چهار روز پیش، پس از ماه ها صحبت درباره بازگشایی نماد سرخابی ها در فرابورس نماد استقلال باز شد.
مصطفی آجرلو مدیرعامل استقلال در این باره گفت: از میان ۱۶ تیم، ما دو باشگاه اطلاعات خودمان را افشا کردیم تا مردم همه چیز را بدانند. پرسپولیس و استقلال دو بنگاه بزرگ هستند و مشتریان زیادی دارد. در میدانی وارد شدیم که شاید کمتر مدیری اقدام به ورود میکند. همه اعداد را نمیتوان سانتیمتر زد. امروز سسهام داران می توانند خرید و فروش کنند.
علی دولتشاهی، مشاور اقتصادی مدیرعامل باشگاه استقلال در خصوص بازگشایی نماد این باشگاه، بیان کرد: ۱۱.۵ درصد از سهام باشگاه به هواداران واگذار شد و هواداران هر سهم را ۲۹۱ تومانی را خریداری کردند. امروز ارزش هر سهم به ۴۰۵ تومان رسید که بازدهی ۳۹ درصدی را برای صاحبان سهام فراهم آورده است. ارزش باشگاه استقلال به ۴۳۰۰ میلیارد تومان رسید.
پرسپولیس نیز در دوم شهریور درباره بازگشایی نماد این باشگاه اطلاع داد: نماد ما با شروع هفته آینده در بازار فرابورس، گشوده خواهد شد. فرایند پذیره نویسی باشگاه پرسپولیس در اسفند سال گذشته انجام شد. بر اساس پذیرهنویسی تعداد یک میلیارد و ۳۴ میلیون و ۸۴۰ هزار و ۵۶۷ سهم از سهام شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس (سهامی عام) در نماد معاملاتی، ناشی از سلب حقتقدم به روش ثبت سفارش در تابلو نارنجی بازار پایه فرابورس ایران صورت گرفت.
باشگاه پرسپولیس همچنین اداره امور سهامداران را تشکیل داد.
این درحالی است که تا کنون ارقام دقیق قراردادهای این ۲ باشگاه هنوز در سامانه کدال افشا نشده است.
حسین قربان زاده، رئیس سازمان خصوصی سازی در این باره گفت: با توجه به این که سایر باشگاه ها هنوز اقدام به افشای قرارداد نکردند لزومی به افشای جزئیات قرارداد سرخابی ها نیست.
قربان زاده در روز بازگشایی نماد استقلال بیان کرد: در کمتر از یک ساعتی که نماد استقلال بازگشایی شد، ۱۴۴ میلیون برگه سهم به ارزش ۵۸ میلیارد تومان معامله شد. ارزش کل باشگاه استقلال نسبت به قیمت گذاری، ۵۷ درصد افزایش یافته است. قسمت اعظم معاملات نیز توسط حقیقیها انجام شده است.
میثم فدایی مدیرعامل فرابورس نیز گفت در دستورالعمل افشای ناشران بازار سرمایه داریم اگر قرارداد ناشر جز قراردادهای رقابتی و اسناد رقابتی باشد ناشر میتواند با رعایت شرایطی این را فاش نکند. پنجره باید کامل بسته شده و قرارداد در سازمان لیگ ثبت شود. غیبت من در آیین بازگشایی استقلال و پرسپولیس به نشانه اعتراض نبود.
امین امینی زارع، وکیل پایه یک دادگستری درباره الزام افشای جزئیات قرارداد باشگاه ها گفت: قراردادهای اصلی بازیکنان در کشور های مترقی فاش میشود مگر قراردادهایی مانند تولیدات صنعتی، کارآفرینی یا جذب بازیکنان پایه که مسیر ترقی آن مشخص نیست، اما از نام لیگ حرفهای و صنعتی مشخص است شما با فرد متخصص، مشخص و امور مالی روشن طرف هستید.
امینی زارع گفت: سهام دار ایران خودرو یا سپاهان یا گیتی پسند باید بداند در تیم وابسته به این شرکت بازیکن این چه مقدار پول میگیرد. سهام دار باید بداند فوتبالیست ۳ میلیارد گرفته یا چهار میلیارد تومان، اما دوستان حد فاصل این موضوع را هم با حواله آهن، خودروی پورش و امثالهم جبران کرده اند. این مبالغ پرداخت شده و تفاوتی ندارد پرداخت نقدی بوده یا با کالا این درواقع راهی برای دور زدن است و اسم جایزه را روی آن میگذارند. اینها مالیت دارد و متعلق به سهام داران است و به لحاظ حقوقی حق سهام داران تضییع میشود. بعد از فاش شدن رقم قرارداد ها این هم یکی از دغدغه ها خواهد بود. به جز شرایط خاص، امروزه نمیتوانیم جایی بیان کنیم اقتصاد روشن نداریم.
او درباره شیوه تعیین سقف قراردادها عنوان کرد: در باشگاه ها با توجه به تعداد بازی های ملی ورزشکار و سطح لیگی که در آن بازی می کند میزان دستمزد مشخص می شود. قراردادها را طوری تنظیم میکنند که اختلاف دستمزدها نفر اول با چهارم، چهار برابر باشد، اما در بسیاری از موارداختلاف فاحش تر است. برای مثال در فوتسال از ۸۰۰ تا یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون قرارداد داشتیم، اما واضح است تیمهایی مانند گیتی پسند، مراپ الوند و مس سونگون اصلا این سقف قرارداد را رعایت نکردند و جایی باید ترمز این انعقاد قراردادها کشیده شود.
