همیشه در روی یک پاشنه نمیچرخد آدمها همیشه یک راه را امتحان نمیکنند.
دری که باز نشد را رها میکنند و به سراغ راه های دیگر می روند، این حکایت دولتی است که حالا از تجربیات پیشینیان درس گرفته و چشم امیدش را از غرب برای همیشه برداشته و در مسیری دیگر قدم گذاشته است.
روز گذشته بود که مراسم استقبال رسمی از «سردار بردیمحمداف» رئیس جمهور ترکمنستان در مجموعه فرهنگی و تاریخی سعدآباد برگزار شد. سفری دو روزه به همراه با یک هیئت سیاسی - اقتصادی که با استقبال رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی و رئیس جمهور کشورمان همراه شد و البته یک نکته حائز اهمیت هم داشت و آن دیدار با مقام معظم رهبری بود.
دیداری که شاید بیش از هرچیز دیگر نشان از اهمیت این رابطه داشته باشد.
فرهنگ، اولین اصل در رابطه ایران و ترکمنستان
درباره اهمیت این رابطه هم حرف زیاد است، از روابط فرهنگی گرفته تا سیاسی، اقتصادی و امنیتی ... .
علیرضا تقوی نیا کارشناس مسائل سیاست خارجی کسی بود که ابتدا به مشترکات فرهنگی دو کشور اشاره و در این زمینه به ما گفت که ترکمنستان از جمله کشورهایی است که رابطه تاریخی و فرهنگی و زنبای با ایران دارد . فارسی زبان محسوب میشود و حتی در جشن های نوروز سالهای پیش ما هم حضور داشتند. در نتیجه ریشه های مشترک بین دو کشور بسیار زیاد است.
«محمدجواد ابوالقاسمی»، رایزن فرهنگی پیشین ایران در ترکمنستان هم در این زمینه گفته است که «ترکمنستان سالها تحت نفوذ کمونیست ها بوده و فرهنگ روس بر آنجا حاکم بوده است.
بعد از استقلال، اساس را بر قومیت ترکمن گذاشتند و برای خود زبان ترکمنی را احیا کردند.»
ابوالقاسمی در این باره می گوید «خط و نوشته ترکمنستان قبل از دوره کمونیست ها با خط عربی فارسی ما یکی بود. در دوره جدید این خط را انتخاب نکردند و آموزش خط آنجا را لاتین انتخاب کردند که مثل خط ترکی است، البته یک سری آواها دارد که در زبان انگلیسی نیست، اما هرچه به هویت ترکمنی و هویت قومی برگشت می کنیم، متوجه می شویم که فرهنگ ایران و ترکمنستان به یکدیگر نزدیک است.»
ابوذر ابراهیمی ترکمان رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی هم در مراسمی گفته است که «ما بیش از هزار کیلومتر مرز مشترک با یکدیگر داریم.
پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی روابط ایران و ترکمنستان یک روابط فرهنگی خوبی بوده است، برنامههای فرهنگی متعددی در طی این دو سال بین دو کشور برگزار شده است که از جمله آن اجلاس جاده ابریش و برنامه نوروزی گاهی در نقطه صفر مرزی و شرکت هنرمندان در فستیوال کیش است.
همچنین در نظر داریم هزارمین سالگرد درگذشت ابوسعید ابوالخیر را به صورت مشترک بین دو کشور برگزار کنیم.»
موضوعی که ترکمان به آن اشاره کرد یعنی حدود هزار کیلومتر مرز مشترک که رؤسای جمهور دو کشور به عنوان «مرز دوستی» از آن یاد کرده اند ابعاد تازهای را در این روابط نشان میدهد.
سعد الله زارعی کارشناس مسائل بین الملل معتقد است که ترکمنستان به تنهایی مرز شمال شرقی ایران را به خود اختصاص داده و تنها همسایه شمال شرقی ایران است.
اما متاسفانه علیرغم اینکه ترکمنستان مرز بسیار طولانی با ایران دارد و به عنوان یک کشور در حال توسعه نیازهای بسیاری هم دارد، اما حجم مبادلات ارزی زیر ۵۰۰ میلیون دلار است و این عدد بسیار کم است.
