چرا رهبر انقلاب گفته بودند که عمق استراتژیک ما در آمریکای لاتین است؟

«به آقای رئیسی توضیح دادم که ما در دوران بسیار سختی زندگی کردیم و دوران ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ دوران سختی برای ما بود و فشارها و حملات امپریالیسم را تحمل کردیم، اما با مقاومت و ایستادگی توانستیم کار را به اینجایی که هستیم برسانیم.

البته برای آینده کارها و اقدامات زیادی را پیش بینی می‌کنیم و قطعاً با موفقیت از عهده همه اینها بر خواهیم آمد برای اینکه بتوانیم شاهد توسعه روابط اقتصادی باشیم.»

این بخش‌هایی از صحبت مردی بود که به گفته خودش از تجربیات جمهوری اسلامی ایران استفاده کرده بود تا روزهای سخت کشورش رنگ غروب ببیند.

نیکلاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا مهمان روز جمعه کشورمان بود که تا مسیری مشترک را با جمهوری اسلامی آغاز کند. مسیری همچون  سند همکاری راهبردی جامع ۲۰‌ساله، تحویل دومین نفتکش ساخت ایران به سفارش ونزوئلا، برقراری خطوط هوایی بین تهران و کاراکاس و ..حالا به نظر می‌رسد روابط این دوکشور با پیشینه ای مشابه روز به روز گرم تر خواهد شد .

اما شاید در این میان باشند افرادی که سوالشان این باشد که آیا ارتباط با این کشور به راستی دستاوردی برای جمهوری اسلامی ایران دارد؟ 

حیاط خلوتی که آمریکا به ایران داد

چرا ونزوئلا؟

ونزوئلا کشوری با منابع عظیم نفت و طلا در آمریکای لاتین محسوب می‌شود، به نحوی که در دهه‌ی ۱۹۷۰ میلادی، روزانه ۳/۵ میلیون بشکه نفت در ونزوئلا تولید می‌شد، البته به مرور و به سبب تحریم های فزاینده امریکا تولیدات آن به رقمی در حدود ۱/۵ میلیون بشکه در روز رسید.

علاوه بر این ونزوئلا همواره یکی از حامیان جدی کشورمان در زمینه برنامه هسته‌ای بوده است. 

برای مثال «خورخه ارئاسا» وزیر امور خارجه ونزوئلا مطلبی از اندیشکده «میسیون برداد» در صفحه شخصی خود منتشر کرده بود  مبنی بر اینکه ایران به دنبال تولید سلاح هسته‌ای نبوده و نخواهد بود؛ با این وجود غنی‌سازی اورانیوم را به ۲۰% محدود نخواهد کرد و امکان افزایش غنی‌سازی اورانیوم تا ۶۰ درصد، براساس منافع این کشور وجود دارد.

علاوه بر این «خورخه ارئاسا» وزیر امور خارجه ونزوئلا با اشاره به ترور شهید سپهبد قاسم سلیمانی،  در اوایل سال میلادی جاری (۲۰۲۰) گفته بود که ایران در برابر این اقدام تحریک آمیز، پاسخی مقتدرانه متناسب با مقیاس ارتش آمریکا داد.

جمهوری اسلامی ایران با پاسخی متناسب مورد احترام قرار گرفت و باعث شد که امپراطوری آمریکای شمالی تحت اختیار واشنگتن و تل آویو مجبور به عقب نشینی از مقاصد پلید خود در رابطه با ایران شود. به همین خاطر روابط استراتژیک با ایران بسیار مهم است.

حیاط خلوتی که آمریکا به ایران داد

تا اینجای کار شاید بتوان ونزوئلا را دوستی در دوردست برای ایران دانست، اما این تمام ماجرا نیست.

