رئیس امیرنشین «امارات متحده عربی» چگونه انتخاب می‌شود؟

کشور امارات متشکل از هفت امیرنشین است که رئیس جدید پس از فوت رئیس قبلی با تایید سایر حاکمان انتخاب می‌شود.

امارات متحده عربی، در سال ۱۹۷۱ میلادی پس از خروج نیرو‌های اشغالگر انگلیس از سوی «زاید بن سلطان آل نهیان» تاسیس شد. تا پیش از آن امارات متحده عربی متشکل از هفت امیرنشین ابوظبی، دبی، الشارجه، الفجیره، عجمان، ام القیوین و راس الخیمه (البته امیر راس الخیمه چند ماه بعد درخواست وحدت را پذیرفت و به جمع شش امارت اضافه شد.) بود که از سوی زاید بن سلطان به وحدت دعوت شده و این هفت امارت عربی کشور امارات متحده عربی را تشکیل دادند.

زاید بن سلطان آل نهیان، از سوی سایر حاکمان، به عنوان نخستین رئیس دولت امارات انتخاب شد و پس از پایان دوره پنج ساله ریاستش بر امارات، مجددا انتخاب شد. شیخ راشد بن سعید آل مکتوم، حاکم دبی هم به عنوان معاون رئیس انتخاب شد و تا زمان مرگش در سال ۱۹۹۰ در این منصب باقی ماند.

خلیفه بن زاید آل نهیان، جانشین موسس امارات

روسای امارات تاکنون از میان مقامات ابوظبی انتخاب شدند و معاون آن‌ها نیز از میان حاکمان دبی بوده است. خلیفه بن زاید آل نهیان بزرگترین فرزند زاید بن سلطان، بنیانگذار امارات و ولیعهد وی بوده است و پس از مرگ پدر به حکومت امارت ابوظبی رسید و در سوم نوامبر سال ۲۰۰۴ میلادی، شورای عالی امارات، او را به عنوان رئیس کشور برگزید.

بنا به درخواست خلیفه، شورای عالی فدرال در ژانویه سال ۲۰۰۵ میلادی، «محمد بن راشد آل مکتوم» (حاکم فعلی دبی) را مامور تشکیل دولت جدید و بر عهده گرفتن نخست وزیری کابینه کرد، محمد بن راشد در حالی به نخست وزیری امارات انتخاب شد که تنها یک روز از ولیعهدی وی بر امارت دبی سپری شده بود.

رئیس امیرنشین «امارات متحده عربی» چگونه انتخاب می‌شود؟

خلیفه بن زاید در سال ۱۹۴۸ میلادی در شرق امارت ابوظبی متولد شد و تحصیلات ابتدایی خود را در شهر العین، مهم‌ترین شهر منطقه و مرکز اداری آن گذراند. خیلفه بن زاید از سال ۲۰۰۴ تا سال ۲۰۲۲ رئیس امارات متحده عربی بود تا اینکه در ۱۳ مه سال جاری (۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۱) فوت کرد.

هشتگ «خلیفه بن زاید کجاست؟»

با وجود اینکه خلیفه بن زاید رئیس امارات بود، اما نزدیک به ۴ سال بود که در انظار عمومی دیده نشده بود و همین سوالاتی را در خصوص سلامت عقلی و جسمی او مطرح کرد. حتی خبرگزاری رسمی امارات (وام) روز چهارشنبه ۶ نوامبر ۲۰۱۹ میلادی بدون انتشار هیچ گونه تصاویری گزارش داد، شورای عالی امارات بر اساس قانون اساسی این کشور مجددا خلیفه بن زاید را برای بار چهارم و به مدت ۵ سال به عنوان رئیس شورای عالی فدرال برگزید.

در همین راستا، در آوریل سال ۲۰۱۸ فعالان اماراتی شبکه‌های اجتماعی فاش کردند که حاکم امارات به دستور محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی در اقامت اجباری به سر می‌برد و رسانه‌های اماراتی درباره سرنوشت او مردم را فریب می‌دهند. کمپین اینترنتی نیز با هشتگ أین خلیفة بن زاید؟ «خلیفه بن زاید کجاست» به راه افتاد که فعالان اجتماعی پس از آن اعلام کردند بر این باوردند محمد بن زاید رفتار درستی با برادر خود و رئیس امارات ندارد حتی برخی از آنان فاش کردند که خیلفه بن زاید با وجود داشتن شرایط جسمی ناپایدار، به دستور برادرش محمد بن زاید در داخل کشور در اقامت اجباری به سر می‌برد.

