فرحبخش پژوهشگر دارابی گفت: پس از ۱۰ سال تحقیق موفق شدیم این محصول را تولید کنیم.
این محصول از فرایند خاص سوزاندن ضایعات کشاورزی و باغداری تولید میشود و میتواند پایه گیاهی بسیاری از نهادههای کشاورزی، باغی و دامداری شود.
فرحبخش محقق و تولید کننده این محصول که دانش آموخته رشته زیست فناوری خاک است گفت: با استفاده از ضایعات باغی و کشاورزی موفق به تولید این محصول شده است.
او گفت: سرکه چوب حاصل فرایند اکسیداسیون ناقص ضایعات کشاورزی است که باید تحت شرایط بسیار خاص فشار، دما و اکسیژن دهی خاص انجام بگیرد.
فرح بخش که دانش آموخته رشته زیست فناوری خاک از دانشگاه آزاد اسلامی واحد داراب است و فعالیت تحقیقاتی خود را در پارک علم و فناوری شیراز انجام داده، گفت: برای تولید سرکه چوب ضایعاتی، چون درختان غیر مثمر و خشک و آفت زده و حتی بازماندههای محصولات باغی و زراعی استفاده میشود.
او گفت: در فرایند تولید سرکه چوب، سه محصول سرکه چوب، قیر چوب و کربن فعال تولید میشود و هیچ ضایعاتی در این فرایند بر جا نمیماند.
به گفته فرحبخش، این محصول پایه گیاهی بسیاری نهادههای کشاورزی و باغی و نهادههای دامی و صنعتی است.
کارشناس زیست فناوری خاک گفت: تولید کود و سموم گیاهی با پایه سرکه چوب و استفاده از کربن فعال در صنایع تصفیه از جمله کاربردهای این محصولات است.
دکتر سعیدی نائینی عضو هیات علمی بخش تحقیقات نماتد شناسی موسسه گیاه پزشکی کشور در راه اندازی مرحله نیمه صنعتی این محصول گفت: سرکه چوب یا اسید چوب حاصل فرایندخاص اکسیداسیون ناقص ضایعات گیاهی است وبا دارا بودن PH اسیدی کاربردهای متعددی در صنایع مختلف داراست.
او گفت: سرکه چوب مثل نفت خام حاوی بیش از ۲۰۰ ترکیب پیچیده آلی و کربن دار است که در شرایط خاص فرایند تولید و شناسایی همه یا بخشی از آن توسط تولید کننده در فرایندهای آزمایشگاهی برگ برنده محصول تولید شده است.
او با بیان اینکه این محصول در صنایع مختلف غذایی، دارویی، شیمیایی، بهداشتی و تولید نهادههای کشاورزی و باغی کاربرد دارد گفت: خاصیت نماتد کشی، قارچ کشی، فراری دهنده حشرات و کنه ها، و حتی در بخش دامداری ها، گاوداریها و مرغ داری ها، افزودن برخی ترکیبات سرکه چوب باعث افزایش اشتهای دام و کاهش میزان باکتریهای آبشخورهای دامی است.
سعیدی گفت: سرکه چوب به دلیل ترکیبات پیچیده در زبان ساده مثل نفت خام است.
او گفت: این محصول بر اساس مواد اولیه و فرایند خاص اکسیداسیون و نیز شناسایی همه یا بخشی از ترکیبات آن در مراحل آزمایشگاهی به عنوان یک محصول شناسنامه دار شناخته میشود که آقای فرحبخش، تولید کننده محصول اخیر، توانسته سرکه چوبی با بیش از ۷۰ ترکیب را تولید و تحویل موسسه گیاه پزشکی کشور دهد.
به گفته او، این تولید کننده توانسته تا ۹۹ درصد فرایند بدون تولید دود و آلایندگی هوا به این محصول دست یابد که با توجه به مطالعات انجام شده در این موسسه در مورد سرکه چوب، وی میتواند به عنوان یک فرد پیشرو در دنیا در تولید سرکه چوب معرفی شود.
این محصول که مراحل آزمایشگاهی را در دانشگاه آزاد اسلامی داراب، پارک علم و فناوری فارس و موسسه گیاه پزشکی کشور گذارنده، اکنون به مرحله تولید نیمه صنعتی در شهرستان داراب فارس رسیده است.
به گفته رییس دانشگاه آزاد اسلامی واحد داراب، طرح این پژوهشگر دارابی در تولید سرکه چوب به عنوان طرح منتخب رویداد ملی گام دوم در باشگاه پژوهشگران و نخبگان جوان دانشگاههای آزاد اسلامی کشورپذیرفته شده و قرار است در مراسمی که خرداد ماه در تهران برگزار میشود معرفی شود.
این محصول همچنین در صنایع شیمیایی، غذایی، دارویی و صنعتی کاربردهای فراوانی دارد.
منبع: صدا و سیما