بهلول تکلوی با اشاره به شناسایی چهار بیمار مبتلا به تب کریمه کنگو در استان اردبیل گفت: دو مورد از چهار مورد بیماری تب کریمه کنگو از سوی دانشگاه علوم پزشکی این استان قطعی اعلام شده است.
مدیرکل دامپزشکی استان اردبیل با اشاره به شناسایی چهار بیمار مبتلا به بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در استان از شهروندان خواست حتما از خرید گوشت بدون داشتن مهر بهداشتی خودداری کنند.
تکلوی با بیان اینکه شناسایی موارد بالینی دام مبتلا به بیماری تب کریمه کنکو امکان پذیر نیست، گفت: برای پیشگیری از گسترش این بیماری مشترک انسان و دام بهتر است که دامداران در اولین فرصت نسبت به سمپاشی محل نگهداری دامها و همچنین محل زندگی خود که در مجاورت نگهداری محل دامها قرار دارد، اقدام کنند.
او میگوید: تب کریمه کنگو یک بیماری مشترک بین انسان و حیوان است که همه ساله با شروع فصل گرما و فعالیت کنهها، در افرادی که در معرض تماس با دام، خون و ترشحات حیوان آلوده قرار میگیرند و یا افرادی که توسط کنه مورد گزش قرار میگیرند، مشاهده میشود.
مدیرکل دامپزشکی استان اردبیل علت شیوع بیماری تب کریمه کنگو در سطح کشور و استان را ادامه روند خشکسالی، افزایش دمای هوا وافزایش سطح فعالیت جوندگان و انتقال دهندگان اصلی این بیماری ذکر کرد.
تکلوی همچنین گزش با کنه هیالوما را یکی از روشهای انتقال این بیماری وانتقال آن از دام آلوده به انسان ذکر کرد و گفت: شهروندان در صورت مشاهده، نباید این کنهها را با دست له کنند.
او میگوید: علاوه براین شهروندان برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری، از خرید گوشت از قصابیهای غیرمعتبر داخل شهر و نیز از خرید و استفاده از گوشت قصابیهای غیرمجاز کنار جادهها خودداری کرده و از ذبح دام در منزل پرهیز کنند.
مدیرکل دامپزشکی استان اردبیل همچنین از شهروندان خواست از مصرف گوشت تازه خودداری کنند و گفت: اداره کل دامپزشکی استان اردبیل ذبح بهداشتی دام را در دستور کار قرار داده وهمه اکیپهای دامپزشکی برای هدایت دام در نظر گرفته شده برای ذبح و یا قربانی در سطح مناطق شهری و روستایی به کشتارگاههای زیر نظارت دامپزشکی تلاش میکنند.
تکلوی در ادامه درباره تشدید بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو هشدار داد و از عموم مردم خواست با دقت و حساسیت بیشتری موارد بهداشتی مربوط به نحوه تماس با دام ومصرف گوشت قرمز را رعایت کنند.
او گفت: دامداران از انتقال، خرید و فروش دامهای مشکوک و غیربومی بدون مجوز دامپزشکی خودداری کرده و با استفاده از سموم مناسب که در تمامی داروخانههای دامپزشکی سطح استان موجود است، دامها و جایگاههای دامی را به طور مستمر و مداوم سمپاشی کنند و از جداسازی و له کردن کنههای موجود بر روی دامها جدا پرهیز کنند.
مدیرکل دامپزشکی استان اردبیل بار دیگر تاکید کرد: شهروندان از خرید گوشتهای بدون برچسب و مهر بهداشتی دامپزشکی و کشتار غیرمجاز دام خودداری کرده و پس از خرید گوشت از مراکز معتبر و تحت نظارت دامپزشکی هم حداقل ۲۴ ساعت گوشت را در دمای یخچال ۴-۰درجه سانتیگراد نگهداری نمایند.
تکلوی میگوید: شهروندان باید آلایش خوراکی دامی شامل دل، جگر، قلوه را به صورت بسته بندی کددار و تحت نظارت دامپزشکی که دارای تاریخ تولید و انقضاء است خریداری نموده، به مدت ۴۸ ساعت در دمای یخچال ۴-۰ نگهداری کنند و از خرید آن بصورت فلهای خودداری نمایند، زیرا این آلایش در انتقال بیماری به انسان حساسیت بالاتری دارند.
او با بیان اینکه موردی از ابتلا به تب کریمه کنگو در خلخال گزارش نشده است، گفت: برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری رعایت بهداشت فردی و توصیههای بهداشتی و استفاده از دستکش در هنگام خردکردن گوشت و آلایش دامی کاملا ضروری است.
مدیرکل دامپزشکی استان اردبیل با بیان اینکه دام آلوده مخزن و ناقل این بیماری است، گفت: در حالی که ظاهر دام کاملاً طبیعی است و دام بیمار بجز تب خفیف علائم کلینیکی خاصی ندارد و در صورت ابتلای انسانی اگر اقدامات درمانی انجام نگیرد میتواند جان فرد مبتلا را در معرض تهدید جدی قرار داده وحتی منجر به مرگ وی شود.
تکلوی گفت: هم اکنون ۶ کشتارگاه صنعتی و نیمه صنعتی تهیه گوشت قرمز در استان اردبیل فعالیت دارند که همه این کشتارگاهها مجهز به امکانات پیش سردکن گوشت قرمز هستند. علاوه بر این ۴ کشتارگاه صنعتی طیور و ۵ کشتارگاه سنتی دام نیز در امر تهیه گوشت مورد نیاز شهروندان زیر نظر دامپزشکی در مناطق مختلف استان اردبیل فعالیت میکنند.