حسین عابد با اشاره به ۱۴ ماه کم بارشی در استان همدان گفت: مقدار بارش های این استان از ابتدای فصل سال آبی ( اول مهر ۱۴۰۰) تا پایان اردیبهشت ۱۴۰۱ برابر ۲۰۷ میلی متر گزارش شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۴ و نسبت به بلند مدت ۱۲۴ میلی متر کاهش داشته است.
مدیرکل هواشناسی همدان گفت: پهنه استان همدان، ۳۷ درصد نسبت به بلند مدت و ۱۰ درصد نسبت به سال گذشته کمبود بارش را ثبت کرده است، این پهنه در اردیبهشت ۱۴۰۱، به مقدار ۲۶ میلی متر بارش دریافت کرد که نسبت به بلند مدت ( ۴۳ میلی متر) برابر با ۱۷ میلی متر کاهش بارش را داشته است.
عابد گفت: در شهرستان همدان در طی ۴۵ سال گذشته به طور میانگین در طی ۱۴ ماهه منتهی به پایان اردیبهشت ۴۰۱ میلی متر بارش دریافت شده که برای ۱۴ ماه اخیر فقط ۱۹۵ میلی متر بارش وجود داشته است.
او گفت: در طی ۲ ماهه اخیر، استان به میزان ۳۲ میلی متر بارش دریافت کرده که نسبت به بلند مدت( ۹۹ میلی متر) برابر با ۶۷ میلی متر کاهش بارش را ثبت کرده است.
مدیرکل هواشناسی همدان گفت:مقدار بارش کشور از ابتدای سال آبی امسال( اول مهر ۱۴۰۰) تا پایان اردیبهشت ۱۴۰۱ را به صورت میانگین برابر ۱۵۹ میلی متر عنوان کرد.
عابد گفت: این میزان نسبت به بلند مدت که ۲۱۹ میلی متر ثبت شده ۲۷ درصد کاهش را نشان می دهد.
به گفته او فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۱ در کشور، با ۲۴ میلی متر بارش نسبت به بلند مدت ( ۵۳ میلی متر) برابر با ۵۶ درصد کاهش بارش را ثبت کرده است.
مدیرکل هواشناسی همدان گفت: از ابتدای سال زراعی، میانگین دمای هوای کشور ۱۴.۷ درجه ثبت شد که نسبت به بلند مدت ۱.۲ درجه افزایش را نشان می دهد در این مدت دمای هوای استان همدان نیز به ۸.۱ درجه سانتیگراد رسید که نسبت به بلند مدت یک درجه افزایش را ثبت کرده است.
به گفته عابد در بین استان های کشور فقط هرمزگان افزایش دریافت بارش (با ۲۴ درصد) را نسبت به بلند مدت داشته و مابقی استان ها از چهار درصد در گیلان و ۶۱ درصد در ایلام، شرایط کمبود بارش را نسبت به بلند مدت تجربه کردند.
او گفت: بر اساس پیش بینی فصلی بارش استان طی ماه های آتی در حد نرمال پیش بینی شده است.
مدیرکل هواشناسی همدان گفت: طبق داده های بلند مدت میانگین بارش منطقه برای ماه های آتی قابل توجه نیست.
عابد گفت: دمای استان فراتر از میانگین بلند مدت بوده و افزایش دمای استان بیش از یک درجه سانتیگراد در طی ماه های آینده پیش بینی شده است که اغلب بین ۶۰ تا ۷۰ درصد صحت وقوع دارند.
او توصیه کرد: با توجه به کمبود بارش ۱۴ ماه گذشته و هم چنین افزایش دما در این مدت، از طرف دیگر پیش بینی های دما و بارش ماه های آتی، نیاز است توجه بیشتری به مقوله آب و انرژی در ماه های آتی برای استان همدان تدبیر شود.
آب و هوای استان همدان در نتیجه وجود کوههای مرتفع، رودخانهها و پستی و بلندیهای زیاد به شدت متغیر است و زمستانهای سرد، پر برف و باران و تابستانهای معتدل دارد.
منبع: ایرنا