از ۴ سال پیش اینترنت موبایل در محل آزمون کنکور و محله‌های اطراف به مدت ۵ ساعت در ۴ روز پیاپی قطع می‌شود.

کنکور سراسری سال ۱۴۰۱ به عنوان پنجاه و دومین رقابت داوطلبان برای ورود به دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی کشور از صبح چهارشنبه هشتم تیرماه با رقابت ۱۶۱ هزار داوطلب گروه هنر آغاز شد و همزمان قطعی چند ساعته اینترنت همراه در حوزه‌های برگزاری کنکور و مناطق نزدیک به حوزه‌های امتحانی در سراسر کشور رقم خورد.

راهکاری که به نظر می‌رسد پس از تجربه قانون شکنی برخی افراد در آزمون سراسری سال‌های گذشته، تردید داوطلبان کنکور در سلامت کنکور و نگرانی مسئولان سازمان سنجش از زیرسوال رفتن امنیت و صحت برگزاری کنکور، به یک رویه ثابت سالانه تبدیل شده است. رویه‌ای که البته باعث اعتراض کاربران میلیونی تلفن همراه در کشور شده است.

*۴ روز پیش، پیروز، دیروز و امروز اینترنت برخی مناطق به دلیل کنکور مختل است

پنجشنبه نهم تیرماه کنکور گروه علوم انسانی و گروه علوم ریاضی و فنی برگزار شد، دهم تیرماه کنکور گروه علوم تجربی برگزار شده است و امروز شنبه یازدهم تیرماه کنکور گروه زبان‌های خارجی برگزار می‌شود تا به این ترتیب با پایان یافتن ماراتن ۴ روزه کنکور، مسئله اختلال عمدی در اینترنت هم به اتمام برسد.

مهدی سالم مدیر روابط عمومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، رسما موضوع محدودیت در اینترنت همراه به دلیل برگزاری کنکور را اطلاع رسانی کرده است.

وی در توییتی اعلام کرد که «به درخواست وزارت علوم و تایید مراجع ذی ربط امروز و فردا (در روز‌های برگزاری کنکور هنر و ریاضی و انسانی) در حوزه‌های برگزاری آزمون کنکور دسترسی به اینترنت محدود خواهد بود و از مردم به دلیل اعمال این محدوده‌ها و ایجاد اختلال در اینترنت در این مناطق عذرخواهی کرد.»

چرا آنتن موبایل در محل آزمون کنکور مسدود نمی‌شود؟
آخر هفته پیش، برخی از کاربران با قطع چند ساعته اینترنت موبایل متوجه برگزاری کنکور در کشور شدند

*اینترنت چند منطقه مختل است؟

همراه اول جزئیات بیشتری از محدودیت اعمال شده روی اینترنت را اعلام کرده است.

آن طور که همراه اول اطلاع رسانی کرده، بنا به درخواست سازمان سنجش، در روز‌های برگزاری آزمون سراسری، اینترنت اپراتور‌های تلفن همراه تا ساعت ۱۲:۳۰ در مناطقی که حوزه‌های امتحانی در آن قرار دارد قطع است.

بنابر آمار رسمی سازمان سنجش آموزش کشور، کنکور امسال در ۴۱۷ شهرستان کشور و ۱۵ کشور خارجی برگزار خواهد شد که ۱۷ حوزه در خارج از کشور دایر است. در مجموع کنکور امسال در ۶۱۵ حوزه امتحانی برگزار می‌شود که به جز حوزه‌های خارج کشور، در باقی حوزه‌ها و مناطق افراد آن، مشترکان عادی تلفن همراه اختلال عمدی اینترنت را تجربه کرده اند.

*با چه منطقی همزمان با برگزاری کنکور اینترنت باید مختل شود؟

شورای حفاظت آزمون سراسری سعی دارد به هر نحوی که شده امنیت آزمون سراسری را حفظ کند و به داوطلبان اطمینان خاطر بدهد.