دلیلش هم آن است که ما اهتمام کافی در زمینه توسعه صادرات و ارتباطات اقتصادی با یکدیگر نداشته ایم البته در یک مقطعی هم مواع خارجی در روابط دو کشور وجود داشت که این مانعها تا حد زیادی ضعیف شده، اما در یک زمانی امریکاییها کاملا مخالف ارتباطات با ترکمنستان بوده اند.
موضوعی که البته محسن پاک آئین دیپلمات پیشین کشورمان نیز به آن اشاره داشته و در این زمینه گفته است که در بخش تجاری ترکمنستان با توجه به مجاورت با استان های شمالی ما یعنی خراسان و گلستان میتواند نیازهای وارداتی ما را تامین کند از همین رو نیز این سفر میتواند مبادلات دو کشور در زمینههای تجاری را افزایش دهد.
موضوعی که البته در سفر اخیر رئیس جمهور این کشور سردار بردی محمدف تا حدودی رفع و رجوع شده است تا جایی که رستم قاسمی وزیر راهوشهرسازی و معاون رئیس کابینه وزرای ترکمنستان در نشستی مشترک به رشد ۸۴ درصدی حجم مبادلات تجاری ایران و ترکمنستان در ۲۰۲۱ و گسترش بیش از پیش روابط اشاره کردند.
اما این بازهم تمام ماجرا نیست، چرا که مسیر ترانزیتی دو کشور یکی دیگر از ابعاد مهم این رابطه است که میتواند بر منافع هرچه بیشتر دو کشور بیافزاید.
موضوعی که محسن پاک آئین درباره آن گفته در موضوع حمل و نقل چون ترکمنستان یک کشور محصور در خشکی است میتواند از ایران به صورت جاده ای و ریلی به دریای عمان و خلیج فارس و اروپا راه پیدا کند و یه خصوص مسیر خط آهن تجن خرخس که ایجاد شده بین دو کشور مسیر ریلی را هم تسهیل کرده و مزیتی هم برای ایران در زمینه حمل و نقل دارد که ایران را از این مسیر به آسیای مرکزی به خصوص ازبکستان و تاجیکستان متصل میکند.
علیرضا تقوی نیا هم کارشناس دیگری بود که در این زمینه به ما گفت که خط آهنی که از چین به ترکمنستان کشیده شده است کامل شده، ولی ما هنوز نتوانسته ایم قسمت مرزی را تمام کنیم و اگر این تمام شود یک کریدور مرزی جدید از چین به ترکیه و مدیترانه باز خواهد شد.
این یک اتفاق مثبتی برای کشور است؛ زیرا ما در مسیر شرق به غرب قرار داریم و باید از این مزیت ژئو پلتیکی خودمان استفاده کنیم اتفاقی که به نظر میرسد در این دوره رخ دهد، مثل کریدور شمال به جنوب که اخیرا راه افتاد و منافع بسیاری را متوجه ما کرد بتوانیم هرچه سریعتر مسیرهای ریلی و جاده ای خود را فعال تر کنیم.
وی در تشریح مزایای این امر برای کشور ما هم گفته که وقتی کالا بخواهد از چین به اروپا صادر شود نزدیکترین مسیرش از طریق ترکمنستان به اروپاست و برای چینی ها به صرفه است که از این مسیر ترانزیت خود را انجام دهند و قاعدتا این ترانزیت برای ما هم منفعت دارد، زیرا از خاک ما عبور میکند و ما حق ترانزیت خود را برمیداریم.
حجم کالاهای چین بسیار زیاد است و ما باید بتوانیم از این مزیت ژئواکونومیکی خود که در نقطه خاصی قرار گرفته ای نهایت استفاده را ببریم خصوصا در شرایطی که تحریم ها بخشی از انرژی ما را هدف قرار داده است باید ظرفیت های جغرافیای خود را مانند ظرفیت شمال به جنوب که اخیرا فعال شد بالا ببریم.
