مردم شهر تاریخی نراق به احترام مولای متقیان حضرت علی (ع) نخل تاریخی این شهر را تجهیز و همراه عزاداری آئین سنتی نخل گردانی را هم برگزار کردند.
مردم عزادار نراق نخل عزای فاتح خیبر را بر دوش گرفتند و با اجرای مناسک آیینی نخل گردانی، ارادت قلبی خود به اهل بیت را به تصویر کشیدند.
نخل گردانی یکی از مراسم سنتی شهر نراق است که هرساله در روزهای عاشورا، ۲۸ صفر، ۲۱ رمضان و سالروز شهادت حضرت زهرا (س) انجام میگیرد.
خانوادههای اصیل و مذهبی در نراق، هر کدام پایههایی از این نخلها را از پدران خود به ارث بردهاندو نسل به نسل به اولاد ذکور و ارشد خانواده میسپارند به طوریکه پایهها به افراد یا طایفه خاصی تعلق دارد و مرسوم است به رسم ادب پایه نخل به افراد صلاحیت دار و محب اهل بیت (ع) واگذار میشود.
نراق دارای دو نخل بزرگ و کوچک است که در روز مراسم جوانان با حضور در کنار نخلهای شهر با پوشش پارچههای مختلف لباس عزا را برتن نخلها میپوشانند و با ذکر یا علی یا زهرا، نخل را از محل و جایگاه خود حرکت داده و آن را در میدان اصلی شهر میآورند
این مراسم از دیرباز برای مردم نراق از اهمیت خاصی برخوردار بوده است. سال هاست در شهر نراق در ایام شهادت پنچ تن آل عبا آیین سنتی نخل گردانی برگزار میگردد؛ این مراسم همراه با سینه زنی و زنجیرزنی و حرکت هیات مذهبی شهر است، سابقه نخل گردانی در نراق به بیش از۴۰۰ سال میرسد.
آئین سنتی نخل گردانی آیینی کهن و چندین ساله است و این مراسم هرساله در روزهای خاص درشهرهای مختلف استان مرکزی برگزار میشود، اما شهرهای تفرش، خمین و نراق از شهرهای شاخصی هستند که مراسم نخل گردانی را با قدمتی بیشتر اجرا میکنند.
آیین نخل گردانی با قدمتی ۴۰۰ ساله که در ایام شهادت پنج تن آل عبا در شهر تاریخی نراق برگزار میشود، در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است.