امروز برنامه میز اقتصاد در خصوص تامین برق صنایع با حضور مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق و رسولیان معاون وزیر صمت و مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی برگزار شد.
سوال:چطور این تابستان را توانستیم با خاموشی کمتری پشت سر بگذاریم؟
رجبی مشهدی:در ابتدا برنامه مشخصی داشتیم تا بتوانیم برای تابستان امسال تامین برق داشته باشیم. این برنامه شامل ۱۰۰ اقدام بود برای اینکه بتوانیم به بخشهای مختلف انرژی را برسانیم صنعت آخرین حلقه محدودیت بود.
با توجه به آنکه بخش خانگی کاهش مصرف انرژی را داشت و سایر بخشها هم همینطور این به معنای قطعی برق نبود و به معنای کاهش مصرف انرژی بود.
از ۴۰ میلیون قبض برق که صادر شده است ۱۶.۷ میلیون مشترک شامل پاداش شدند و ۸۵۰ میلیارد تومان پاداش پرداخت شده است.
از این ۱۶.۷ میلیون نفر، ۵.۱۴ میلیون نفر در قبض خود بستانکار شدند ما حدود ۴.۵ تا ۵ درصد رشد مصرف برق داریم، اما ۱.۹ درصد رشد منفی هم داشته ایم و این نشان میدهد که ما کاهش مصرف را در بخش خانگی داشته ایم.
مصوبه کاهش مصرف را امسال خوب اجرا کردیم و پایش خوبی انجام شد. در بخش اداری ۶۰۰ مگاوات کاهش مصرف داشتیم. نیروهای مسلح در زمانهای پر مصرف تولید برق کردند و توانستند به ما در تامین برق کمک کنند و فشار از روی این بخش برداشته شد. ما چرخههای تولید پایین دستی را در نظر گرفتیم.
برنامههای ما در این حوزه آن بود که نگذاریم اگر چرخهای متوقف شد زیر شاخههای آن متوقف شود؛ که این اقدام در نهایت منجر به این شد که ۱۵ درصد رشد مصرف را داشته ایم. توانستیم بخش فولادی را به اندازه کافی انرژی بدهیم.
سوال: چه میزان در حوزه صنایع کاهش مصرف انجام شد؟
رجبی مشهدی: با جا به جایی بار در بخش صنعت، افراد میتوانند در ساعتهای اوج مصرف خود را کاهش دهند و در مواقعی مصرف خود را افزایش دهند به این اقدام جا به جایی بار می گویند. این برنامه به تمام استانها ابلاغ شد و بعد نظارت شد که کامل انجام شود.
سوال: شهرکهای صنعتی سال گذشته چقدر آسیب دیدند با قطعیهایی که داشتیم؟
رسولیان معاون وزیر صمت : امسال صنایع خسارتهای کمتری داشتند و بهتر توانستند کار خود را انجام دهند. سال گذشته صنایع با ضررهای زیادی در حوزه قطع برق مواجه شدند که به میزان هفت میلیارد تومان برآورد شد.
امسال با هماهنگی همه بخشها و ورود وزارت نیرو و رئیس جمهور که گفتند صنعت نباید متوقف شود قطعی بدون برنامه خیلی کم بود.
برای تامین برق و توزیع در زمان پیک با برنامهای که دولت داشت ما زنجیره خوبی را داشتیم و نظر خود فعالان اقتصادی را پرسیدیم، سهمیه بندی شد و هر شهرک یک روز در هفته تعطیل شد. حتی بعضی وقتها یک روز هم اعمال نشد. ما در حوزه فولاد ۱۱.۱۴درصد نسبت به سال گذشته رشد داشتیم.
زمانهایی که پیک مصرف نبود تولید انجام میشد و این باعث شد که در حوزه سیمان ۵ دهم درصد رشد داشته باشیم. بیش از ۱۲ درصد انرژی مورد نیاز تامین شد. ما قطعی برق داشتیم، اما قطعی برق برنامه ریزی شده و مدیریت شده بود. طوری مدیریت کردیم که صنایع کمترین آسیب را ببینند.