امینی گفت: سقف قراردادهای کشتی از صد میلیون تا یک میلیارد است به غیر تک خالها تفاوت قرارداد سایر بازیکنان با هم نباید یک دهم باشد. نکته این جا است تمام جوایز و مبالغ پشت قرارداد و کمکها به سمت فرد یک میلیاردی است که نهایتا باعث دلسردی فرد خواهد شد.
این وکیل دادگستری گفت: در بازار آزاد اگر شرایط ایجاد شود فرد حتما به سمت بازار مقابل فرار میکند برای مثال به کشورهای عربی ترنسفر میشود. در نتیجه می بینیم رعایت نکردن سقف قرارداد و شفاف نبودن این داستان منجر به آسیب باشگاه و احتمالا افت مالی آن در بازرار می شود.
او در پاسخ به این که راه قانونی جلوگیری از چنین قراردادهایی چیست؟ گفت: بسیاری از قراردادها در این فضا سبیل است یعنی بین شخص با شخص یا آژانس و شخص و دلال است. در قانون تجارت درباره مراتب دلالی و حق العمل کاری بحث شده است، اما چون قرارداهای خاص و ترانسفرهای مشخص باید به تصویب هیئت رئیسه فوتبال برسد و این هیئت رئیسه نیز ترکیبی از همین افراد است عملا تضاد منافع پیش نمیآید که قرارداد تائید نشود کما این که ظاهر قرارداد هم درست است.
امینی زارع گفت: اعضای هیئت رئیسه فوتبال که بزرگترین قراردادها در آن جا به جا میشود قرارداد را در سه طبقه دسته بندی کرده اند. بازیکنانی که ده بازی ملی انحام داده اند حداکثر پانزده میلیارد، ملی پوشانی که طی دو سال گذشته کمتر از ده بازی انجام داده اند دوازده میلیارد وبازیکنان غیر ملی حدودا هشت میلیارد میگیرند و اگر در لیگ برتر شاهد این تفاوت ها باشیم چطور ممکن است اعضای هیئت رئیسه که بزرگترین مرجع برای تصمیم گیری در باره احکام پروژهها هستند مصوبه و آیین نامه را تغییر دهند. این قراردادها با حواله و صلح آپارتمان و سایر منافعی که نوشته نمیشود، اما خوانده میشود پوشش داده میشود.
این وکیل دادگستری تاکید کرد: یکی از عللی که دوست ندارند قراردادها شفاف باشد فرار از مالیات است. فرار از مالیات شفاف یا دیوتی در کشورهای پیشرفته از بزرگترین جرائم اقتصادی است. پرداخت زیر میزی علاوه بر ضرر به سهام داران باعث فرار مالیاتی است. من این هفته شنیدم که تسویه مالیاتی کی روش انجام شد. خود فدراسیون فوتبال به خاطر این که سازمان امور مالیاتی این حسابها را بسته بود اقدام به تسویه کرده است. جعل و پوشاندن حساب واقعی در تمام تالارهای بورس که فرابورس یکی از آنها است جرم انگاری شده است.
امینی گفت: در تمام دنیا به بورس اتاق شیشهای میگویند. در تمام نقاط دنیا میتوانید به سامانه کدال متصل شده و عملیات مالی را به صورت دورهای مشاهده میکنید. اگر این کار دقیق انجام نشود اجحاف در حق شرکتهایی است که این کار را به درستی انجام دادند.
این وکیل دادگستری گفت: سقف قرارداد، قیمت تیم را بسیار بالا برده یا بسیار پایین میآورد و شاید این در تمام دنیا مرسوم باشد، اما در زمانی که این اطلاعات شفاف نیست نمیشود قیمتی روی استقلال، پرسپولیس یا سپاهان گذاشت، زیرا کشف قیمت در رسانه و استادیوم انجام نمیشود. لیگها تابع تیمهای بسیاری است و شفافیت و رصد اطلاعات دقیق تنها راه به سامان رسیدن اوضاع است.
او ادامه داد: قرارداد بازیکنان میتواند اپشنهایی داشته باشد که اعلام نشود، اما افشا نشدن اصل قرارداد در بازارها و لیگهای کشورهای مترقی امکان ندارد و در اساسنامه فدراسیون فوتبال نیامده است که اینها مخفی باشد.
این وکیل دادگستری بیان کرد: اگر مشکلی در قرارداد بازیکن ایجاد شود او به کمیته اخلاق و سازمان بازرسی یا شعب ورزشی دادسرا مراجعه میکند. اصحاب و مدیران تیمها میتوانند این اطلاعات را به این مراجع بدهند. در صورت فرارمالیاتی و پرداخت پشت قرارداد، سهام داران به سازمان بورس و فرابورس و کمیتههای حل اختلاف و داوری و دادسرا برای شکایت مراجعه کنند. اما چون در این فضا تا کنون مدیریت دولتی یا خصولتی حاکم بوده و خصوصیت اینها شفاف نیست، همچنین پولهای پرداختی شخصی نبوده تا کنون مدعی خصوصی بسیار کم بوده. دولت عقیده داشته است از در این فضا این جیب به آن جیب میشود.
عين حقيقت بودش و همه حتي بازيكن و تيم و شركت و اسپانسر از اين وضعيت ها گله دارن