حسین رشیدی مدیر کل امور دام پزشکی استان کرمان امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه گفت: این نهاد نقش و وظیفه اش تولید و ارتقای بهره وری محصولات دامی، ترویج و کمک به بهداشت عمومی است که تا کنون نیز سرمایه گذاری زیادی در حوزه دام و طیور در کشور انجام شده است.
او افزود: سال گذشته شاهد شیوع یک نوع بیماری پوستی از مرزهای شرقی استان بودیم که با اقدامات به موقع این بیماری که عامل انتقال به انسان نیز بود مهار شد.
به گفته مدیرکل دامپزشکی استان کرمان، مایه کوبی و واکسیناسیون دامها لازم است با اقدامات هوشمندانه در سالهای اخیر تلاشهای خوبی در عرصه مهار بیماری شایع تب برفکی را در استان نداشتیم.
او ریشه کنی طاعون نشخوارکنندگان کوچک را از سیاستهای دامپزشکی دانست و تصریح کرد: ۵۰ درصد بیماریهای دامی بین دام و انسان مشترک هستند که با اقدامات صورت گرفته در حال حاضر هم صنعت تولید شیر استان در حد مطلوب است و هم گوشت و فراوردهای دامی وابسته به آن در وضعیت خوبی قرار دارند.
رشیدی بیان کرد: یک مرکز آزایشگاهی تشخیص بیماریهای اداره کل دامپزشکی در کرمان راه اندازی شده که ضمن پایش اقدام به درمان به موقع بیماریها میشود و حتی تستهای تشخیصی کرونا ویروس برای شترها را نیز در استان انجام میدهیم.
به گفته مدیرکل دامپزشکی استان کرمان دامپزشکی نظارت بر تولید فرآوردههای دامی (از تغذیه دام تا عرضه آن به بازار) را بر عهده دارد و محصولات دامی نیز ضمن درج کد رهیابی برای رصد، لبیل بندی و رنگ بندی نوع گوشت هم در استان انجام میشود.
رشیدی اظهار کرد: لیبل رنگ زرد برای نوع گوشت دام ماده و لیبل رنگ آبی متعلق به نوع گوشت دام نر است و رنگ بندی پاکت بسته بندی به دو رنگ نارنجی نوع b و رنگ بندی آبی نوع a که نشان دهنده نوع کیفت عالی گوشت در عرصه سلامتی است.
به گفته مدیرکل دامپزشکی استان کرمان سال گذشته کانونهای از بیماری آنگارا در بین طیور در استان داشتیم که با اقدامات به موقع از شیوع آن در سطح استان جلوگیری شده است، زیرا از طریق واردات جوجه یک روزه گوشتی وارد کشور شده بود که با انجام واکسیناسیون جوجهها در برابر این بیماری مصون شدند.
او با اشاره به واکسیناسیون دامها در سال گذشته میگوید: واکسیناسیون تب برفکی گاو سالانه سه نوبت انجام میدهیم و در سال گذشته ۱۵۰ هزار راس گاو،۲ میلیون و ۵۰۰ هزار راس بز دربرابر تب برفکی واکسینه شده اند.
رشیدی از واکسینه شدن ۸۵۰ هزار راس بز و یک میلیون و ۶۰۰ هزار راس گوسفند در برابر آبله خبر داد و گفت: ۶۸ هزار راس گاو نیز در برابر آبله نیز واکسینه شده اند.
به گفته مدیر کل دام پزشکی استان کرمان ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار راس دام سبک در برابر طاعون نشخوارکنندگان واکسینه شده اند که با این احتساب کلیه جمعیت دام سبک استان سال گذشته علیه این بیماری و ۵۷ هزار راس گاو و گوساله نیز در برابر تب مالت واکسیناسیون شده اند.
او وظیفه جمع آوری سگهای بلاصاحب را بر عهده شهرداری دانست وگفت: ما وظیفه واکسیناسیون رایگان سگهای نگهبان و گله را داریم که سال گذشته ۱۴ هزار قلاده سگ نگهبان و گله واکسیناسیون شدند، اما وظیفهای در قبال سگهای بلا صاحب نداریم.
رشیدی برای کنترل جمعیت سگها طبق دستور العملهای ابلاغی در سطح کشور گفت: باید این حیوانات به دو دسته قابل استفاده و غیر قابل استفاده تقسیم شوند و قابل استفادهها بعد از عقیم سازی در همان اقلیم رهاسازی شوند و سگهای غیرقابل استفاده را با استفاده از روش مرگ آرام از بین ببرد.
او به ارائه پیشنهاد پرداخت و گفت: شهرداری اگر زبالههای اطراف شهر را مدیریت کند و بر مخروبهها و خانههای خراب رانظارت کند تا سکونتگاه این حیوانات نباشند میتواند موفق باشد در غیر این صورت، هر اقدامی انجام دهند، جمعیت سگها کاهش پیدا نمیکند.
مدیر کل دام پزشکی کرمان افزود: دومین مشکلی که شهرداریها با ان مواجه هستند و عملا اجازه اجرای کامل طرح کنترل جمعیت سگهای بلاصاحب را به آنها نمیدهد، وجود NGOهای مخالف از بین بردن سگهای بلاصاحب بدون استفاده و عقیم سازی شده است.