البته ناگفته نماند که آذرماه پارسال در حاشیه سران اکو سه کشور ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان توافق کردند سالانه ۱.۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب گاز ترکمنستان را به جمهوری آذربایجان سوآپ کنند و ایران بهعنوان هزینه سوآپ (Swap Fee) بخشی از گاز انتقالی را برمیدارد.
قراردادی که افزایش پایداری شبکه گاز در شمال شرق ایران منجر میشود و مسیر ایران را برای تبدیل شدن به قطب انرژی منطقه هموارتر میکند.
البته محسن پاک آئین به چند ابعاد دیگر این سفر نیز اشاره داشته و درباره آن گفته است که ترکمنستان مزایای دیگری هم برای ما دارد، برای مثال ایران میتواند در زمینه کشت فراسرزمینی فعال باشد و محصولات مد نظر خود را در کشور پرآبی چون ترکمنستان پرورش دهد.
همچنین در زمینه امنیتی اراده دو کشور برای مبارزه با تروریست و حفظ امنیت منطقه باعث شده است که طرفین دیدگاه های مشترکی را در زمینه مبارزه داعش و القاعده و استقرار در افغانستان داشته باشند و مهمترین همکاری های دو طرف همکاری در زمینه افغانستان و مبارزه با قاچاق مواد مخدر است.
و اما در پایان باید گفت که این تنها بخش کوچکی از مزایای نگاه دولت به کشورهای شرقی است، کشورهایی که تا امروز از نگاه دولتها مغفول مانده بود و دولتها چشم انتظار نگاهی کوچک از چشم آبیهای اروپایی مانده بودند و آنچه خود داشتند ز بیگانه تمنا کردند.
فاطمه تورانلو
ارتباط با غرب چه موقع نفعش برای ما بیشتر بوnه است ؟ در دویست سال گذشته کدام نفع بدون چشم داشت و یا تحقیری داشته اند ؟ مرگ 9 میلیون ایرانی در جنگ جهانی ، عزل مصدق ، کاپیتالاسیون ، ترویج مصرف گرایی و بی دینی و بی شرافتی ، ترویج بی خانوادگی ، انتصاب و عزل رضا شاه ، راه آهن شمال جنوب ، انقلاب سفید شاه ، تقسیم اراضی ، و . . . و بعد انقلاب هزاران مورد ، شما چرا واقعیات را نمی بینید ؟ اگر غرب برای ما فایده ای هم داشته باید ببینید به چه قیمتی و برای چه کسانی بوده است .
عنوان غرب عنوانی غلط ولی مصطلح و ساده است که همگان متوجه می شوند منظور کدام کشور های جانی و شیطانی و انگل هستند و این اساسا بحث مهمی نیست حال در زمان و نوشتار زبان غرب راحت تر است یا کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی ؟
بیشتر بودن اگر مهم است حال شرق به لحاظ مساحت و جمعیت ( اسیا بویژه چین و روسیه و هند) بیشتر است یا آمریکای شمالی ؟ مثلا ایران ما بیش از دو سوم اروپا است اما حاکمان قاجار و پهلوی هم نمی دانستند و چون شما فریب زرق و برق و شعار بودند
دوست موفق و باهوش خوب است اگر دوستیش ثابت شود و الا « چو دزدی با چراغ آید، گزیده تر برد کالا » چنانکه ظرف 4 قرن اخیر از تمام جهان برده و منابع و سرزمین و نخبه ها و ناموس ها بردند و خوردند و کردند و به ظاهر موفق تر نشان دادند و ادعای دوستی ها کردند ولی متاسفانه حفظه تاریخی ملل کوتاه مدت است و همه را تحت القاعات فراموش کردند حال به اجبار یا خود خواسته و تحت تاثیر رسانه ها ! و اما کشور هایی چون ونزوئلا و سوریه و یمن و ترکمنستان و افغانستان و ... گرچه ضعفاند ولی می توانند سر جمع قوی بوده به مانند مورچه ها که می توانند شیر ژيیان را از پای درآورند و صادقتر و دوستانی بهتر باشند به چندین دلیل واضح ، انتظار پیشرفت از بیگانه ای که هم گذشته تاریکی دارد و هم فلسفهی مکروه انتظاری صد درصد غلط است و مگر در زمان پهلوی جز صنایع مناژ و هزاران مستشار و پزشک و مهندس خارجی چیز دیگری داشتیم ؟ و اگر چشم تاریک بین ندارید داشته های کنونی را مقایسه کنید تا هم معنی پیشرفت را ببینید و هم دوست و دشمن را باز شناسید و خود باور نه خود تحقیر باشید
به قول شما خیرات پهپاد و موشکهامونبین لبنان و سوریه و یمن و ترکمنستان و تاجیکستان و...برای تقویت دیوار دفاعی خود و کمک به دوستان است اگر درک سیاسی و امنیتی داشته باشید !
