چراکه برگزاری مراسم عزاداری و نذری دادن برای امام حسین (ع) موجب بزرگداشت اسلام است و، چون امری که موجب بقای اسلام میشود، بسیار ارزشمند خوانده شده است.
برپایی روضه خانگی اباعبدالله از قدیم الأیام زینتبخش خانهها در ماههای محرم و صفر بوده است؛ البته برگزاری روضههای خانگی محدود به ماهها نبوده، گاهی روضهها در تمام ایام سال یا سالها در یک روز خاص در هفته یا ماه برگزار میشدند. برپایی روضه خانگی برای قدیمیها آنقدر اهمیت داشت که گاهی از سفر، مهمانی و خورد و خوراکشان میگذشتند تا مبادا از برکت برپایی روضه خانگی محروم بمانند.
بیشتربخوانید
چگونه روضه خانگی ساده و کمهزینه برگزار کنیم؟
برپایی روضه خانگی به قدمت عزای سیدالشهداست. مراسم عزاداری برای سیدالشهدا در طول تاریخ اسلام نیز توسط اهلبیت و بزرگان دین موردتوجه بوده است. علاوه بر گریه و عزاداری، اموری مانند برگزاری مراسم عزا و اطعام و پوشیدن لباس مشکی در ایام عزای امام حسین (ع) نیز نزد اهلبیت (ع) مستحب بوده است. بهگونهای که نقلشده است امام صادق (ع) بخشی از ملک خود را برای عزای امام حسین (ع) وقف کردند. همچنین پس از شهادت امام حسین (ع)، زنان بنیهاشم به عزاداری برای سیدالشهدا پرداختند و امام سجاد (ع) برای آنان غذای نذری درست میکردند. بنابراین، برگزاری مراسم عزاداری و روضه خانگی سنتی است که ائمه اطهار به آن سفارش کردهاند، اما متأسفانه این روزها برخی با بهانههایی همچون مشکلات اقتصادی زندگیشان را از برکات روضه خانگی محروم میکنند؛ درحالیکه سادهترین، کمخرجترین و مخلصترین محفلهای این روزهای عزاداری، همین روضههای خانگی هستند. روضههایی که باید بگذاریم مانند قدیمها دوباره دستمان را بگیرند و گره از مشکلات و گرفتاریهایمان باز کنند، اما چطور میتوان باوجود مشکلات مالی یک روضه خانگی ساده و کمهزینه برگزار کرد؟
متناسب با شرایط مالیتان روضه برگزار کنید
اجازه ندهید مشکلات مالی مانع برگزاری روضه شود. آیتالله ﻗﺎﺿﯽ (ره) میفرمایند: «ﺩﺭ ﻋﺰﺍﺩﺍﺭﯼ ﻭ ﺯﯾﺎﺭﺕ ﺣﻀﺮﺕ ﺳﯿﺪﺍﻟﺸﻬﺪﺍ (ع) ﻣﺴﺎﻣﺤﻪ ﻧﻨﻤﺎﯾﯿﺪ، ﺭﻭﺿﻪ ﻫﻔﺘﮕﯽ ﻭﻟﻮ ﺩﻭ ﺳﻪ ﻧﻔﺮ ﺑﺎﺷﺪ، ﺍﺳﺒﺎﺏ ﮔﺸﺎﯾﺶ ﺍﻣﻮﺭ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺍﮔﺮ ﻫﻔﺘﮕﯽ ﻫﻢ ﻧﺸﺪ ﺩﻫﻪ ﺍﻭﻝ ﻣﺤﺮﻡ ﺗﺮﮎ ﻧﺸﻮﺩ.»
