متن پیام حجت الاسلام والمسلمین محمدرضا قاسمی نیا ،معاون سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش قم به مناسبت فرا رسیدن ۱۷ مرداد، روز خبرنگار به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
هفدهم مرداد ماه خاطره شهیدان و به ویژه خبرنگار عزیز شهید محمود صارمی را یادآوری میکند و به نام روز خبرنگار پیوند شده است و این روز بزرگ را به تمام خبرنگاران، عکاسان خبری، کارشناسان، تحلیلگران رسانهها و خبرگزاری ها و پایگاههای فعال خبری که افسران جنگ نرم و سفیران و مجاهدان این عرصه هستند خداقوت میگوییم و قلمها و بیانها واذهانشان را ارج مینهیم و به نقش موثر آنان غبطه میخوریم.
با تسلیت و تعزیت ایام تاسوعا و عاشورای حسینی شایسته است تا خبرنگاران از پیشوایان خود امام زین العابدین علیه السلام و حضرت زینب سلام الله علیها که شاهد قیام کربلا بودند و در نقل پیام ها و اخبار حماسه حسینی سال ۶۱هجری قمری با بیانات و خطابات مستمر و مهندسی شده در مکان ها و اجتماعات؛ اخبار حماسه تاریخ بشریت را درماموریت جهاد تبیین گزارش کردند و سینه به سینه و نسل به نسل به دست ما رسانده اند، الگوپذیری داشته باشند.
درحقیقت باید اذعان کرد خبرنگاری جامع و کامل و با تایید و امضای الهی بودکه پس از قرنها پیام حماسه حسینی وحادثه کربلا و عاشورا توسط خبرنگاران مخلص به دست ما رسیده است و مسیری برای نجات انسانها و رهایی مظلومان و آزادی بشریت ازچنگال ظالمان و زورگویان و ستمدیدگان درسراسر جهان به ثبت رسیده است.
بنیانگذار کبیر جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی (ره) در اهمیت و جایگاه افرادی که مسئولیت قلم در دست دارند، فرموده اند «اشخاصی که قلم در دستشان است متوجه باشند که قلم آن ها زبان آنها در حضور خداست همت بگمارید که قلم و بیان خویش را برای تعالی اسلام و کشور و ملت خود به کار گیرید»
رعایت حق و انصاف و امانت داری، پرهیز از سیاه نمایی و دوری از نقل اخبار مشکوک؛ ضعیف و سست و احساسی، وشبهه انگیز؛ دقت، صحت، سرعت، حقیقت، راستگویی، انتقال به موقع اخبار و گزارش پیشرفت کارها به مردم؛ مطالبه از مسئولان و کارگزاران، دوری از تشویش افکار؛ امیدوار کردن مردم و دوری از اختلاف افکنی در جامعه؛ حفظ حرمت و حدود وحریم سازمانها ودستگاهها و اشخاص برپایه اخلاق مداری و تقوای حرفهای مصادیقی از ویژگیهای خبرنگاران موفق است.
روزمرگی؛ رفتار رو دربایستی با مدیران و مسئولان؛ نگاه صرف حزبی و جناحی به رویدادها و اخبار، بی انگیزگی ودلسردی؛ عدم پذیرش خطاها واشتباهات از آفات جایگاه و رسالت خطیر خبرنگاری است که با روح صداقت و امانت داری و انصاف و حقیقت بینی منافات دارد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت امام خامنهای عزیز و حکیم در وصف حرفه خبرنگاری و برخی از ویژگیهای آنان میفرمایند:«خبرنگاران لحظات نابود شدنی و زوال یافتنی را تثبیت و عملی میکنند، گزارشگری و خبرسازی یک حرفه با ارزش است، هر حادثه وقتی در چاردیواری سکوت و بی اعتنایی و غفلت قرار بگیرد خواهد مرد و فراموش خواهد شد، پایدار شدن حوادث بستگی دارد به اینکه مبلغان و خبررسانانی امین و صادق و با انگیزه داشته باشند.»
