرست معاونت پیشگیری بهزیستی گفت: معلولیت علاوه بر صرف هزینههای هنگفت، مشکلات متعدد اجتماعی را به دنبال دارد و بر این اساس سازمان بهزیستی با اجرای طرح اجبار غربالگری و مشاوره ژنتیک پیش از ازدواج، سعی دارد تا از بروز اینگونه بیماریها جلوگیری کند.
باب الحوائجی گفت: غربالگریهای ژنتیک شامل سه مرحله، پیش از ازدواج، پیش از بارداری و حین بارداری است که ۲ مرحله اول مهمتر بوده و درصد تولد نوزادان سالم و معلول مشخص خواهد شد.
او گفت: همه ساله تعدادی از افراد به دلیل اختلالات ژنتیکی در جهان دچار معلولیت شده و هر روز نیز بر تعداد آنان افزوده میشود و در این میان به باور متخصصان انجام مشاورههای ژنتیک به عنوان سدی در برابر معلولیت عمل کرده و از بروز این اختلالات جلوگیری میکند.
باب الحوائجی گفت: سازمان بهزیستی وظیفه جلوگیری و پیشگیری از معلولیت در جامعه را بر عهده دارد و از راهبردهای اصلی و کلیدی سازمان توجه همه جانبه و رویکرد علمی و سیستماتیک به مساله پیشگیری از معلولیتها با در نظر گرفتن جنبههای علمی و اجتماعی آن است.
سرپرست معاونت پیشگیری بهزیستی گفت: در زمان حاضر از مشاوره ژنتیک به عنوان یکی از رویکردهای جدید در سیستم مراقبتهای بهداشتی نام برده میشود.
او گفت: در کشورهایی مانند ایران که اقوام گوناگونی در آن زندگی میکنند تمایل به ازدواج با افراد خویشاوند بالاتر و به طور معمول بیماریهای ارثی و ناهنجاریهای ژنتیکی نیز در آن شایعتر است.
به گفته باب الحوائجی گروههای هدف ملزم به انجام مشاورههای ژنتیک مربوط به ازدواجهای فامیلی، افراد دارای بیماریهای ژنتیک در خانواده از قبیل عقب ماندگی ذهنی، بیماریهای متابولیک، عصبی و عضلانی، ناشنوایی، نابینایی و بیماریهای خونی مثل تالاسمی، هموفیلی و در نهایت زوجهای نگران در ارتباط با بارداری هستند.
سرپرست معاونت پیشگیری بهزیستی گفت: انجام مشاورهها و آزمایشات ژنتیک را گامی برای سالم سازی جامعه و امید به داشتن فرزندان سالم و با نشاط دانست.
او در ادامه گفت: تولد نوزادان معلول، علاوه بر بار اقتصادی بر خانواده و جامعه، منجر به فشارهای عاطفی میشود و خانوادههای بسیاری به جهت ترس از تولد نوزاد معلول تمایلی به فرزندآوری ندارند.
بر اساس آخرین آمار منتشر شده حدود یک سوم جمعیت استان همدان به صورت مستقیم و غیرمستقیم از خدمات حمایتی و درمانی سازمان بهزیستی بهره میبرند.
استان همدان حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر جمعیت دارد.
منبع: ایرنا