نفت و کشاورزی دو موضوع مهم همکاری ایران و ونزوئلا

حسین کنعانی مقدم کارشناس مسائل سیاسی نیز در این باره گفته است که ۳۳۰ میلیارد بشکه نفت ذخیره نفت  ونزوئلا است، در حالی که ما ۱۵۷ میلیارد بشکه داریم و در صنعت نفت گاز و پتروشیمی می‌توانیم توسعه روابط با ونزوئلا محور اصلی قرار دهیم. البته موضوع کشاورزی و صنعت هم مطرح است، همانطور که می‌دانید ونزوئلا نزدیک به ۸۰ میلیون هکتار زمین خود را  در اختیار ایران قرار دهد تا ایران بتواند کشت فراسرزمینی در آنجا قرار دهد .

موضوعی که حسین کنعانی مقدم در زمینه همکاری هی نفتی دوکشور اشاره کرده بود البته از نظر ابراهیم رئیسی نیز دور نمانده بود و در آذر پارسال گفته بود که همکاری‌های نفتی دو کشور باید شکل جدیدی پیدا کند و در حوزه پالایشگاهی و تأمین منابع پتروشیمی لازم است، گام‌های بلندتری برداریم. باید توافق‌نامه‌های بین ایران و ونزوئلا کاملا اجرایی شود و زمینه برای توافق‌های جدید نیز فراهم شود.

خبرگزاری رویترز در توضیح این همکاری های نفتی نوشته است که طبق این قرارداد ایران به‌ ونزوئلا میعانات گازی مورد نیاز برای رقیق‌سازی نفت‌خام سنگین این کشور را صادر می‌کند و در ازای آن نفت‌خام سنگین این کشور را دریافت می‌کند که مورد علاقه بسیاری از پالایشگران آسیایی است.

حیاط خلوتی که آمریکا به ایران داد

موضوعی که البته موجبات ناراحتی آمریکا ر ا نیز فراهم آورده بود و وزارت خزانه داری آمریکا در واکنش به این قرارداد نفتی گفته بود «وزارت خزانه‌داری در مورد گزارش‌های مربوط به مبادلات ایران با ونزوئلا که شامل نفت و محصولات نفتی است، نگران است، ما به اعمال قوانین تحریم‌های مرتبط با ایران و ونزوئلا ادامه خواهیم داد».

موضوع دیگری که کنعانی مقدم به آن اشاره کرده بود در اختیار ایران قرار دادن زمین های کشاورزی ونزوئلا به ایران بود که باعث گسترش کشت فراسرزمینی خواهد شد.

مطلبی که خود مادورو درباره آن گفته است که در حوزه کشاورزی هم به همین ترتیب است. ایران در این سال‌ها توانسته است معجزه‌ای در حوزه کشاورزی خود رقم بزند. ونزوئلایی‌ها باید اطلاع داشته باشند که ۷۰ درصد سرزمین ایران خشکی است و در ۳۰ درصد این سرزمین محصولات کشاورزی رشد می‌کند، اما در مناطق کویری توانستند از طریق تکنولوژی نسبت به توسعه محصولات کشاورزی اقدام کنند.

وی در ادامه گفته است که ونزوئلا ۳۳ میلیون مساحت برای کشت محصولات کشاورزی دارد. ما توسعه مساحت هکتاری به منظور توسعه محصولات کشاورزی داشتیم. ما ۳۰ میلیون هکتار زمین آماده زرع و برخوردار از آب داریم که مناسب تولید و حتی صادرات هستند.

حیاط خلوتی که آمریکا به ایران داد

طلاهای ونزوئلا جایگزین دلار خواهد شد؟

علاوه بر این به گفته ابوالفضل ظهره وند کارشناس مسائل سیاست خارجی ما به وسیله ونزوئلا می‌توانیم نفت و ظرفیت های تجاری خود را به سایر مناطق شمال و جنوب هم رسانده و کالاهای خود را در آنجا به فروش برسانیم. بنابراین داستان تنها به ونزوئلا ختم نخواهد شد و ما از انجا می توانیم به منطق دیگر هم برسیم برای مثال بولیوی یک ظرفیت بسیار بالایی است که هم از ظرفیت منابع مالی خوبی برخوردار است.