برخی از نکات که باید در انجام صحیح وظیفه خطیر خبرنگاری به آنها توجه داشت به این شرح است:
۱- مشکلات و مطالبات مردم را بدون کم و زیاد و با حفظ امانت و به موقع به اطلاع مسئولان و مدیران برسانند و با دلسوزی و انصاف و احساس مسئولیت مصرانه پی گیر برآورده کردن خواستههای به حق مردم باشند.
۲-اخباری که باسلیقه خبرنگار سازگار نیست نباید از متن خبر و گزارشات حذف شود و از اعمال نظرات شخصی در تهیه؛ تنظیم و نقل اخبار و گزارشات باید پرهیز شود.
۳- رصد و بررسی و تحلیل به موقع اخبار و گزارشات و انتقال سریع به مخاطبان و پی گیری و بررسی انتظارات و نتایج بازتاب خبرها.
۴- تعیین تیترهای صادقانه ومتقن، اما هنرمندانه جذاب و متنوع.
۵-داشتن فرهنگ رسانهای و اخلاق مداری حرفه ای، گره گشایی در جامعه و دوری ازغلونویسی؛ فریب وجنجال آفرینی.
۶- تحقیق و بررسی آگاهانه و نگاه نقادانه و منصفانه؛تعیین و پیشنهاد راهکارهای کاربردی و عملیاتی به مدیران و مسئولان.
۷- اطلاع رسانی از پیشرفتها و خدمات دستگاهها به مردم وترویج وگسترش فرهنگ زبان تشکرمردم ازمسئولان ومسئولان ازمردم.
۸- قدم گذاشتن در مسیر رشد و تعالی جامعه، آینده نگری؛ ترویج و گسترش آموزههای قرآن کریم و اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام و نشر و اشاعه ارزشهای اسلامی انسانی و دینی و معارف انقلابی
۹- تزریق نشاط و شادابی و امید در جامعه و خانواده
۱۰- حفظ شرافت، کرامت و استقلال حرفه خبرنگاری
۱۱- خبرنگار موفق در مسیر تولید اخبار جامع، صریح، سریع، روشن و مستند، پاسخ به پرسشهای مخاطبان، نوآوری، فرهنگ سازی و آگاه سازی مفید برای جامعه گام برمی دارد.
۱۲- ارزیابی از دستگاهها و تحلیل فعالیتها و عملکرد مدیران را حق خود میداند وبامیزان صدق وعدل به جامعه و مردم معرفی میکند.
۱۳- حضور در میدان؛ اقدام به موقع وآتش به اختیار؛ دغدغه دین؛ وطن دوستی؛ بصیرت وجهادتبیین از مولفههای خبرنگار متعهد انقلابی و سفیران گام دوم انقلاب اسلامی شمرده میشود.
۱۴- باکمترین امکانات وپشتیبانیهای مالی وتجهیزاتی، برداشت بیشترین نتیجه ومحصول
۱۵- خبرنگاران باید خود را وامدار خون شهیدان، ایثارگران و اهداف والا و صراط مستقیم انقلاب اسلامی و مکتب امام خمینی (ره)، ولایت فقیه و محرومان و مظلومان و ستم دیدگان بدانند.
درپایان اظهارمی دارم اندیشه ورزی، تلاش، همت، تعهد، خدمت؛ عشق و هنر خبرنگاران در ابعاد و حوزههای گوناگون ومانایی افتخارات قابل ستایش و تحسین است.
درود و سلام بر خبرنگاران عزیز که خداوند متعال به قلمی که در دست دارند و به آنچه مینویسند سوگند خورده است و نیک بدانند که اقدامهای آنان در زمانها و عرصه های مختلف اعم از اطلاع رسانی، ارتباطات، الکترونیک، مطبوعات، رادیو، تلویزیون، خبرگزاری ها، پایگاههای خبری تحلیلی داخلی و خارجی، فضاهای مجازی و شبکههای اجتماعی؛ وبحران هاوحوادث طبیعی وغیرآن در آبادانی؛ توسعه و قوی سازی و پیشرفت مادی و معنوی فرد و جامعه تاثیر به سزایی میگذارد.