محمد حسین حاجیلو رئیس شورای حفاظت آزمون سراسری می‌گوید: برای حفظ حقوق داوطلبان پرتلاش، دسترسی به اینترنت در دانشگاه‌ها و مدارس محل برگزاری آزمون سراسری، در ساعات برگزاری آزمون محدود می‌شود. علاوه بر این، تمامی حوزه‌های آزمون به دستگاه آشکار ساز ابزار الکترونیکی مجهز شده اند و به همراه داشتن یا استفاده از ابزار‌های الکترونیکی ارتباطی در داخل حوزه آزمون با هر مشخصاتی باعث محرومیت داوطلب خواهد شد.

حاجیلو اضافه می‌کند: همچنین با تلاش عوامل امنیتی، انتظامی و قضائی تعدادی از عوامل گروه‌هایی که اقدام به فروش سؤالات جعلی کنکور یا وسایل الکترونیکی ارتباطی برای تقلب می‌کردند، بازداشت شدند.

چرا آنتن موبایل در محل آزمون کنکور مسدود نمی‌شود؟
سازمان سنجش تلاش دارد تا از هر راه ممکن، سلامت و صحت برگزاری کنکور را تامین کند

*قطع اینترنت در زمان کنکور از کی مرسوم شد؟

تیرماه سال پیش بود که کاربران در چند روز متوالی روایت‌هایی از قطعی زمان بندی شده اینترنت را گزارش کردند که باعث تعجب و حساسیت کاربران شده بود. در آن زمان کشور با مشکل محدودیت منابع برق هم مواجه بود و گمانه زنی‌هایی درباره تاثیر نوسانات برق بر ناپایداری شبکه ارتباطی کشور مطرح می‌شد.

اما محمد جواد آذری جهرمی، وزیر وقت ارتباطات و فناوری اطلاعات، در توضیح دلیل اختلالات آن روز‌های اینترنت همراه، گفت: قطعی برق ما را متأثر کرد، اما اختلال روز گذشته، به دلیل برگزاری کنکور بود. کنکوری‌ها به علت احتمال لو رفتن سوالات در فضای مجازی امنیت روانی نداشتند و سازمان سنجش هم نسبت به موضوع حساسیت داشت. درخواست شد که در حوزه‌های امتحانی اینترنت ۳ g و ۴ g فعال نباشد که قطعا در همسایگی نقاطی که کنکور در آن جا برگزار می‌شود تاثیرگذار است. البته زیان اختلالات ایجاد شده از سود آن بیشتر است. باید سال آینده برای این موضوع فکر دیگری کرد.

*حداقل ۴ است که اینترنت در حوزه‌های امتحانی کنکور و همسایگی آن‌ها قطع می‌شود

اگرچه جهرمی برای نخستین بار موضوع قطعی اینترنت همزمان با برگزاری کنکور را به صورت رسمی اعلام کرد، اما بررسی اخبار سال‌های قبل نشان می‌دهد که ایده قطع اینترنت همزمان با کنکور چند سالی است که اجرا می‌شود. گزارش‌هایی از سوی کاربران مبنی بر قطع بودن اینترنت در محل خاص برگزاری کنکور و بازگشت وضعیت شبکه به حالت عادی پس از پایان کنکور ثبت شده است. برای مثال در سال ۹۹ پس از برگزاری کنکور سراسری، گزارش‌های متعددی مبنی بر قطع کامل اینترنت در برخی حوزه‌های امتحانی از سوی کاربران شنیده شده بود.

اکنون مشاور وزیر ارتباطات هم سابقه چند ساله محدودیت اینترنت در حوزه‌های برگزاری کنکور را تایید کرده است. مهدی سالم توضیح داد: چهار سال است که محدودیت اینترنت در حوزه‌های برگزاری کنکور اجرایی می‌شود و موضوع جدیدی نیست. این تصمیم گیری در مراجع ذیصلاح گرفته شده است.

*اینکه مردم کار جدی و مهم با اینترنت ندارند پیش فرضی ذهنی نشود

از دید داوطلبان کنکور و خانواده‌های آن‌ها و شاید دیگر افراد دغدغه‌مند نسبت به آموزش، منفعت قطع ۵ ساعته اینترنت در حوزه‌های امتحانی کنکور و محله‌های اطراف بیشتر از ضرر آن است. همچنان که در سال‌های اخیر شاهد راه اندازی کمپین‌هایی در شبکه‌های مجازی توسط برخی از داوطلبان کنکور بودیم که به دلیل اینکه از تقلب نشدن در کنکور مطمئن نبودند از مسوولان می‌خواستند که برای اطمینان کامل از صحت کنکور، اینترنت را قطع کنند.

