مهدیه اخگری، سرپرست اورژانس اجتماعی مرکز شهید نواب صفوی استان تهران اظهار کرد: هدف اورژانس اجتماعی، کنترل بحرانهای فردی و خانوادگی و اجتماعی در سطح جامعه است. این هدف را اورژانس اجتماعی در قالب برنامه تلفیقی شامل خط تلفن ۱۲۳، واحد گشت سیار و واحد مداخله در بحران در حال ارائه خدمت به جامعه هدف است.
وی افزود: جامعه هدف اورژانس اجتماعی تمام افرادی هستند که در معرض بحرانهای اجتماعی قرار دارند و به مداخلات روانی و حمایت اجتماعی نیاز دارند. این افراد شامل کودکان تحت آزار، زنان و دختران خشونت دیده، افراد دارای اختلال هویت جنسی و افرادی که به هر دلیلی از خانه متواری شده اند، است.
اخگری با تاکید بر افزایش آمار پیگیریها و ماموریتها در این حوزه بیان کرد: در سالهای اخیر با توجه به بیشتر شناخته شدن اورژانس اجتماعی، تماس با خط اورژانس ۱۲۳ بیشتر شده و از طرفی با افزایش سطح آسیبهای پدید و بازپدید در سطح جامعه، آمار پیگیریها و ماموریتهای ما بالاتر رفته است. اگر بخواهیم با استانداردهای جهانی مقایسه کنیم، اصلا همخوانی ندارد. تعداد پایگاه ها و یا تعداد ماشین، استانداردی نیست که پاسخگوی نیاز جامعه باشد. باتوجه به اولویتهای اعزامها اعم از آنی بودن یا با فوریت کمتر، اعزامها صورت میگیرد.
سرپرست اورژانس اجتماعی با بیان اینکه در سالهای اخیر ماموریتهای اورژانس اجتماعی افزایش چشمگیری داشته است،گفت: در سطح کلانشهر تهران، تعداد پایگاههای ما پاسخگوی نیازهای جامعه نیست و چه بسا اگر به دوبرابر هم برسد، بازهم کمبود خواهیم داشت؛ چرا که کارشناسان ما تمام وقت در حال اعزام هستند. اگر تعداد پایگاه دو تا سه برابر شود، ما با فراغ بال امکان رسیدگی به جامعه هدف را خواهیم داشت و سرعت رسیدگی ما بیشتر خواهد شد.
اخگری درباره خلاءهای قانونی بیان کرد: باتوجه به تصویب قانون حمایت از اطفال و نوجوانان دست ما بازتر شد و خیلی از وظایف را قانونگذار برعهده بهزیستی و اورژانس اجتماعی گذاشته بود. با توجه به جامعه هدف اورژانس اجتماعی، چندین سازمان در خصوص ساماندهی این افراد ورود کردند. در خصوص سالمند آزاری، در مواقعی سالمند تحت آزار قرار نداشته، اما فرد موثری برای نگهداری ندارد و در واقع مورد آزار مسامحه و غفلت قرار گرفته است. وظیفه ما به عنوان سازمان بهزیستی این است که وضعیت این سالمندان را ساماندهی کنیم.
وی افزود: در سالهای اخیر قانونگذار این وظیفه را برعهده بهزیستی گذاشته است و اعلام میکند ساماندهی فقط در خصوص سالمندانی که مهجور باشند از طریق سیستم قضایی انجام میپذیرد. در صورتی که ما برای ساماندهی هر سالمندی در مراکز نگهداری سازماان بهزیستی، نیاز به اخذ دستور قضایی داریم، اما به لحاظ قانونی نمیتوانیم دستور قضایی بگیریم چرا که قانونگذار تنها برای سالمندان مهجور دستور قضایی صادر میکند.
اخگری گفت: سال ۱۴۰۰ درسطح کلانشهر تهران سه پایگاه جدید تاسیس شد که باعث شد به اهدافمان نزدیکتر شویم. ما در اورژانس اجتماعی اصرار داریم مداخلات روانی اجتماعی را جایگزین اختلالات قضایی کنیم تا بتوانیم بستر مناسبی را برای توانمند سازی افراد جامعه و زمینه بازگشت فرد به زندگی سالم را ایجاد کنیم.