در تمام این مدت محمد بن زاید آل نهیان، حاکم ابوظبی و ولیعهد امارات (برادر ناتنی خلیفه بن زاید) امور این کشور را برعهده گرفته و انجام می‌داد. حتی برای شرکت در مراسم‌ها و پذیرایی از مهمانان خارجی نیز این محمد بن زاید بود که وارد عمل می‌شود. در واقع در طول سال‌های نبود خلیفه بن زاید برادر و ولیعهد او با اینکه به طور رسمی سکان‌دار این کشور نبود کشور امارات را اداره و مهمترین تصمیمات سیاسی یا نظامی این کشور اتخاذ می‌کرد.

«محمد بن زاید» کیست؟

محمد بن زاید بن سلطان آل نهیان در ۱۱ مارس ۱۹۶۱ در شهر العین در امارت ابوظبی به دنیا آمد و از سال ۲۰۰۴ تاکنون سمت ولیعهد ابوظبی را بر عهده داشته است. او پس از فارغ التحصیلی از آکادمی نظامی سلطنتی سندهرست در بریتانیا در سال ۱۹۷۹، نقش اصلی را در نیروی هوایی امارات ایفا کرد.

رئیس امیرنشین «امارات متحده عربی» چگونه انتخاب می‌شود؟

به گزارش وب سایت دولت امارات، شیخ محمد بن زاید در توسعه نیرو‌های مسلح امارات متحده عربی از نظر برنامه ریزی استراتژیک، آموزش، ساختار سازمانی و تقویت توان دفاعی این کشور مشارکت داشته است. او در سال ۲۰۰۵ به عنوان معاون فرمانده کل نیرو‌های مسلح امارات متحده عربی منصوب شد و به درجه سپهبدی ارتقا یافت.

از سال ۲۰۱۴ و بعد از سکته مغزی خلیفه بن زاید او امور امارات را در دست داشت و خط سیاسی، بین‌المللی و نظامی را که امارات در طول این سال‌ها طی کرده است مستقیما از سوی محمد بن زاید صادر می‌شد.

بیعت شش امیرنشین با محمد بن زاید پس از فوت «خلیفه»

تنها ساعتی پس از فوت خلیفه بن زاید ۷۳ ساله «محمد بن راشد آل مکتوم» نخست‌وزیر، معاون رئیس امارات، حاکم دبی و یکی از اعضای شورای عالی امارات که انتخاب رئیس این کشور بر عهده آن می‌باشد، در حساب رسمی توییتر خود پس از نوشتن قصیده‌ای در رثای خلیفه بن زاید، اعلام کرد با «محمد بن زاید آل نهیان» به عنوان رئیس جدید امارات متحده عربی، بیعت کرده است.

پس از آن نیز عکسی منتشر شد که نشان می‌داد حاکمان هفت امیرنشین امارات دور یکدیگر جمع شدند و شش حاکم امارات با محمد بن زاید بیعت کرده‌اند. سطان به محمد القاسمی، حاکم الشارجه، حمید بن راشد النعیمی حاکم عجمان، حمد بن محمد الشرقی حاکم الفجیره، سعود به راشد المعلا حاکم ام القیوین، سعود به صقر القاسمی حاکم راس الخیمه و محمد بن راشد آل مکتوم در این دیدار حضور داشتند.

رئیس امیرنشین «امارات متحده عربی» چگونه انتخاب می‌شود؟

پس از این دیدار وزارت امور ریاست امارات در بیانیه‌ای اعلام کرد که بر اساس اصل ۵۱ قانون اساسی، محمد بن زاید آل نهیان به اتفاق آرا به عنوان رئیس امارات متحده عربی برای جانشینی شیخ خلیفه بن زاید آل نهیان فقید انتخاب شد.

مکانیسم انتخاب رئیس در امارات

قانون اساسی امارات متحده عربی که در سال ۱۹۷۱ شیخ زاید بن سلطان آل نهیان تأسیس شد، در ماده پنجاه و یکم خود می‌گوید: «شورای عالی از بین اعضای خود رئیس امارات و معاون را انتخاب می‌کند. نایب رئیس کلیه اختیارات رئیس را در غیاب او به هر دلیلی اعمال می‌کند.»

در اصل ۵۳ قانون اساسی این کشور آمده است: «هرگاه سمت رئیس یا قائم مقام او با فوت یا استعفا یا پایان حکومت هر یک از آن‌ها در امارت به هر دلیلی خالی شود، شورای عالی ظرف یک ماه از آن تاریخ برای انتخاب جانشین او باید تشکیل جلسه دهد.
بر اساس ماده ۴۶ قانون اساسی امارات، شورای عالی عالی‌ترین مرجع در امارات و این شورا متشکل از حاکمان هفت امارت است.