او معتقد است که الان یکی از پایه های مبادله دو کشور طلاست زیرا آنها هم با تحریم دلار و سوئیفت مواجه هستند، اما این را می‌توان نظام مند کرد و یک بانک مرکزی مشترک شکل داد.

موضوعی که البته به نقل از رویترز پیشتر هم رخ داد و رویترز نوشته بود که دولت ونزوئلا ماه آوریل ۹ تن طلا معادل حدودا ۵۰۰ میلیون دلار را در ازای خدمات ایران برای بازسازی پالایشگاه‌های این کشور با هواپیما به ایران ارسال کرده است.

حیاط خلوتی که آمریکا به ایران داد

ترکیه یا ایران، مساله این است

حجت سلطانی سفیر ایران در کاراکاس نیز ونزوئلا را بازاری مطلوب برای ایران دانسته و گفته است که ترکیه ۸۵۰ میلیون دلار حجم مبادلات با ونزوئلا دارد.  ما این آمار را بررسی کردیم، تقریباً اکثریت کالا‌هایی که ترکیه صادر می‌کند با ایران از نظر قیمت و کیفیت قابل رقابت است.

در حوزه‌هایی که بخش خصوصی ورود پیدا کردند خب توانستند موفق باشند، ونزوئلا واردکننده ماکارانی است ۱۸۰ هزار تن در سال ماکارانی وارد می‌کند، ۱۸۰ هزار تن کود ان تی وارد می‌کند، هر دوی این کالا را هم تولید کننده است و هم صادر کننده و هم کیفیت و قیمت خوبی دارد.

خیلی جالب است اولین محموله ماکارانی که ما به ونزوئلا سال قبل صادر کردیم در رقابت با ترک ها، از ترک‌ها بازار را گرفتیم، خب تصور و انتظار بعدی این بود که بتوانیم این مسیر را ادامه دهیم و این ۱۸۰ هزار تن را ما بتوانیم به بازار عرضه کنیم، بخش خصوصی ما نتوانست آن عرضه را به صورت مستمر انجام بدهد. آن‌ها بعضاً استدلال‌های خاص خود را دارند. بستر فراهم است، کالا‌های ما از نظر قیمت و کیفیت قابل رقابت است.

اینها تنها بخشی از منافع مشترکی است که دو کشور تحریم شده توسط آمریکا می‌توانند با یکدیگر داشته باشند منافع مشترکی که با پی بردن به آن می‌توان دریافت که چرا رهبری گفته بودند که عمق استراتژیک ما در آمریکای لاتین است.

آمریکای لاتین از جمله مناطقی است که با ایجاد ساختارهای جدید سیاسی و اقتصادی در حال تبدیل شدن به یکی از قدرت‌های جهانی است. غربی‌ها خیلی تلاش کردند تا با تمامی ابزارها از جمله ایجاد جنگ داخلی، کودتا، روی کار آوردن عناصر وابسته به خود و بسیاری حربه های ديگر منابع عظیم این منطقه را غارت نمایند.

اما امروز می‌توان به جرأت گفت که منطقه آمریکای لاتین از حیاط خلوتیِ آمریکا و صهیونیست‌ها به عرصه قدرت‌نمایی ایران تبدیل شده است.

