این روزها نگهداری از سگ و گربه در خانه نماد مرفه بودن در بین جوانان به شمار میآید و نگهداری از این حیوان در بین سلبریتیها و بلاگرها مهر تاییدی بر این موضوع است.
عقیده صاحبان حیوانات خانگی این است که نگهداری از سگ وگربه در خانه فواید زیادی دارد، اما آنان چشم خود را بر روی مضرات نگهداری از این حیوانات بسته اند این درحالیست که حضور طولانی مدت در کنار حیوانات خانگی، برای افرادی که از بیماریهای تنفسی رنج میبرند، میتواند باعث ایجاد حمله آسم و تنگی نفس شود.
بیشتربخوانید
پروتئینهای ترشحی سگها که از طریق بزاق آلوده، راههای تنفسی و گوارشی، ادرار آلوده یا مدفوع و تماس مستقیم سگ با انسان باعث انتقال بیماریهای متعددی میشود.
کاپنوسیتوفاگا نوعی باکتری است که به طور معمول در دهان سگها و گربهها زندگی میکند. این باکتریها در سگ یا گربه باعث بیماری نمیشود، اما میتوانند در انسان شیوع پیدا کنند. Capnocytophaga ممکن است از طریق نیش، خراش یا تماس نزدیک با سگ یا گربه آلوده به افراد سرایت کند. افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند در معرض خطر بیشتری برای آلودگی با این باکتری قرار میگیرند. افراد ممکن است در طی ۱-۱۴ روز پس از عفونت با Capnocytophaga علائم را بروز دهند.
علائم کاپنوسیتوفاگا در انسان، عبارتند از:
تب
تاول
تورم
قرمزی
سردرد
اسهال
استفراغ
درد عضلات یا مفاصل
درد اطراف ناحیه نیش
در برخی موارد عوارض جدی از جمله سپسیس (عفونت خون)، گانگرن یا نارسایی کلیه ایجاد میشود.
این پاتوژن بیشتر توسط نیش سگها به انسان منتقل میشود و باعث ایجاد سپسیس (sepsis) بیش از حد میشود، خصوصاً در بیماران مسن، ایمن سازی شده یا آسپلنیک. این پاتوژن همچنین میتواند منجر به سایر عفونتهای کشنده از جمله مننژیت، استئومیلیت، آرتروز، آبسه ریه یا آمپی و اندوکاردیت شود علاوه براین پورپورا ترومبوسیتوپنیک ترومبوتیک و سندرم همولیتیک اورمیک میتوانند با سپتی سمی کاپنوسیتوفاگا به ویژه در بیماران مصون از سیستم ایمنی همراه باشند. دادهها نشان داده اند که میزان مرگ و میر ناشی از سپتی سمی کاپنوسیتوفاگا یک سوم از بیماران آلوده است. بر این اساس، باید تجربی اولیه با سفالوسپورینهای نسل سوم در بیمارانی که گزش سگ دریافت کرده اند، در نظر گرفته شود.
سگ گزیدگی در همه سنین میتواند منجر به آسیبهای جسمی، عفونی شدن زخمها و بروز بیماریهای مختلف از جمله بیماری کشنده "هاری" شود. سالانه حدود ۵ میلیون نفر در سراسر جهان توسط سگها گاز گرفته میشوند. این خطر کودکان را بیشتر تهدید میکند، زیرا کودکان توانایی فرار کمتری نسبت به بزرگسالان دارند و نتایج یک مطالعه نشان داده که کودکان به دلیل ناتوانی در تشخیص موقعیت خطر در حمله سگ، نسبت به بزرگسالان بیشتر دچار آسیبهای شدید جسمی بهویژه در ناحیه سر و صورت میشوند.
از سال ۲۰۰۷ میلادی روز ۲۸ سپتامبر (۷ مهر) مصادف با سالروز فوت لویی پاستور به نام روز جهانی هاری نامگذاری شده است. لویی پاستور دانشمند فرانسوی برای اولین بار واکسن هاری را ساخته و به جامعه بشریت اهدا نمود. سگها عامل بیش از ۹۰ درصد موارد حیوان گزیدگی و انتقال بیماری هاری و مرگ ناشی از آن در انسان هستند.
هاری بیماری ویروسی قابل پیشگیری با واکسن است که در بیش از ۱۰۰ کشور جهان رخ میدهد. سالانه ۵۹۰۰۰ مرگ انسان به علت ابتلا به بیماری هاری در جهان روی میدهد و ۴۰ درصد از افراد گاز گرفته شده توسط حیوانات مظنون به هاری کودکان زیر ۱۵ سال هستند.
رشد جمعیت سگهای ولگرد در ایران، شانس ابتلا به هاری را چندین برابر کرده است.
در سال ۱۳۹۸، ۲۳۴ هزار و ۱۶۱ مورد حیوان گزیدگی در کل کشور رخ داده که با ارائه خدمات شبانه روزی در حدود ۷۰۰ واحد بهداشتی، درمانی و پیشگیری هاری در سراسر کشور و انجام اقدامات مدیریت مواجهه با حیوان گزیدگی و پیشگیری پس از مواجهه، نظام سلامت کشور قادر بوده که از ابتلا و مرگ حتمی تعداد زیادی از افرادی که توسط حیوانات هار گزیده شدهاند، پیشگیری کند. پنج مورد مرگ ناشی از هاری نیز به دلیل مراجعه نکردن به این مراکز در این کشور گزارش شد و سالانه نزدیک به ۱۰ مورد مرگ ناشی از این بیماری به ثبت میرسد.
در سال ۹۹ تعداد موارد حیوان گزیدگی در ایران بیش از ۲۱۲ هزار و ۶۰۰ مورد (در مراکز رسمی مربوطه) به ثبت رسیده و آمار غیررسمی برابر با ۲۵۳ هزار مورد است.
در سال ۱۴۰۰ تعداد ۲۶۱ هزار و ۶۷۸ مورد بیمار گزیدگی در کشور به ثبت رسیده است و این میزان از موارد خیلی جزئی از یک خراش کوچک تا موارد خیلی شدید که منجر به فوت مصدوم شده است را در برمیگیرد و نزدیک به ۱۶ مورد بر اثر این بیماری جان باختند.
منبع: برنا