شما درد اصلیتان را در لفافه و کاغذ کادوی زرق و برق دار به خورد ملت می دهید و درد اصلیتان لاتاری است !!!! ایران تنوع نژادی دارد و نیازی به لاتاری هم نداردو همیشه مرز هایش بر روی مدافعان و هواخواهان باز است نه مانند آمریکا که فقط گزیده ملل و افراد را انتخاب کند.رشد صنایع چون هواپیما و صنایع خوب است به شرط ها و شروط ها
0 ایجاد اشتغال ، تولید ملی ، عدم وابستگی و سر سپردگی ، حفظ استقلال و هویت و . . .
مزرعه خورشیدی عربستان خوب است اما گاو شیری بودن نه!!! انرژی خوب است اما هسته ای نه ؟ استقلال خوب است یا وابستگی ؟ و دقیقا حرف شما کپی برداری و وابستگی و عدم استقلال و هر مکروه و حرام و نا هنجاری است که اساسا منطق خیر اندیش و آینده نگر به همراه ندارد اما لذت طلبی و تنبلی و سر سپردگی در حد لالیگا دارد! گور پدر دشمنان منافق فقط بچسبیم به دوستان یک دل .
و اما شعار نه شرقی و نه غربی شعاریست که شما هنوز خیلی کوچکید تا آمان ها و معنای واقعی آن را بفهمید در این زمینه کمی صبر و مطالعه و تحقیق و زمان لازم دارید.
*** استقلال.. همه جانبه کشور
*** آزادی.. از تحت سلطه بودن و نوچگی برای دیگران ، برای همیشه تاریخ
و ،
به اذن الهی
در گام دوم انقلاب
و انتخاب صحیح ایران و ایرانی
در این دولت جدید ،
*** جمهوری اسلامی.. ارائه الگوی جهانی حریت.. و آرامش و نشاط در زندگی نوع بشر
انشاالله
" تا آخر ایستاده ایم "
*** استقلال.. همه جانبه کشور
*** آزادی.. از تحت سلطه بودن و نوچگی برای دیگران ، برای همیشه تاریخ
و ،
به اذن الهی
در گام دوم انقلاب
و انتخاب صحیح ایران و ایرانی
در دولت جدید ،
*** جمهوری اسلامی.. ارائه الگوی جهانی حریت.. و آرامش و نشاط در زندگی نوع بشر
انشاالله
" تا آخر ایستاده ایم "
ارتباط با کافر با انصاف مفیدتر از غیر کافر بی انصاف هست.
هرچند این همه کشتار غربی ها رو نمیدونم چطوری دلیل کفر و دشمنی با خدا نمیدونی
مگه میشه اینهمه آدم کشت و بعد یه عده فکر کنن اینها اصلا دینی هم دارن ؟!!!!!!!!
مردم اقتصاد قوی می خوان، فرهنگ رو کجای دلمون بذاریم؟
کشورهای دارای روابط با شرق مانند کره شمالی - کوبا - کامبوج - و سودان -ونزوئلا و اکثر کشورهای که از فقر و گرسنگی و عقب ماندگی انگشت نما هستند.
کشورهای که روابط منطقی و سالم با غرب دارند مانند کره جنوبی - ژاپن - سنگاپور -مالزی و...که اقتصاد و جامعه ای باثبات و مدرن دارند.