فاطمه تورانلو

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۷ ۲۴ خرداد ۱۴۰۱
لاتینیا خیلی مذهبی اند و رو اون دنیا حساسن پس میشه باهاشون کار کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۹ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
من از اونایی میپرسم که میگن امریکا و غرب جوابمو بدین
چرا وقتی با خفت برجامو قبول کردیم بازم دهن کجی کردن؟؟؟؟
انگار خیلی کاپیتلاسیون دوستدارید اگه دوست ندارید جوابمو بدید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۸ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
دل بستن به صادرات ماکارانی و امثال آن اوج بی سلیقگی و درک نادرست از اقتصاد است .به دنبال تبادل تکنولوژی باشید و تجهیزات مدرن کشاورزی را وارد کنید و از تجربیات کشورها برای استفاده درست از آب و کاشت وداشت و برداشت محصولات کشاورزی و استفاده از مناطق خشک و کم بارش و تکنولوژی‌های نوین و انجام تحقیقات مشترک با توجه به همسایه بودن آمریکا جنوبی با آمریکا و امکان تآمین بسیاری از قطعات و تجهیزات باید فکر کرد نه صادرات اقلام بی ارزش البته باید برای دست یابی به بازار آمریکای جنوبی در تمامی زمینه ها تلاش کرد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۷ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
عاشق کشورم هستیم ازاستعمارگربدمون میاداگه این غربگراهاهوسعیاشی کردن گورشان راگم کنندبرن همانجاسیاست هم بگذارند ای اهل کاظمی تهران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۲ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
باسلام میخوام به این آقایان غربگرابگم آفریقا آمریکای لاتین ثروتمندترین قاره های جهانندجرم آنها فقط پوست رنگی آنهاست والاهم نمک شناسند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۴ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
نابغه عمق استراتژیک عمق معده مردم خودماست نه خرج خونه زندگی میدی خونه بابایی مفت میخوری شده مدافع سیاستهای رویاگونه یه عده شل مغز مثل خودت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۴ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
یک مشت گداگشنه روابط چاپیدن با جمهوری اسلامی دارند...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۴ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
یک مشت گداگشنه روابط چاپیدن با جمهوری اسلامی دارند...
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۱۳:۲۳ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
ماکارانی چیه؟؟؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۹ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
عمق استراتژیکِ شما باید قلب محرومان باشد اول که همونها شمارو روی کار آوردند و بعکس ، م ۲۷ ق حمایت از معلولین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۶ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
ایران عزیز ما باید بسیار زرنگ باشد و از نظر اقتصادی و کشتهای فرا سرزمینی در همه جا حضور داشته باشد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۵ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
در ۴ پست امروز کامنت گذاشتم هیچ کدوم پخش نشد بی احترامی نکرده بودم اگه قراره این بازی بکنی yjc دیگه تو این سایت نمیام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۰ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
سلام ،

