قدیر رجب زاده رئیس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی گفت: نبات، یک محصول نام آشنای صنعت قنادی ایران است که از دیرباز در این کشور تولید میشده و ایران به عنوان پل ارتباطی این فناوری بین اروپا، آسیا و آمریکا شناخته است به گونهای که در کشورهایی از پنج قاره جهان محصولات متنوعی به بازارها عرضه میشود.
او با بیان این که این محصول در ایران با تنوع طعم و شکل تولید میشود افزود: در این میان مصرف نبات زعفرانی از جذابیت بیشتری در دنیا برخوردار بوده، اما در حال حاضر تولید و مصرف آن با مشکلاتی مواجه است.
ابراهیم فولادی، مجری طرح تولید نبات با نخ خوراکی گفت: در فرآیند تولید نبات زعفرانی، اضافه کردن زعفران به شربت شکر و قرارگرفتن آن در معرض حرارت میتواند باعث کاهش کیفیت متابولیتهای زعفرانی آن شود.
او هدر رفت زعفران باقی مانده در شربت زعفران و تاثیر منفی آن در فرآیند کریستالیزاسیون نبات را از دیگر مشکلات تولید نبات دانست و افزود: هنگام مصرف شاخه نبات، باقی مانده نخ پنبهای یا پلاستیکی اثر ناخوشایندی برای مصرف کننده دارد که استفاده از نخ خوراکی زعفرانی میتواند به عنوان راه حل مشکلات شرح داده شده محسوب شود و با این روش میتوان با محافظت از ترکیبات زعفران در دماهای بالای تولید نبات، محصولی سلامت محور، اقتصادی و مورد پسند جامعه تولید کرد.
عضو هیأت علمی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی ادامه داد: صنعت نبات با سرمایه اولیه کم، ضمن ایجاد اشتغال زیاد، با جلوگیری از خام فروشی زعفران قابلیت ایجاد ارزش افزوده و ارزآوری برای کشور را دارد.
فولادی بیان کرد: در ساختار این محصول پژوهشی – کاربردی علاوه بر کربوکسی متیل سلولز از پروتئین و عصاره زعفران نیز استفاده شده که با وجود ایجاد ساختار فیزیکی مناسب برای تحمل شرایط دمایی و ویسکوزیته بالا، خوراکی بوده و میتواند در تهیه محصولات غذایی دیگر نیز استفاده شود.
او تصرحی کرد: این محصول دانش بنیان مورد توجه بخش خصوصی قرارگرفته و تولید صنعتی این محصول جدید، تنها نیازمند تغییراتی جزئی در تجهیزات تولید نبات است.
موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی به عنوان یکی از مراکز مهم پژوهشی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به منظور پاسخگویی به بخشی از نیازهای پژوهشی کشور از سال ۱۳۸۵ به عنوان "پژوهشکده مستقل ملی" و دارای مصوبه قطعی از شورای گسترش آموزش عالی فصل نوینی از فعالیتهای خود را آغاز کرد.
سابقه فعالیت این پژوهشکده به سال ۱۳۶۰ باز میگردد که در ابتدا با نام سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران مرکز خراسان فعالیت خود را آغاز کرد و در سالهای ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۵ با تبدیل مراکز استانی سازمان به پارکهای علم و فناوری با نام پژوهشکده تحقیقات توسعه فناوری فعالیت خود را ادامه داده است.
بعد ا نبات موقع حل شدن هم رنگ و طعم زعفران دارد و هم نخ ندارد همه اش خوردنی است