پوریا طالب نیا گفت : در دهههای گذشته بررسیها و پژوهشهای باستان شناسی در تعدادی از شهرستانهای منطقه اورامانات انجام شده بود که با توجه به گستردگی منطقه و عدم انجام پژوهشها بر اساس تقسیم بندی جغرافیای فرهنگی، نسبت به آثار باستانی آن یک دیدگاه کلی و جامع وجود نداشت.
به گفته مدیرپایگاه جهانی اورامانات براین اساس از سال ۱۳۹۶ بررسیهای باستان شناسی در محدوده اورامانات با مدیریت و سرپرستی آقای صادقی راد آغاز و تلاش شد تا محوطههای باستانی شاخص این منطقه شناسایی شوند.
در نهایت پس از انجام این بررسیها توانستیم بیش از ۵۰۰ محوطه باستانی را در اورامانات کرمانشاه و کردستان شناسایی و این امر به ما کمک کرد تا یک تصویر از وضعیت آثار باستانی منطقه جهت چشم انداز و برنامه ریزی حوزه باستان شناسی منطقه داشته باشیم.
محدوده جغرافیایی منطقه اورامانات به نوعی مرکز تلاقی نقاط مختلف زاگرس شمالی و مرکزی و فلات مرکزی و شمال بین النهرین است، این منطقه دارای اهمیت باستانی زیادی است و از این رو تعداد قابل توجهی هم آثار تاریخی در آن وجود دارد، لذا با در نظر گرفتن این مسئله یکی از برنامههای اداره کل میراث فرهنگی هر دو استان کرمانشاه و کردستان و پایگاه، تهیه پرونده ثبتی این آثار ارزشمند و همچنین تعیین عرصه و حریم آثار شاخص آن است.
در این راستا پروژه ثبت تعدادی از آثار این منطقه را در دستورکار قرار دادیم که منجربه این شد که طی سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ کلیه مساجد واجد ارزش منطقه شناسایی، مستندنگاری و در فهرست آثار ملی کشور به ثبت برسد و پرونده سایر آثار نیز در حال تهیه و تدوین میباشد.
پژوهشهای باستانی انجام شده در منطقه اورامانات دستاوردهای خوبی داشته، با توجه به شرایط اقلیمی و طبیعی این منطقه، صنعت سفالگری در این منطقه خاص بوده و از ساختار بومی و محلی ویژهای برخوردار است.
براین مبنا در منطقه اورامانات صنعت سفالگری محلی را میبینیم که در مطالعات انجام شده روی آنها به نتایج قابل توجهی رسیده و زمینهای برای تشکیل اولین بانک سفال در دو استان شد که میتواند الگویی برای سایر استانها هم باشد و این مرکز در اختیار پژوهشگران داخلی و دادههای علمی آن با طراحی سامانه ارتباطی در اختیار پژوهشگران سراسر دنیا قرار گیرد.
انجام بررسیهای باستان شناسی در منطقه اورامانات منتج به تدوین اولین اطلس باستان شناسی غرب کشور شد، در این اطلس باستان شناسی، اطلاعات و دادههای شاخصی وجود دارد و به نوعی یک بانک اطلاعاتی از کل محوطهها و آثار باستانی شاخص منطقه در آن ثبت شده و این سیستم قابلیت بروز رسانی و ثبت یافتههای جدید را نیز دارا میباشد.
مطالعات قوم باستان شناسی سفال و نیز برگزاری کلاسها و کارگاههای تخصصی آموزش سفالگری در مناطق مختلف اورامانات دو برنامهای است که آن را در دستور کار قرار داده ایم .