حاتمی گفت: براساس مطالعات انجام شده و تقسیم بندی ناشی از وضعیت گرد و غبار استان ها، خراسان جنوبی در کنار استان های خوزستان، سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان از غبار خیزترین استان های کشور محسوب می شود.
او افزود: خشکسالی های سالیان اخیر نقش بسیار موثری در وقوع و گسترش گرد و غبار و فرسایش بادی در استان داشته است و مهمترین اثرات خشکسالی ها را در کاهش شدید ریزش های جوی، کاهش و یا انهدام پوشش گیاهی طبیعی (مرتعی و جنگلی)، کاهش رطوبت سطحی خاک ها، خشکی شدید اراضی کشاورزی به ویژه دیمزارها، کاهش آبدهی رودخانههای فصلی، خشکیدن و یا کم آبی تالاب ها و آبگیرها، کاهش حجم آب های زیرزمینی و کاهش رطوبت هوا می توان مشاهده کرد.
حاتمی گفت: براساس این مطالعات کل سطح کانونهای گرد و غبار استان برابر ۵ میلیون و ۱۷۳ هزار و ۵۹۷ هکتار (تقریبا یک سوم مساحت استان) با شدت های غبارخیزی کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد برآورد شده است که به طور متوسط سالانه ۷۲۹ هزار و ۶۹۲ تن گرد و غبار از این نواحی برخاست و در سطح استان و مناطق همجوار ریزش میکند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: نتایج حاکی از آن است که اگر چه کانون های گرد و غبار با شدت زیاد و خیلی زیاد، مساحت نسبتا کمی از کل کانون ها را شامل می شود، ولی نقش قابل توجهی در انتشار گرد و غبار به اتمسفر دارد.
او بیان کرد: همه شهرهای استان متأثر از پدیده گرد و غبار بوده و کانونهای گرد و غبار در سطح استان پراکنده هستند، ولی شدیدترین کانون های شناسایی شده در استان در مناطقی از شهرستانهای زیرکوه، درمیان، سربیشه، نهبندان، قاین، طبس، بشرویه، فردوس و سرایان قابل مشاهده هستند.
حاتمی گفت: براساس مطالعات صورت گرفته در سال ۱۳۹۹ به کارفرمایی ستاد ملی مقابله با گرد و غبار کشور، سالانه ۵۰۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان (معادل ۷/۵ درصد از کل GDP استان در سال ۹۴) به منابع زیستی و اقتصادی استان خسارت وارد میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: در صورت عدم اقدام مثبت و کاهش قابل توجه گرد و غبار، مجموع خسارتی که پدیده گرد و غبار در یک دوره ۱۰ ساله (۱۳۹۷- ۱۴۰۶) بر اقتصاد استان وارد می کند معادل ۳ هزار و ۷۹۸ میلیارد تومان خواهد بود که قابل توجه و تأمل است.