شب ضربت خوردن امام علی (ع) به شامگاه ۱۸ رمضان و شب ۱۹ رمضان گفته میشود. در سحرگاه ۱۹ رمضان سال ۴۰ق امام علی (ع)، امام اول شیعیان با ضربه شمشیر زخمی شد. این واقعه در مسجد کوفه توسط ابن ملجم مرادی اتفاق افتاد و به شهادت امام علی (ع) در روز ۲۱ رمضان انجامید. به همین مناسبت با حجت الاسلام احمد تقوایی به گفتوگو پرداختیم.
ریشه دشمنی با حضرت علی ع در جه بود؟
از ابتدا تاکنون جوامع دچار افراط و تفریط بوده و همین موضوع سبب انحرافات در جامعه شده است. از ابتدا کسانی که افراط و یا تفریط کردند دچار سقوط شدند. علی ابن ابیطالب (ع) هم خلیفه و هم امام بودند یعنی نباید جلوتر از ایشان حرکت کرد و یا از او عقب ماند. مثال بارز خوارج هستند که می خواستند از پیشوای اول جلوتر بزنند و دچار انحراف شدند. کسی که مسبب شهادت امام اول شیعیان شد نیز از خوارج بود.
عواقب این افراط و تفریط چیست؟
همین مصیبت سبب پایه گذاری انحرافات مسلمانان شد. نقطه آغازین این انحرافات با شهادت امیر مومنان آغاز شد و تا غیبت امام زمان عج ادامه دارد. طبق آیات و روایات امام زمان عج ظهور نمی کنند تا زمانی که جامعه و مردم آمادگی پذیرش ایشان را داشته باشند. طبق روایات اگر زمین خدا از حجت خالی شود، زمین تمام اهل خود را می بلعد. این سند بر برکت وجود امام عصر است اما همین افراط و تفریط ها سبب تاخیر ظهور ایشان می شود.
تبیین رابطه بین شب قدر و ضربت خوردن و شهادت امیر مومنان در چیست؟
در فرهنگ اسلامی، شب قدر یکی از شب های سال است که ویژگی و قداست خاصی دارد. بنابر منابع اسلامی هر ساله در این شب تقدیر سال آینده انسان نوشته میشود. وقوع برخی حوادث در این شب، بر اهمیت آن افزوده است؛ از جمله گفتهاند که در این شب قرآن کریم به صورت یک جا بر قلب پیامبر(ص) نازل شده است. شب قَدر یا لَیلَةُ القَدر با فضیلتترین شب سال در فرهنگ اسلامی است. به صورت دقیق مشخص نیست که شب قدر، کدامین شب سال است. شب قدر در باور شیعیان، یکی از شبهای ۱۹ یا ۲۱ و یا ۲۳ ماه رمضان و بنا بر برخی روایات، شب نیمه شعبان است. بیشتر اهل سنت شب ۲۷ماه رمضان را شب قدر دانستهاند. ضربت خوردن حضرت علی بن ابی طالب (ع) در روز ۱۹ ماه رمضان و به شهادت رسیدن ایشان در روز ۲۱ ماه رمضان بر اهمیت این شب ها نزد شیعیان افزوده است.