برگزاری مراسم عزاداری برای امام حسین آنقدر پربرکت است که در روایتی از ابن عباس نقلشده است که جبرئیل از طرف خداوند به پیامبر (ص) میفرمایند: «ای محمد، برای فاطمه شیعیان پاک و پاکشدهای خلق میکنم، این شیعیان اموالشان را درراه عزای حسین انفاق میکنند و درراه زیارت حسین جان میدهند و عزای وی را در مجالسشان به پا میکنند، خالصانه بر وی اشک میریزند، خوابشان را کم میکنند و از این شیوه بازنمیگردند ... آگاه باشید، هرکس درراه عزا و زیارت حسین بن علی علیهالسلام به مقدار درهمی انفاق نماید، ملائکه در آنچه انفاق نموده است تا روز قیامت با او دادوستد میکنند و به ازای هر درهم هفتاد حسنه به وی میدهند و خداوند برای او قصری در بهشت بنا خواهد کرد.» (تَظَلُّمُ الزَّهرَاء، ص ۷۳-۷۴) برگزاری روضه خانگی آنقدر پربرکت است که دیگر جایی برای داشتن دغدغه مالی باقی نمیماند. برای برپایی روضه خانگی کافی است متناسب با شرایط مالیتان روضه برگزار کنید. همچنین پذیرایی و تعداد مهمانان را اولویت قرار ندهید. لازم نیست حتماً برای پذیرایی تدارک خاصی ببینید، با چای و قند هم میشود از مهمانان اباعبدالله پذیرایی کرد. مهم نیت و برگزاری یک مراسم بیتکلف است.
گروهی روضه خانگی برگزار کنید
اگر به هر دلیلی امکان برگزاری روضه خانگی در دهه محرم را ندارید، میتوانید با گروهی از اعضای خانواده، فامیل و دوستان قرار بگذارید تا بهصورت دورهای و مشارکتی روضه برگزار کنید؛ به این صورت که همه افراد در حد توانشان مبلغی را برای پذیرایی پرداخت کنند و مراسم هرروز در خانهیکی از اعضای گروه برگزار شود. با این کار هم از ثواب هزینه کردن درراه امام حسین (ع) بهرهمند میشوید و همخانهتان عطرآگین به نام اهلبیت میشود.
ساده و کمهزینه پذیرایی کنید
برای پذیرایی، از مقایسه خود با دیگران اجتناب کنید. غذاهای گران دادن یا نذری دادن با رنگ و بوی تجملات شرط قبولی برگزاری مراسم عزاداری نیست؛ آنچه مهم است خلوص نیت است نه زرقوبرق آن. برای پذیرایی از مهمانان اباعبدالله حتماً لازم نیست غذا بدهید بلکه برای کمخرج شدن روضه خانگی، مراسم را در ساعتی برگزار کنید که نیازی به دادن وعدهغذای اصلی نباشد. نان و پنیر، یک رقم میوه، آش، حلوا، فرنی، شیرینی و... گزینههایی نسبتاً کمهزینهای است که میتوانید برای پذیرایی از مهمانان تدارک ببینید یا به همان چای و خرما یا چای و قند اکتفا کنید.
به خانوادهتان نذری دهید
اطعام به عزاداران و زائران امام حسین (ع) نزد خداوند بسیار ارزشمند و بااهمیت است و دراینباره به اینکه اطعام حتماً باید به افراد خاصی داده شود، اشاره نشده است؛ بنابراین، همینکه مرد خانه مایحتاج خانه را به نیت اهلبیت بخرد و زن خانه موقع پخت غذا نام اهلبیت را ببرد و غذا را به نیت آنها آماده کند، از ثواب نذری دادن بهرهمند خواهند شد و خانواده از غذای پربرکت نذری میل میکنند. همچنین برای بهرهمندی از برکات روضه خانگی میتوانید هرشب رأس یک ساعت مشخص به همره اعضای خانواده زیارت عاشورا یا حدیث کساء بخوانید و یاد و ذکر اهل بیت را در خانهتان زنده نگه دارید.
نگران حضور مداح نباشید
جفتوجور کردن مداح و سخنران بخش دیگری از تدارکات برپایی روضه خانگی است که به تصور برخی سخت و هزینهبر است، اما خوشبختانه چند سالی است که طرحهایی بهصورت رایگان، باهدف ترویج برپایی روضههای خانگی برگزار میشود. طرح سدره ازجمله طرحهایی است که از سال ۱۳۹۸ شروع به فعالیت کرد. یکی از اعضای فعال این طرح در خصوص هزینه اعزام مداح و سخنران به منازل میگوید: «طرح سدره هزینه خاص و معینی ندارد. ازآنجاییکه صله دادن در سیره اهلبیت علیهمالسلام هم بوده، ما هم به میزبانان عزیزی که در این خصوص میپرسند عرض میکنیم اگر تمایل داشتند، در حد وسع و توان خودشان صلهای به سخنران و مداح بدهند.»
برای هماهنگی بهتر کافی است برای مراسم تک جلسهای دو روز قبل و برای مراسم چندین جلسهای مثل دهه اول، دوم و سوم محرم چهار روز قبل هماهنگ کنید.
منبع: ایرنا