نخستین واحد گلخانه زیرکشت محصولات استوایی و گرمسیری استان همدان با سرمایه گذاری یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان در شهرک گلخانهای شهرستان کبودراهنگ واقع است.
ابوالقاسم قمری می گوید:با علاقهای که به میوههای استوایی و گرمسیری داشتم، از همان ابتدای ساخت گلخانه خود ، از ۵ هزار مترمربع مساحت کشت ، در حدود ۲۷۰ متر آن را به کشت میوههای استوایی و گرمسیری اختصاص دادم.
این گلخانهدار کبودراهنگی ۵۵ ساله گفت:در ابتدا موز، لیمو، بلوبری، بلکبری، پاپایا، انبه و رُزبری کشت کردم و خوشبختانه کشت آزمایشی تولید این میوهها در گلخانهام جواب داد و همین موجب شد تا کشت صیفی را متوقف و کشت میوههای استوایی و گرمسیری را در پیش بگیرم.
قمری با بیان اینکه از سال ۹۷ تا سه سال میوههای مختلف استوایی و گرمسیری را در مساحت اختصاص داده شده به گلخانه ، کشت آزمایشی این محصول را امتحان کردم و توانستم از این مساحت آزمایشی میوههای مختلفی، چون رُزبری، گوجی بری و آناناس را در حجم کم کشت و برداشت کنم گفت: پس از کشت آزمایشی و موفقیت آمیز بودن آن همه مساحت گلخانه خود را به کشت میوههای استوایی و گرمسیری اختصاص دادم.
گلخانهدار کبودراهنگی افزود: در این گلخانه ۳۷۰ اصله لیمو لایمکوات ، ۶۵۰ اصله پاپایا ، ۳۶ اصله درخت موز پرورش داده ام و حدود دو سال و نیم است که از موز آن برداشت دارم. ۹۰ اصله آناناس هم از دیگر میوههای استوایی کشت شده در گلخانه است. چند پایه رُزبری قرمز و مشکی، انبه و برای سال اول آزمایشی گوجی بری هم کشت کرده ام.
این گلخانه دار موفق کبودراهنگی پرورش دهنده میوههای استوایی گلخانهای ادامه داد: پیش بینی تولید سالیانه پاپایا از گلخانه بنده حداقل ۳۶ تن با میانگین برداشت محصول از هر درخت پاپایا بین ۵۰ تا ۷۰ کیلو خواهد بود.
او گفت: درختان لیمو لایمکوات در سال سوم کشت خود هستند و درختان گلداده اند. هر نهال کوچک و بزرگ در سال سوم بین ۱۵ تا ۲۰ کیلو محصول می دهد و میانگین سالیانه در سال سوم شش تن تولید خواهند داشت.
قمری با اشاره به اینکه در رابطه با تولید موز هم میانگین هر ۱۵ روز یک خوشه برداشت دارم و اگر میانگین هر خوشه را ۲۵ کیلو درنظر بگیریم هر ماه دو خوشه خواهد بود، یادآور شد: تعداد ۱۳ نهال از موزها به میوه نرسیده است که اگر به مرحله میوه برسند هر هفته امکان برداشت یکخوشه موز را از گلخانه خواهیم داشت.
او ظرفیت تولید سالیانه میوههای استوایی و گرمسیری خود را ۶۰ تن برشمرد و تصریح کرد: البته این میزان ظرفیت تولید برای زمانی است که همه نهالهای گلخانه به بار بنشینند و با به بار نشستن تمامی نهالها سالیانه این گلخانه ظرفیت تولید ۵۰ تن پاپایا و ۱۰ تن سایر میوههای استوایی را دارد.
قمری افزود: میوه موز و تولید لیمو گلخانه برای مصرف داخل استان است.
او با اشاره به اختصاص مساحت بیشتر گلخانه به کشت پاپایا تصریح کرد: استان حجم استفاده این میزان پاپایا تولید شده را ندارد که با برداشت میوه پاپایا در دو ماه آینده ، پاپایا تولیدی به به تهران و تبریز ارسال خواهیم کرد .
این گلخانهدار پرورش میوههای استوایی افزود: پیش از کشت پاپایا در این گلخانه پنج نفر اشتغال داشتند، اما با کشت پاپایا و لیمو تعداد افراد نیروی انسانی مشغول در گلخانه به سه نفر کاهش پیدا کرده است چراکه پاپایا و لیمو به نیروی انسانی زیادی برای پرورش و کست نیاز ندارد.
قمری با بهره گیری از سامانه آبیاری قطرهای ، میزان آب مصرفی میوههای استوایی میوههایی، چون پاپایا و لیمو هر ۱۵ روز نیاز به آبیاری دارند ضمن اینکه لیمو، موز، انبه، آناناس و رزبری کمآب هستند.
آناناس هر هشت روز، انبه هر پنج روز چهار لیتر و موز هر هفته هر درخت حدود ۳۰ لیتر آب نیاز دارد.
او در ادامه با اشاره به توجیه اقتصادی و ارزش افزوده بالای پرورش میوههای استوایی و گرمسیری گلخانهای اظهار کرد: در حال حاضر رُز بری صورتی از ترکیه به قیمت هر کیلو یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان وارد کشور میشود و پشن فورت که در گلخانه خود نهال آن را کشت کردهام و به مرحله گل رسیده، هم اکنون هر کیلوی آن در بازار ۸۵۰ هزار تومان است.
گلخانهدار کبودراهنگی پرورشدهنده میوههای استوایی و گرمسیری ، قیمت بالای نهادهها و کلسیم را از مشکلات خود در این عرصه دانست و گفت: متأسفانه در این رابطه در کشور صنایع تبدیلی لازم وجود ندارد و اگر در بازار فروش، صنایع تبدیلی این حوزه راه اندازی شود علاوه بر تازه خوری فرآوری این میوهها به محصولات مختلف، چون کمپوت، مربا و ترشیجات و صادرات آن به طور قطع سه برابر قیمت خام آن ارزش افزوده به همراه خواهد داشت و صادرات فرآوردهها سه برابر خودش ارزش افزوده دارد.
منبع ایسنا