غار نخجیر استان مرکزی با گذشت ۷۰ میلیون سال از عمرش از جمله غارهای زنده و نادر دنیا محسوب میشود و این غار آهکی زیبا به طور مستمر میزبان گردشگران و علاقمندان طبیعت ایرانی و خارجی است.
در حال حاضر روزانه حدود هزار و ۵۰۰ گردشگر از غار نخجیر استان مرکزی دیدن میکنند که تامین نبودن زیرساختهای لازم برای بهره برداری علمی واصولی از این غار کهن موجب آسیب رسیدن و رنجش این غار زنده شده است.
رعایت نکات علمی واصولی در بهره برداری و بازدید از این شگفتی خلقت حفظ زیباییهای آنرا برای نسلهای آینده ممکن میسازد.
محمدیزاده رئیس هیات مدیره" شرکت توسعه وعمران دلیجان"، مجری بهره برداری از غارنخجیر، پایین بودن قیمت بلیط بازدید غار را دلیلی بر ناتوانی در تأمین نیروی لازم به منظور حفاظت و بهرهبرداری بهینه واصولی از غار عنوان کرد وخواستار تزریق اعتبار لازم برای ایجاد زیرساختهای موردنیاز درحاشیه این مجموعه از جمله رستوران، فروشگاه ومکانی اقامتی شد.
محمدیزاده در حالی که بر بهره برداری اصولی وعلمی از این زیبایی خلقت تاکید داشت ضمن برشمردن کارهای انجام شده دراین زمینه، خواستار مشارکت وهمراهی مردم وبازدید کنندگان درتحقق این امر شد.
او میگوید: غار سه طبقه است که طبقه زیرین آن که در واقع دریاچه غار است امکان دسترسی ندارد، اما ۲ طبقه دیگر آن با آمادهسازی و پیاده راهسازی و کفسازی به طول یکهزار و ۲۰۰ متر مورد بازدید عموم قرار دارد.
غار طبیعی و زنده نخجیر ۷۰ میلیون سال قدمت دارد و در سال ۱۳۸۳ زیر سازی و کار پیاده راه سازی و نورپردازی آن آغاز ش د ، در سال ۱۳۸۴ هجری شمسی ، با شمارهی ۱۲۸۱۴ در شمار آثار ملی ایران ثبت شدو در سال ۱۳۸۹ مورد بهره برداری قرار گرفت.
این غار به دلیل وجود مناظر بکر طبیعی و جذابیتهای حیرت آور فراوان از اهمیت ویژهای در جذب گردشگر برخوردار است و به سبب اینکه به طور طبیعی ترمیم می شود جزو معدود غارهای زنده در دنیاست.
نوربخش عسگری رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان مرکزی هم بر لزوم تامین زیرساختهای لازم برای بهره برداری علمی واصولی از غار نخجیر تاکید کرد.
عسگری، طرح مسئله غار نخجیر در کارگروه گردشگری وتخصیص اعتبارات مورد نیاز توسعه این جاذبه منحصربفرد گردشگری استان مرکزی را از اقدامات پیش روی مدیریت عالی استان عنوان کرد.
از خصوصیات غار نخجیر میتوان به تالارهای متعدد و حوضچههای آب، راهروهای طولانی، مسیرهای مشکل در بعضی از نقاط و چکنده و چکیدههای بلورین بسیار متنوع و زیبا و حتی در نقاطی منحصر به فرد اشاره کرد.
غار نخجیر از تالارهای مختلفی تشکیل شده که زیباترین تالار آن، چهلستون نام دارد، از دیگر تالارهای غار میتوان به سفره عروس، دریاچه، برزخ، باغ وحش، چهلچراغ و تالار زیباییها اشاره کرد.
در گنجینه شگفتی این غار اسرارآمیز، سنگهای تزئینی با اشکال متنوع مانند عقاب، لاک پشت، گوزن، انسان، کبوتر و تندیسهای عظیم الجثه بلورین ایجاد شده است که بیشتر آنان از جنس آهک است.
شهرستان دلیجان از توابع استان مرکزی با ۵۰ هزار نفر جمعیت در مسیر راه اصلی استانهای جنوبی و شرقی با استانهای شمالی و مرکز واقع شده است.
زیرساختهای بهره برداری و بازدید علمی واصولی از غار منحصر به فرد نخجیر با حرف و گفتار تامین نمیشود و نیاز به عزم راسخ برای جلوگیری از آسیب و فرسایش این پیر سالخورده دارد.