سارا شاه آبادی گفت : در دهه شصت رشد جمعیت در ایران به طرز بی سابقهای افزایش یافت و پس از آن سیاستهای کنترل جمعیت در راستای کنترل این نرخ رشد اعمال شد که متاسفانه تاثیرگذاری بیش از حدی داشته، طوری که در چندسال اخیر عملا نرخ رشد به کمتر از نرخ جایگزینی جمعیت رسیده است.
معاون مرکز بهداشت استان کرمانشاه نرخ جایگزینی جمعیت را ۲.۱ اعلام کرد این نرخ رشد به این معنی است که یک زوج ۲.۱ نفر را جایگزین خود میکنند که حداقل رشد مطلوب محسوب میشود، درحالیکه نرخ رشد جمعیت در چند سال اخیر سیر کاهشی در کشور و استان داشته و در کرمانشاه از ۲.۱ در سال ۱۳۹۵ به ۱.۴ در سال گذشته رسیده است.
نرخ رشد ۱.۴ نشان میدهد که ۱۰ زوج در استان که ۲۰ نفر هستند، تنها ۱۴ نفر را جایگزین خود کرده اند که ادامه این روند منجر به کاهش جمعیت و نیز پیری جمعیت در سالهای آینده خواهد شد.
این نرخ رشد نشان از کاهش جمعیت مولد استان و کشور (۱۵ تا ۶۵ سال) در سالهای آینده دارد و آنطور که مجله عملی لنست اعلام کرده هفت کشور از جمله ایران، برزیل، هند، چین، نیجریه، ایتالیا و ژاپن در یکی دو دهه آینده به شدت با کاهش جمعیت مواجه خواهند شد.
قطعا مشکلات اقتصادی در این زمینه اثرگذار است، اما مشکل دیگری که همپای آن در این زمینه موثر است، مسائل فرهنگی است.
در حال حاضر بسیاری زوجین مرفه که از شرایط اقتصادی خوبی برخوردار هستند یا بچه دار نمیشوند و یا به تک فرزندی بسنده میکنند که این امر نشان میدهد باید در این زمینه روی مسائل فرهنگی جامعه کار شود.
شیوع تک فرزندی ضمن کاهش جمعیت در سالهای آتی، سلامت روان جامعه را هم در آینده دچار مشکل میکند، چرا که بچههایی که تک فرزند هستند عمدتا تنها بوده و با مشکلات بسیاری در تعاملات اجتماعی خود مواجه هستند.
همه دستگاهها و نهادها در زمینه افزایش جمعیت مسئول هستند، در این زمینه وظایفی هم به معاونت بهداشت وزارت بهداشت محول شده و در همین راستا قرارگاه "جوانی جمعیت" در این وزارتخانه تشکیل شده که به تبع در استانها نیز این قرارگاه شکل گرفته است.
در این قرارگاه چهار مسئولیت مهم پیگیری و تشخیص زودهنگام ناباروری، آموزشهای پیش از ازدواج، حمایت از مادران بی بضاعت و تسهیلات خدمات زایمان در راستای ترویج زایمان طبیعی در دستور کار قرار دارد.
این وظایف در استان در حال پیگیری است، اما قاعدتا با انجام این اقدامات به تنهایی نمیتوان کاری از پیش برد و باید تمامی دستگاهها و بویژه دستگاههای فرهنگی هم در این زمینه پای کار بیایند.
در جامعه فرزندآوری باید به عنوان یک ارزش مطرح شود و باید زوجین به برگزاری ازدواج آسان و افزایش تعداد فرزندان تشویق شوند.
اگر بتوانیم در کوتاه مدت به نرخ رشد ۲.۱ برسیم، موفقیت خوبی کسب کرده ایم و در این زمینه همه باید پای کار بیایند .