سوال: چه تعداد از صنایع بزرگ ما خودشان نیروگاه دارند؟
رسولیان: ما در این باره نگرانیهای زیاد و جدی داشتیم در بخش صنعت. یکی از اقدامات خوبی که انجام شد صنایع همکاری خوبی داشتند طبق آمار ۶۰۰ شهرک نیروگاههای کوچک مقیاس داشتند و ما تسهیلاتی به آنها دادیم. ما بخشی از chpهای سیمان شروع به کار کردند در حوزه صنایع کوچک یک هزار مگاوات اضافه شده است.
۴ هزار مگاوات هم جدید استفاده شد. ۱۸۰ مگاوات وارد چرخه تولید شده است و برخی از نیروگاهها آمادهی بهره برداری است و ۱۵ تا ۲۰ درصد ما پیشرفت قبل از قرار داد و پیشرفت اجرایی داشتیم.
امسال هم من فکر می کنم ظرف یک ماه آینده ۳۶۰ مگاوات برق نیروگاه های صنایع وارد چرخه تولید خواهد شد.
سوال: اینها خرید تضمینی میشود؟
رجبی مشهدی: ممکن است در ساعتهایی این شهرکها بتوانند مازاد داشته باشند و در ساعتهایی ممکن است ما به آنها کمک کنیم تا پایان سال هزار مگاوات به صنعت اضافه خواهد شد. سه سال به طول میانجامد که ما در صنعت هیچ نگرانی نداشته باشیم. در صنایع کوچک در صورتی که امکان آن ایجاد شود از موادها استفاده کرد وزارت نیرو پشتیبانی خواهدکرد.
الزامی وجود ندارد، اما استقبال خوبی صورت گرفته است و شهرکها توانستند برخی از نیازهای خود را تامین کنند.
سوال: نظر شما در این بخش چیست؟
رسولیان: ما به دنبال افزایش نیروگاهها در شهرکها هستیم. مشوقهایی میدهیم و امسال هم بیشتر تامین خواهیم کردیم. ما تفاهم نامههایی هم داریم که امیدوارم به زودی امضا شود. ما گفتیم به ازای هر مگاوات صد متر زمین رایگان اختصاص دهیم. ما تقاضای اولیه تا ۲ هزار مگاوات هم داشتیم.
انرژیهای خورشیدی هم سهم ناچیزی دارد. ما توافق کردیم و ۹۲ شهرک را برای انرژی خورشیدی خریداری کردیم.
ارزیابی شما از مصرف صنایع ما به چه صورت است؟
علی اکبری کارشناس صنعت برق: اساس شاخصهای جهانی ، صنایع ما در ایران خیلی بهره ور نسبت به انرژی دریافتی شان نیستند. بر اساس آمارها میزان مصرف از دو تا شش برابر بیشتر از میانگین جهانی است، اما اگر نیروگاهها تولید انرژی داشته باشندمی تواند مصرف خود را بهینه کنند.
شاید نیروگاههایی که به آن اشاره شد در حال استفاده از منابع ملی ما و سوختهای فسیلی هستند. ما باید از انرژیهای تجدیدپذیر خیلی بیشتر از قبل استفاده کنیم.
سوال: چقدر از انرژیهای تجدیدپذیر در شهرکها استفاده می شود؟
رسولیان: وضعیت صنایع ما وضعیتی نیست که ما بتوانیم با قیمت بهره وری را افزایش دهیم. ما دنبال راهی هستیم که مشوقها را افزایش دهیم.
سوال: هم اکنون برای زمستان برنامه داریم که به مشکل نخوریم؟
رجبی مشهدی: زمستان سال گذشته مشکلی نداشتیم و در زمستان تامین برق خوبی داریم؛ و هم اکنون همکاری بسیار خوبی با وزارت نفت داریم نسبت به سال گذشته مخازن ما نه درصد افزایش ظرفیت داشته اند.