سید حامد موسویان استاد بین المللی، داور و مربی ارشد فدراسیون بین المللی شطرنج در گفت وگو با خبرنگار ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص حواشی موجود در شطرنج گفت: متاسفانه هفتادمین سالگرد تاسیس فدراسیون شطرنج ایران یعنی ۱۳۹۹ همزمان با دورهی سیاه سرپرستی و انتخابات بود، اما کسی نمیدانست که قرار است در آینده حوادث ناگوارتری برای شطرنج کشورمان به وجود بیاید. سوال همه ما این است که در دهه هفتم عضویت ایران در فیده (۱۴۰۱) حال شطرنج ایران چگونه است؟
موسویان گفت: ۱۲ خرداد ماه سال گذشته پس از حدود یک سال و نیم بلاتکلیفی، انتخابات فدراسیون شطرنج ایران برگزار شد. پیش از انتخابات معتقد بودم که اگر تامینی، خودش مدیریت امور را به دست گیرد، جای امیدواری است. افسوس که این گونه نشد و در اکثر زمینهها نه تنها ثابت نماندیم، بلکه عقب گرد آشکاری داشتیم.
کارشناس رشته شطرنج بیان کرد: بنا بر شواهد همچنان احکام نایب رئیس، دبیر و مسئولان تمام کمیتهها و... به صورت سرپرستی زده میشود. البته رئیس فدراسیون چند مرتبه گفت: "من آدم انتخاباتی هستم". عجیب نبود که بسیاری از جایگاهها پیش از انتخابات وعده داده شده بود. البته از حق نگذریم که رئیس فدراسیون و هیئت گیلان به خوبی به وعدهها عمل کردند و اکثریت قاطع ارکان و پستهای فدراسیون به نزدیکان انتخاباتی رسید. ناگوارتر آنکه، هنوز در مواجهه با مسئولان محترم هیئت های استانی، به جای قول مساعدتهای ماندگار با تقدیم صفحه، مهره، ساعت، مربی و... وعدهی عضویت در کمیتهها داده میشود.
موسویان تصریح کرد: نکته عجیب و قابل تامل این است که برخی دوستان هنوز به این "شاخهی بازنده" دل بسته اند. در این دوران تصمیمات لحظهای و عجیب مسئولان فدراسیون، جای بدعتهایی را گرفت که سالها به محک تجربه در آمده و جوابش را به خوبی پس داده بود.
داور و مربی ارشد فدراسیون بین المللی شطرنج گفت: متاسفانه در طی همین مدت قانون گریزی جای قانون مداری را گرفت، به نحوی که حتی آئین نامهی مهمترین مسابقات کشور (بندهای ۹ و ۱۴) به سخره گرفته شد. لیگمان تعطیل شد. انتخابات برخی هیئتهای استانی قریب ۳ سال به تعویق افتاد.
سرمربی سابق تیم ملی شطرنج بانوان گفت: در ردههای سنی اوضاع بسیار بحرانی است. پشتوانههای کمی برای قهرمانان وجود دارد و آثارش تا چند سال پس از پایان این دوره (غفلت) باقی خواهد ماند. از منظر برگزاری، افت شدید و آشکار سطوح کمی و کیفی مسابقات را شاهدبودیم. پس از ۱۱ ماه رخوت، در اوج امتحانات دانش آموزان و دانشجویان، تمامی مسابقات قهرمانی استانها و کشور را در ردههای مختلف برگزار کردند.
سرمربی سابق تیم ملی نوجوانان گفت: خوشبختانه در مواردی، هنوز اوضاعمان قابل قبول است. برخط شدن بسیاری از آموزشها در دوران پاندمی، برای شطرنج هم خالی از لطف نبوده است. ارزیابی نتایج آخرین مسابقات ردههای سنی کشور، حاکی از شکسته شدن نصبی انحصار آموزشی است. همچنین اوضاع قدرتمندترین بازیکنان ایران، نه به لطف حمایتهای فدراسیون، بلکه به علت نبوغ سرشار، تلاش فراوان و بعضی موارد حمایتهای مالی و معنوی خانوادههای محترمشان خوب است. البته که ایکاش رئیس فدراسیون، پیشو پس از انتخابات، قهرمانان را امیدوار به حمایتی که از آن عاجز بودند (استخدام مربی خارجی برجسته) نمیکردند.