ملت گفتن نه شرقی نه غربی
يه بیا سنگ روس به سینه بزن
اونوقت این مسیحی های خوب چطور اینهمه کشتار و غارت میکنن کشورها رو؟؟
خوب جوابش رو گفتم ما با مردم آمریکا و آلمان و.. مشکلی نداریم اونها هم ندارن مشکل ما با دولت های قلدر و ... اونهاست و مقاومت ما مقابل زورگویی اونها هم اگه اشتباهه تقصیر اونهاست اگه مثلا ما تو جنگ تحمیلی مقابل صدام ایستادیم تقصیر داشتیم اینجا هم مقصریم .
والسلام
بیش از چهل سال از قرارداد نیروگاه بوشهر میگذره، چی شد؟!
امارات رو نگاه کنید، دست دوستی به آمریکا داد ولی ما دست دوستی به چین و روسیه دادیم
لطفا شعار الکی ندید، نه شرقی نه غربی
مشکل اول و آخر خودمونیم، اهل عمل و صداقت نیستیم
دست دوستی با چین یعنی عدم دشمنی و سابقه استعماری و خیانت و راه ابریشم و همسایگی و قرابط فرهنگی که حتی پیامبر توصیه به کسب علم از چین نموده اند نه غرب
نه شرقی و نه غربی را هر نوزاد بی سوادی درک نمی کند چون اهل عمل و صداقت به معنی تسلیم غرب و زرق و برق آنها نیست لطفا شعار زده نباشید
فقط همینو می دانیم که باید در باغ وحش حیوانات وحشی چموش شرق غرب عالم دست گذاشت روی کلاه خود که کلاهمان را باد شرق غرب نبرد با همه جهان باید در تعالملات سازنده و برد برد راستی آزموده شده داشت تا به منفعت ایران اسلامی باشد و باید فقط با شرق غرب رابطه و تعاملات مختلف دیپلماسی همچون خودشان داشت به هیچ کدامشان نمی شود 100% درصد اعتماد کرد نه به شرقیها نه به غربیها هر کدامشون فقط به فقط به فکر منافع داخلی ملت مملکت نظامهای خودشان هستند و دیگران را با هر روشی که بتوانند می دوشند چپاول می کنند تا مملکت مردم خودشان در رفاه امنیت سلامتی شادابی امیدواری نشاط باشند و ایران اسلامی ما بین این همه گرگان کفتاران لاشخوران بی وجدانهای بی رحمهای عالم هستی باید خردمندانه و مقتدرانه و قدرتمندانه و بصیرانه و دور اندیشانه و تیزبینانه و هوشیارانه و متفکرانه و شجاعانه رفتار کند و غفلت نکند و ازشون بازی نخورد چرا که هم شرقیها و هم غربیها قماربازان دروغگویان کلاهبرداران قهاری هستند باید جانب احتیاط را نگهداشت با دوستان مروت با دشمنان تا آنجایی که جا دارد و حد حدود اسلامی فرموده مدارا کرد بیشترش هرگز جایز نیست تا ببینیم که چه زمانی حضرت ولیعصر بقیه الله الاعظم عج و یارانشان ظهور می کنند و در مورد جهان و جهانیان چه خواهند کرد . والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر خردمندانه بصیرانه عادلانه خداپسندانه .
ما اگر با امریکا روابط تجاری داشته باشیم با همه دنیا میتونیم رابطه داشته باشیم اما اگر با روسیه و چین داشته باشیم 60 درصد را که اتفاقا تکنولوژی هم دستشون هست را از دست میدهیم همه دیدیم که امریکا با هواوی چکار کرد پس امریکا مهمتره
به شهادت رساندن سردار سلیمانی
کمک های فراوان به صدام
به شهادت رساندن مسافران هواپیمای ایرانی در خلیج فارس و....
التماس تفکر برای شما و کسانی که مطلب سخیف شما را پسندیده اند.
برد برد باشد!!!
دشمن سازی دشمن تراشی !!!!!