باور کردن بعضی چیزها خیلی سخت است ،
دوستم داشته باشید ،

پیمان اشراقی.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۵ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
آمریکای لاتین خودش جزء غربه بعد مینویسید غربی‌ها؟ خب دقیق بگید آمریکا و اروپا غربی‌ها چیه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۰ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
عمق استراتژی ملت و فرهنگ ایران بود که نابود کردید رفت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۸ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
عمقشو در دوران احمدی نژاد دیدیم چرا ساکت نمیشید
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری فرزند زاگرس مرکزی
۱۰:۵۰ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
با کشورهایی که آمریکا چشم دیدنشان را ندارد #محاصره آمریکا
#محاصره آمریکا
#محاصره آمریکا
#محاصره آمریکا
#محاصره آمریکا
#محاصره آمریکا
#محاصره آمریکا
#محاصره آمریکا
#محاصره آمریکا
#محاصره آمریکا
#محاصره آمریکا
#محاصره آمریکا
#محاصره آمریکا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۶ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
سر جمع ۱۰ تا کشور تو دنیا مخالف آمریکا هستن، با این ۱۰ تا آمریکا محاصره میشه؟ یا با ۱۵۰ تا کشور و آمریکا، ایران محاصره شده؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۲ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
مخالفان آمریکا بیشتر اسند ولی از ترس لال اند
ایران روسیه چین سه مخالف بزرگ که حدود ۱/۴جعمیت جهان است کره شمالی عراق سوریه لبنان یمن ارمنستان کوبا ونزولا بلاروس تاجایی که من اطلاع دارم
فلسطین
Germany
ناشناس
۱۰:۱۲ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
هر کشوری دشمن آمریکا رو جمع کنید
انگار نا مامور شدیم به جیب مردم به جنگ آمریکا بریم
نتیجه رو ببینید
ایران آتیش زیر خاکستر هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۱ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
این دغل دوستان که می بینی مگسانند گرد شیرینی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۶ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
آمریکا و اروپا مگس نیستن؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۶ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
آمریکا و اروپا خرمگسن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۳ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
شما که دارین تدابیر و سیاستهای آقای احمدی نژاد رو اجرا میکنید چرا رد صلاحیتش کردین؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۰ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
لاتینیا خیلی مذهبی اند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۳ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
یه نگاه به راهبردهای قبل بندازین ....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۳ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
آنریکای جنوب از آمریکا زخم خورده چون هنوز جای کودتا های موزی درد میکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۸ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
راهبردی شکست خورده انتخاب کردید ایالات متحده رفیق شما را خواهد خرید ب هر حال یک همسایه بهتر از غریبه ای در خاورمیانس
Iran (Islamic Republic of)
Bm
۰۸:۵۴ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
ارتباط با همه کشورها در هر جایی از دنیا درست است...
Iran (Islamic Republic of)
حامی
۰۹:۲۱ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
مردشور بعضی همسایه های ما رو ببرن
بعضی وقت ها هم یه غریبه بهتر از ده تا همسایه هست
France
ناشناس
۰۸:۳۰ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
کوری عصاکش کور دگر شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۲ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
بی‌خبر وضع ما خیلی بهتر از مردم آمریکا ست
Iran (Islamic Republic of)
حامی
۰۹:۲۶ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
کور توی احمقی
ونزوئلا اگه کشور مهمی نبود که آمریکا برایش خودشو پاره نمیکرد
میدونی امریکایی ها چند بار کودتا تو این کشور کردن
این کشور دو برابر ما ذخایر نفت داره کلی طلا داره
الان بعضی کشورک های خلیج فارس دارن زمین کشاورزی کشورهای دیگه رو اجاره میکنن و محصولاتش رو استفاده میکنن
زمین های ونزوئلا هم قابل کشته هم آب داره
اون چشم کور شدت رو وا کن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۰ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
جناب حامی
کمی ادب داشته باش ، وضعیت فعلی ونزوئلا را ببین بعد حرف بزن ، کشوری که در کار خودش مانده چطور می تواند برای ما منشا خیر باشد؟ ضمن اینکه تجربه ثابت کرده همه کشورها و گروههایی که اطراف ایران جمع شده اند هدفی جز استثمار ثروت مردم ایران ندارند
Iran (Islamic Republic of)
Bm
۱۱:۰۹ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
ناشناس جان
قرار نیست ما را نجات دهد .قرار هست که هم دیگر را به رسمیت بشناسیم .آنها کشتی ایرانی می‌خرند اما زیر بار زور آمریکا نمی‌روند. قرار هست تولید کننده ایرانی محصول خود را به آن سوی دنیا بفروشد .همین ترکیه سه برابر ایران صادرات به ونزوئلا دارد ،حالا اگر ایران بازار این کشور را مال خودش کند برای شما یعنی بدبختی .چرا واقع بین نیستیم که آمریکا و اروپا پیشرفت برای ایرانی نمی خواهند ...البته اگر آلبانی نیستی گفتم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۵ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
بهر جهت ثروتمنده و همکاری دو کشور ایران و ونزویلا به نفع دو کشور است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۲ ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
البته این آقای ناشناس شایددرست میفرماین،این کشورهای به ظاهرپیشرفته مث آمریکا، انگلیس خیرخواه ماهستن ومیخان به ماکمک کنن، این جنگهایی هم که میبینین اطرافمونراه انداختن وصدهاپایگاهی که اطرافمون زدن فقط بخاطرحمایت وپشتیبانی ازماست نه غارت وچپاول
آخرین اخبار