شورای عالی امارات

شورای عالی بالاترین مرجع قانون اساسی در امارات متحده عربی است و بالاترین نهاد قانونگذاری و اجرایی است که سیاست‌های عمومی را تنظیم و قوانین امارات را تصویب می‌کند.

شورای عالی از روسای هفت امارت تشکیل دهنده امارت‌ها تشکیل می‌شود و هر یک در تصمیمات شورا دارای یک رأی هستند. ترسیم خط مشی کلی در کلیه اموری و رسیدگی به هر چیزی که موجب تحقق اهداف امارات و منافع مشترک این کشور می‌شود و تصویب قوانین مختلف قبل از صدور آن‌ها از جمله قوانین بودجه عمومی سالانه امارات تنها بخشی از وظایف این شورا است.

نکته قابل توجه در خصوص تصمیمات این شورا این است که تصمیمات شورای عالی در موضوعات محوری با اکثریت پنج نفر از اعضای آن صادر می‌شود، اما مشروط بر اینکه این اکثریت شامل آرای امارات «ابوظبی و دبی» باشد و اقلیت نیز به نظر اکثریت مذکور پایبند باشد.

تهیه و تنظیم: مینا عظیمی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۵۷ ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۱
به نظرم ما هم باید بساط مسخره این دموکراسی رو مثل امارات و عربستان برچینیم. با این مسخره بازیها کشور پیشرفت نمی‌کنه. هیچ نیازی به نماینده و رییس جمهور نیست. دموکراسی طراحی شده برای گول زدن مردم در کشورهای غربی و برای عقب نگه داشتن کشورهای جهان سوم. اگه دموکراسی خوب بود رسانه‌های غربی ۲۴ ساعته در مورد خوب بودن اون حرف نمیزدند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۷ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
جهت عبرت بسیاری از مسیولین نالایق ایران بنویسید که شیخ نشین های سوسمار خور امارات طی حدود پنجاه سال چطور از حالت بدوی و بیابان‌گردی که حتی آب خوردن امیر آنها از جزیره سیری ایران در خلیج فارس تامین می‌شد و بهترین خودرو امیر آنها پیکان ایران بود به این جایگاه منحصر بفرد در دنیا رسیده اند که تاج کیانی را بر سر می نهند و ما بجای تاج کیانی خاک بصورت ریزگرد و غیره به سر می کنیم؟!!
Germany
ناشناس
۱۹:۲۲ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
۱۵:۲۷
ما ایرانیان باید با کمک نماینده گان خدا بر روی زمین اسلام را نجات دهیم.
اسلام ما مخصوصا شیعیان تنها دین بر حق 8 میلیارد انسان بر روی زمین است.
باید نجات داد تا حضرت مهدی تشریف بیاورد
الله اکبر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۰ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
یه عده آلبانی نشین ناراحت شدن که حقیقت رو داریم میگیم خوب معلومه اینا همشون دست نشانده های آمریکان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۰ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
خدارحمتشون کنه حداقل ۱۰۰ دلاری ک میخورن یه دلار میزارن تو جیب مردمشون همشو نمیدزدن . حالا شما میخوای سر رو بزار زیر خاک و خودت رو به کوچه علی چپ بزن یا شاید پول میگیری به مردم تهمت میزنی همه که دشمن کشور و منافقین و اغتشاشگر نیستتن . به قول سید اسد ابادی شما تو این کشور اسلام هم میبینی یا فقط اسمی از اسلام است ؟ ظلم ستم فقر گشنگی همه چیز هست بجز اسلام .دارند اسلام را نزد جوانان خراب میکنند جوانان نماز نمی خوانند. زمان جنگ تو رفتی جنگ یا همین جوانا دبیرستانی ؟! شما باید خجالت بکشی که مردم رو دو دسته میکنید و اتحاد کشور رو به هم میزندید به هم تهمت میزنید . جای تاسف دارد . شما کم فرهنگی و تقصیر خود نیست متاسفانه مثل همه چیز دیگر در این کشور به علم و اموزش هم اهمیتی نمیدند جایگاه معلم با راننده تاکسی تفاوتی ندارد و اتفاقا درامد اسنپ بیشتر است !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۰ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
قبر خلیفه امارت نشین رو دیدی در برابر اون تو البانی نشینی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۹ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
قبر چطور بود ...قبر قبلی‌ها را ببین ...این قبر بعدها ساخته میشود ...حالا اگر نشان دادن به‌خاطر این هست که میگن نمرده و مراسم خاکسپاری پخش نشده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۵ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
مردم در این پروسه چه جایگاهی دارند ؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۵ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
هیچی خوده حاکما انتخاب میکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۳ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
قبر ریس امارات دیدید نه خوب دیدید یکم با ایران مقایسه کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۹ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