اما برخی از شهروندان هم درگیر کنکور نیستند و شاید نظر متفاوتی درباره این رویه داشته باشند. فراهانی، یک کاربر تلفن همراه و از منتقدان این رویه است. وی گفت: صبح ۴ شنبه متوجه شدم اینترنت قطع است و بعدا در اطلاعیه‌ها خواندم که اینترنت به دلیل کنکور قطع بوده است.

وی اضافه کرد: از زمانی که کنکور داده ایم سال‌ها گذشته و اصلا یادم نبود که کنکور چه وقت برگزار می‌شود؛ آیا همه در این کشور می‌دانند کنکور چه روزی برگزار می‌شود که برای آن آمادگی داشته باشند؟

وی گفت: اپراتور‌های تلفن همراه که روزانه پیامک‌های زیادی را بابت امور خود به مشترکان می‌فرستند درباره قطع ۵ ساعته اینترنت در یک روز هیچ دغدغه‌ای نداشتند. یعنی بعد از اینکه اینترنت وصل شود باید بفهمیم چرا قطع بوده است؟

این کاربر عادی تلفن همراه که یک شرکت کوچک خصوصی دارد، گفت: قطعی اینترنت روز ۴ شنبه اتفاق افتاد و، چون در شرکت به اینترنت ثابت هم دسترسی داریم، مشکلی در کار برایمان به وجود نیامد؛ اما این رویه قطع کردن چند ساعته اینترنت باعث می‌شود فکر کنیم که پیش فرض ذهنی مسوولان این است که اصولا مردم کار جدی با اینترنت ندارند و هر وقت قطع بود قطع بود، عیبی ندارد.

همچنین یک کاربر دیگر اینترنت همراه هم معتقد است: درخواست برای قطع اینترنت مناطق اطراف محل آزمون سراسری، یک درخواست عجیب و بسیار اشتباه بوده است؛ زیرا با تهیه دستگاه مسدود کننده آنتن تلفن همراه (جمر) می‌توانستند اینترنت محل‌های آزمون را قطع کنند؛ نه اینکه دسترسی هزاران کاربران عادی که بسیاری از آن‌ها کارشان با اینترنت است را مختل کنند؛ این کار زیرپاگذاشتن حق مردم عادی است.

کاربران می‌گویند وقتی راه کار‌های جایگزین وجود دارد مسوولان نباید از قطع اینترنت به عنوان راهکار آسان استفاده کنند.

*قرار بود به جای قطع اینترنت فکر دیگری برای تامین امنیت کنکور ۱۴۰۱ شود

مبنای اغلب انتقاداتی که به قطع اینترنت در روز‌های برگزاری کنکور وارد می‌شود، استفاده از آسان و دم دستی‌ترین راه حل برای حل مشکل تقلب و حفظ اعتبار کنکور است. بسیاری از کاربران گلایه دارند که چرا سازمان سنجش، وزارت علوم و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به جای اینکه راهکاری اساسی برای تامین امنیت کنکور بیاندیشند از سهل الوصول‌ترین راه که همان قطع اینترنت است استفاده می‌کنند؟

اساسا هم وقتی وزیر وقت ارتباطات و فناوری اطلاعات بر موضوع قطع اینترنت به دلیل برگزاری کنکور صحه گذاشت، تاکید کرد که «باید سال آینده برای این موضوع فکر دیگری کرد.» بنابراین از ابتدا قرار نبود ساده‌ترین روش، دائمی شود.