وی افزود: در شطرنج، همانند زندگی، اگر عناصر موقت و دائمی را به دقت تجزیه نکنیم، مسلما تحلیل و آن گاه ارزیابی نادرست از آب در میآید. از رئیس فدراسیون میخواهم برود و تحقیق کند در گذشته فعالیت و پیشرفت فدراسیون شطرنج ایران چگونه بوده است؟ مطمئنا پس از آن، در گمان مسئولان فدراسیون اینکه: "شبها چراغ فدراسیون روشن است و جام رمضان داریم" (که البته کمی بعد با قهرمانی تهران یکی شد) را اوضاع خوب قلمداد نکنند. البته که حتی قهرمانی تهران توسط هیئت تهران و در ساختمان فدراسیون برگزار میشد.
موسویان تصریح کرد: نمیدانم رئیس فدراسیون در جریان این موضوع است که اوضاع فدراسیون شطرنج در زمان ریاست کامبوزیا (آبادانی و توسعه)، مداحی (همدلی) و پهلوان زاده (شکوفایی) چگونه بود؟ و یا آیا از خدمات سید مرتضی امامی کاشانی در بدو بازگشایی مجدد فدراسیون اطلاعی دارد؟
استاد بین المللی شطرنج گفت: آقای رئیس فدراسیون شطرنج! حداقل، ارزیابی حال حاضر شطرنج کشور را از پیشکسوتان و قهرمانان اسبق شطرنج کشورمان جویا شوید. قهرمان ۱۳ دوره شطرنج کشور را میشناسید؟ لطفا بروید و ببینید استاد مرتضوی، پیر شطرنج کشور، که تنشان سلامت باشد، چه قضاوتی از اوضاع این روزهای شطرنج کشورمان دارند.
ملی پوش اسبق شطرنج و دارنده مدالهای جهانی و آسیایی گفت: روی سخنم با رئیس فدراسیون است، شما نمایندهی محترم مردم شریف رشت در مجلس شورای اسلامی بوده اید، ایکاشکه سبک مدیریتیتان تفویض تمام اختیارات نبود. رئیس محترم فدراسیون شطرنج کشور، فرمودید که "خیلیها میگویند اگر تامینی در انتخابات مجلسشرکت کند، شانس زیادی دارد. "اگر واقعا دلتان با مجلس است، اگر دغدغه شطرنج ندارید، لطفا زودتر کار را یکسره کنید. نمیدانم که آیا میدانید چرا در تاریخ شطرنج کشورمان از غلامرضایی رئیس اسبق فدراسیون شطرنج به نیکی یاد میشود؟ او فرد معتقد و البته بسیار بزرگواری بود که وقتی متوجه سوء عملکرد نزدیکانشان شد، رفتن را به ماندن ترجیح داد و آیا میدانید چرا محمد ابراهیم مداحی، استعفا داد؟ اجازه دهید این را هم عرض کنم، این مدیر بسیار هوشمند، وقتی دید در وزارتخانه جدید، حمایت دوستانهای نمیشود و مبالغ واریزی اندک، تنها کفاف هزینهها را میدهد. فرمود برای اینکه شطرنج ضررنکند، میروم.
سرمربی اسبق تیم ملی شطرنج گفت: من به عنوان عضو کوچکی از خانواده شطرنج کشور خالصانه از رئیس فدراسیون شطرنج میخواهم اگرقرار است تابستان و زمستان از مسند شطرنج کشور کنار بکشد، لطفا کار را تسریع کند. با این کار دعای قشر کثیری از جامعه شطرنج کشور همراهش خواهد بود.