موسسه آمار ترکیه امروز دوشنبه اعلام کرد شاخص قیمت مصرف کننده در ترکیه [تورم] در ماه ژوئن نسبت به سال قبل نزدیک به ۸۰ درصد افزایش یافته است که کمی بالاتر از پیش بینی اعلام شده و بالاترین سطح از سال ۱۹۹۸ بوده است.
بر این اساس، شاخص قیمت مصرف کننده در بازارهای این کشور در ماه گذشته میلادی، نسبت به ماه پیش از آن ۴.۹۵ درصد و نسبت به مدت مشابه در سال گذشته نیز ۷۸.۶۲ درصد افزایش یافته است.
گروههایی که بیشترین تغییرات را در شاخص ایجاد کردند، بخشهای حمل و نقل با ۱۲۳.۳۷ درصد افزایش، مواد غذایی و نوشیدنیهای غیر الکلی با ۹۳.۹۳ درصد افزایش، و مبلمان و لوازم خانگی با ۸۱.۱۴ درصد افزایش بودند.
افزایش قیمتها یک سال قبل از انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی ممکن است باعث شود رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه برای دوره بعدی رای نیاورد.
گفتنی است، انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه در ژوئن ۲۰۲۳ برگزار خواهد شد و نظرسنجیها نشان میدهد که حمایت از اردوغان رو به کاهش است. کاهش غیرمتعارف نرخ بهره که سال گذشته تحت فشار او انجام شد، عامل اصلی تورم ترکیه است.
دولت گفته است که مبارزه با تورم در برنامه جدید اقتصادی قرار خواهد گرفت. با این حال، اقتصاددانان معتقدند که تورم تا آخر سال ۲۰۲۲ به دلیل جنگ اوکراین، افزایش قیمت انرژی و کاهش ارزش لیر دربرابر دلار بالا باقی میماند.
بعد نرخ تورم در ایران ۴۰ درصد است
قیمت روغن ۱۶تومنی شد ۶۰ تومن هم بخاطر حذف ارزترجیحی بود که یارانه آن به مردم داد شد و داد می شود
علت حذف ارز ترجیحی
۱-جلوگیری از قاچاق
در خارج از ایران قیمت روغن ۶۰ تومن بود در ایران به علت یارانه دولت به کارخانه ها ۱۴ تومن قاچاقچیان با خردی روغن به قیمت ۱۵ تومن و فروش آن به قبمت ۵۵ تومن ۴۰ تومن سود می کردند
و این سود از منابع ارزی بود که دولت برای دادن یارانه به کارخانه صرف می گرد
۲-جلوگیر از کمبود
به علت قاچاق گسترده کمبود در بازار داخلی ایجاد می شد و روغن ۱۴ تومنی هم به قیمت ۳۰تا ۴۰ تومن به دست مردم می رسید
۳-عادلانه کردن یارانه
فرد پول دار ۵ روغن می خرد به قیمت ۱۴تومن و از یارانه ۴۵ تومنی ۵بار استفاده می کند می شود ۲۲۵ تونک یارانه برای پولدار
فرد فقیر ۲ روغن می خرد و ۲ یارانه استفاد می کند می شود ۹۰ تومن