آخه مرد حسابی اینقدر چسبیدین به قبر ، گنبد و بارگاه و ضریح برای دین مردم است و برای کسی درست می کنند که
در میان مردم بخاطر زهد و تقوی و مقام معنویشان قداستی داشته باشند و فی نفسه هیچ سودی برای صاحب قبر ندارد کسی که عمری با پول مردم در کاخهای چنین و چنان عیاشی کرده چرا باید برای او گنبد و بارگاه درست گنند اگر هم درست کنند چه کسی به آن توجه می کند اگر هم کسی به آنجا برود جز لعن و نفرین چیزی حواله اش نمی کند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۷ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
همه هفت امير بي غيرت تشريف دارند!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۲ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
دوست عزیز اگر کمی بصیرت و انصاف داشته باشی خواهی دید که امارات در چهل سال از کجا به کجا رسید . الان در استفاده از تکنولوژی و رفاه مردم جرو پیشروان جهان هست و قوی ترین و معتبرترین پاسپورت و سرمایه گذاری را در جهان دارد. ولی ما روز به روز در حال عقب رفت.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۵ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
آقای ۱۲:۳۲ خود عربها چنین اعتقادی ندارند و خودشان می دانند که اغلب کشورهای عربی از جمله امارات نمایشگاه کالاهای غربی است فقط نفت می فروشند کالا می خرند و در نتیجه نمی توانند روی حرف آمریکا و اسرائیل هم حرفی بزنند . چیزی که خودت نداری دیگران را توصیه نکن، بصیرت و انصاف
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۶ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
پیشرفت یعنی وقتی تهدید میشوی خودت از کشورت محافظت کنی،یعنی دکتر و مهندس از مردم خودت باشند .یعنی اگر نفت تمام شد بتوانی کشور و مردم را اداره کنی، امریکا انتخاب نکند پادشاه و وزیر را ...نه اینکه یک خاندان سلطنتی پول نفت را حیف و میل خودشان و اروپا کنندو چهار تا ساختمان و ویلا بسازند شما هم بگی به‌به چه پیشرفتی..تا حالا رفتی و زندگی مردم عادی را در این کشورها دیدی؟ فقط حرف مفت میزنید ...قدرت یعنی ایران که همین حاشیه‌نشینها کم‌کم دارن میفهمن و سمتش میان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۰ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
خوش بحال مردمشون ولا غیر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۰ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
حاکمانی که با درایت و مسئولیت پذیری باعث رشد و ترقی کشور و ملتشان میشوند قابل احترامند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۰ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
حاکمانی که با ریختن خون مردمان دیگر کشورها باعث رشد کشور و مردم خود می‌شوند قابل احترام نیستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۰ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
... بله ولی به شرطی که وارد کننده همه چیز برای آن ملت نباشند حتی آب و خاک!
نفت نبود اگر، باز شما انگیزه داشتی تا این نظر را بنویسی...؟
آن روز بادیه گرد بوده اند در آینده نیز یک روز بادیه گرد خواهند شد...
بالاخره این نفت تمام خواهد شد کشور های متکی به فروش آن هم تمام!
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۱۲:۳۹ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
شاخص ضریب جینی که ازطرف موسسات بین المللی منتشرشده رو نگاه بکنید تاببینید که چطور باعث پیشرفت ملتشان شده اند... مثل این کشور مثل رسیدن به خونه اجاره ایه که چنوقتی خوب بنظر میاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۸ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
اینها همش حرف الکیه همه سران کشورهای مرتجع عربی را امریکا نعیین میکند وسلام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۴ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
افسوس که مثله کبک سرتان داخل برف فرو کردید. و از واقعیات جهان واقعی خبر ندارید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۲۰ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
آقای ۱۲:۳۴ تو که سر تو بیرون آوردی بگو در کدام شیخ نشین انتخابات آزاد مردمی برگزار می شود ؟ اگر سران این مثلا کشور ها را آمریکا انتخاب نمی کند چه کسی انتخاب می کند ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۴ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
به مصداق این است که اعضای بدن روباه
با دم روباه بیعت می کنند!
آخرین اخبار