احسان نورانی معاون میراثفرهنگی قزوین گفت: کاروانسرای شاه عباسی آوج از جمله آثار تاریخی ارزشمند مربوط به دوره صفوی است که همچون نگینی در دل این منطقه واقع شده و طی سنوات گذشته برای حفاظت از این بنای تاریخی چندین مرحله مرمت تحت نظارت کارشناسان ادارهکل در بخشهای مختلف آن اجرا شدهاست.
نورانی افزود: با توجه به آسیبهایی که به بخشهایی از آجرفرش جلوخان کاروانسرا وارد شده، کفسازی این بخش از بنا با انجام اقدام مرمتی، چون بندکشی، دانهگذاری و اجرای آجرفرش در دستور کار قرار گرفت که از محل اعتبارات طرح بازآفرینی شهری و با نظارت کارشناسان مرمت ادارهکل در حال اجراست.
کاروانسرای شاه عباسی آوج از آثار ارزشمند بهجای مانده از دوره صفوی است که در شهرستان آوج واقع شده و در تاریخ ۲۱ آذر ۱۳۷۷ با شمارهٔ ۲۱۷۷ در فهرست آثار ملی کشور بهثبت رسیده است.
این کاروانسرا از جمله منزلگاههایی است که در مسیرهای اصلی کشور بنای آن به دستور شاه عباس آغاز و به سال ۱۰۴۰ قمری – روزگار پادشاهی شاه صفی – پایان یافته است.
نمای خارجی ضلع شرقی کاروانسرا – که ورودی اصلی در آن است – سردر بزرگی با قوس هفت و پنج در وسط و هفت غرفه در دو طرف آن به صورت طاقنما وجود دارد که از آنها برای عرضه کالاهای بازرگانان استفاده میشده است. نمای داخلی کاروانسرا عبارت است از دو طاقنمای بلند شرقی و غربی که در مقابلشان ایوانی قرار دارد و پشت آنها اتاقی واقع شده است. از ویژگیهای این کاروانسرا وجود نیمبرجهای مخروطی شکل سنگی برای پشتیبانی دیوارهای خارجی، ساخت قوس کلیل و قوس بزرگ سر در ورودی و سکوهای سراسری در راه روهای پشت اتاقها برای قرار دادن وسائل تجارتی و بار کاروانیان است.