سوال پرتکرار این روز‌ها این است که چرا وزارت علوم و وزارت ارتباطات از امکانات دیگری از جمله مسدودکننده آنتن و ابزار‌های پیشرفته تشخیص وسائل الکترونیکی یا هر تدبیر مناسب دیگری استفاده نمی‌کنند؟ کنکور یک آزمون ثابت سالانه است که وزارت علوم از قبل می‌داند در چه تاریخی برگزار خواهد شد، با این پیش فرض آیا وزارت علوم با کمک دیگر دستگاه‌های مربوط نباید تمهیدات لازم برای امنیت کنکور را به صورت پایدار و اصولی پیش بینی کند که هر سال نگران خدشه وارد شدن به امنیت کنکور نباشد؟

*چرا به جای قطع اینترنت همسایه ها، اینترنت محل کنکور با دستگاه مسدودکننده قطع نشد؟

مهدی سالم مشاور وزیر و رئیس مرکز روابط عمومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به این سوال که چرا از دستگاه مسدودکننده آنتن موبایل برای حوزه‌های کنکور استفاده نشده است؟ پاسخ می‌دهد. او می‌گوید: برای حوزه‌های امتحانی کنکور باید چندین هزار جمر تهیه می‌شد که اینترنت ممتحنین و مسئولان اجرایی کنکور را هم با اختلال رو به رو می‌کرد؛ پس از جمر استفاده نشد.

چرا آنتن موبایل در محل آزمون کنکور مسدود نمی‌شود؟

اغلب کاربران عادی موبایل تجربه مواجه با مسدودکننده موبایل (جمر) در سالن همایش و سازمان‌ها را دارند و با آن آشنا هستند

سالم همچنین در پاسخ به این سوال که چرا قطع اینترنت در مناطق موردنظر از قبل به مشترکان اطلاع داده نشده بود؟ گفت: برخی از موضوعات باید در آخرین فرصت، اطلاع رسانی شوند تا کنکور امن برگزار شود.

او تاکید کرد: شخصاً مخالف اعمال این محدودیت بودم؛ اما تصمیم گیری درباره این موضوع در مراجع ذیصلاح انجام شده است.

امروز هم عبدالرسول پورعباس رئیس سازمان سنجش آموزش کشور با تاکید بر اینکه در جلسات کنکور از دستگاه‌های آشکار ساز موبایل استفاده می‌شود، توضیح داد: موبایل در همه حوزه‌ها با دستگاه‌ها پیدا می‌شود و کسی نمی‌تواند موبایل را داخل حوزه بیاورد. در کنکور ریاضی و انسانی امسال، ۷۰ مورد تخلف در سر جلسه امتحان به کمک دستگاه‌های آشکار ساز پیدا کردیم و هر تقلبی پیدا خواهد شد.

وی افزود: روز اول در کنکور هنر که کنترل‌ها کمی ضعیف‌تر بود ساعت ۱۲ و نیم یک عکس منتشر شد، اما روز دوم در کنکور ریاضی و انسانی اولین عکسی که از جلسه بیرون آمد، ساعت یک و نیم ظهر و یک عکس از یک صفحه دفترچه بود.

 ساعت برگزاری کنکور تا ساعت ۱۲ و نیم است.

منبع: فارس

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۰ ۱۱ تير ۱۴۰۱
جوابی که در خصوص عدم استفاده از جمر دادند کاملا مسخره است یعنی در مراکز کنکور تلفن ثابت وجود ندارد؟ و اساسا ممتحن چرا باید از موبایل سر جلسه آرمون استفاده کند ضمن اینکه تلفن ثابت وجود دارد و با در صورت ضرورت داشتن با خارج شدن از محدوده فرکانسی جمر به راحتی میتوان تماس گرفت عادت کردیم برای جلوگیری از پوسیدگی، دندان سالم رو بکشیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۶ ۱۱ تير ۱۴۰۱
از منظر قانون کاربران اینترنت که از تصمیم غیر قانونی اپراتور و ... در جهنت قطع آن متضرر شده اند، با اثبات ضرر واقع شده مستند به ماده 1 به بعد قانون مسولیت مدنی می توانند خسارت دریافت کنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۳ ۱۱ تير ۱۴۰۱
درود بر شما تحصیلکرده ی گرامی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۰ ۱۱ تير ۱۴۰۱
با توجه به فاجعه تقلب گسترده در سال 1400 بهترین کار همینه. من 19 سال قبل کنکور دادم اما میدونم زور داره یکی فقط به خاطر پولش و از راه نادرست وارد دانشکده پزشکی و دندانپزشکی بشه، نجومی پول دربیاره و سلامتی ملتو هم به خطر بیندازه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۱ ۱۲ تير ۱۴۰۱
من با شما موافقم
آخرین اخبار