گردشگری یکی از فعالیت‌های مهمی است که در دهه‌های اخیر از جایگاه ویژه‌ای در توسعه اقتصادی برخی کشور‌ها برخوردار بوده است در بسیاری از مقاصد گردشگری، تاکنون ارتباط تعریف شده و معینی میان صنایع‌دستی و صنعت گردشگری به وجود نیامده است.

 بدین ترتیب فرصت‌های سودآور برای ایجاد زمینه‌های اشتغال‌زایی و استحصال منابع ارزی خارجی ارزشمند، همسان ترویج مقصد میزبان مغفول مانده است.

با توجه به این که در ایران صنایع‌دستی با کیفیت بالا از نسلی به نسل دیگر تولید شده است، ایران یکی از ده کشور پرجاذبه گردشگری در جهان است و آثار بی‌شمار تاریخی، باستانی و جاذبه‌های طبیعی آن به حدی است که هر گردشگری را با هر سلیقه و یا هر بینش و تفکری به‌سوی خود جلب می‌کند.

نقش صنایع‌دستی در توسعه گردشگری خراسان شمالی

کشور ما به سبب وجود جاذبه‌های فراوان طبیعی، تاریخی و فرهنگی در زمره مستعدترین کشور‌های جهان محسوب می‌شود، لیکن وابستگی شدید درآمد ارزی به صادرات فرآورده‌های نفت و گاز، موجب کم توجهی به این فعالیت شده است. از این روست که تا کنون و به رغم پتانسیل بالای این فعالیت، فعالیت گردشگری سهم ناچیزی را در اقتصاد کشور به خود اختصاص داده است.

نقش صنایع‌دستی در توسعه گردشگری خراسان شمالی

از دوران باستانی تا عصر اکتشافات جغرافیایی و ازآن‌پس تا انقلاب صنعتی و بعد از آن تا امروز، گردشگری بزرگ‌ترین تحول اجتماعی است که جوامع انسانی در طول حیات خود تجربه کرده است. در مقیاس ملی و ناحیه‌ای صنایع‌دستی به‌عنوان یکی از قابلیت‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در جوامع روستایی و شهری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و در مکان‌های مختلف توریستی دنیا تلاش می‌شود تا صنایع‌دستی در بهترین و مناسب‌ترین اشکال به جهانگردان عرضه گردد.

در نیم‌قرن گذشته صنایع‌دستی به‌عنوان یکی از زمینه‌های فعالیت فرهنگی، اقتصادی در جوامع مختلف، عامل بسیار مؤثری در توسعه همه‌جانبه کشور‌های درحال‌توسعه بوده است.

نقش صنایع‌دستی در توسعه گردشگری خراسان شمالی

حرکت بنیادین مهاتما گاندی در احیای نساجی سنتی هند موجب شد که امروزه رشته‌های گوناگون پارچه‌بافی دستی در این کشور ضمن نگاهداشت ارزش‌ها و سنت‌های گذشته، به‌عنوان دومین منبع درآمد جمعیت بزرگ روستایی هند پس از کشاورزی محسوب می‌شود. بعلاوه کشورهایی، چون چین و پاکستان با تقویت صنعتگران، بازار فروش، تبلیغات و تأمین مواد اولیه سعی در تولید و صادرات بیشتر این محصولات و حصر بازار‌های جهانی دارند.

محصولات دستی این کشور‌ها ارزان‌تر از تولیدات داخلی کشور‌ها از جمله ایران است و مشتری‌های خود را در دنیا به دست آورده و سبب تعطیلی کارگاه‌های صنایع‌دستی و یا افت کیفیت در کالا‌های کشور‌ها شده است.

استان خراسان شمالی با داشتن تنوع محیط جغرافیایی، طبیعت زیبا و ظرفیت‌های بالقوه طبیعی، فرهنگی و تاریخی و جایگاه ویژه آن به‌عنوان یکی از گذرگاه‌های اصلی گردشگری کشور بین دو قطب سیاحتی شمال و زیارتی مشهد مقدس به‌عنوان یکی از قطب‌های مهم گردشگری کشور به شمار می‌رود که توسعه توریسم می‌تواند در بهبود وضعیت معیشتی و اقتصادی مردم آن نقش پررنگی ایفا نماید توسعه‌ای که به فرموده مقام معظم رهبری در سفر به استان به‌عنوان دومین عامل توسعه استان از آن نام‌برده شد.

نقش صنایع‌دستی در توسعه گردشگری خراسان شمالی

صنایع‌دستی این استان نیز به جهت هم‌جواری و همنشینی فرهنگ‌های غنی اقوام مختلف کرد و ترک و ترکمن و تات و ... از تنوع و جذابیت‌های کم‌نظیری برخوردار است که چشم را به میهمانی رنگ و طرح و نقش فرامی‌خواند. بی شک توجه و اهتمام جدی به مقوله صنایع‌دستی باتوجه‌به پتانسیل‌های بالقوه این هنر - صنعت و دارابودن شرایط ویژه‌ای نظیر پراکندگی گسترده در سطح استان، آموزش با هزینه پائین، نیاز به سرمایه‌گذاری اندک، خانگی بودن اکثریت رشته‌های فعال و ... می‌تواند با کمک به توسعه گردشگری به‌عنوان یک صنعت، پاسخ‌گوی بسیاری از نیاز‌های امروز جامعه در ایجاد اشتغال، پاسداشت فرهنگ و سنن، حمایت از تولید داخلی - افزایش درآمد خانوار و ارتقاء سطح معیشت و رفاه خانوار و ... بوده و تأثیر شگرف و به سزایی در جامعه به جا بگذارد.

 

فعالیت بیش از ۱۶ هزار نفر در ۶۱ رشته صنایع‌دستی در استان، برپایی ۳۰۸ نمایشگاه کسب ۴ نشان مهر اصالت یونسکو و ۶۴ مهر مرغوبیت ملی و ... توسط صنعتگران صنایع‌دستی استان و گردش مالی سالانه بیش از ۲۰ میلیارد ریال این هنر - صنعت در بخش فروش مربوط به نمایشگاه و بازارچه‌های مربوطه نشان از ظرفیت ویژه صنایع‌دستی در استان دارد. ازآنجا که صنایع‌دستی و صنعت توریسم بر یکدیگر اثر متقابل دارند و می‌توانند موجبات رشد و توسعه یکدیگر را فراهم سازند توجه و اهمیت‌دادن به صنایع‌دستی به‌عنوان ره‌آورد ملموس و سوغات سفر به توسعه صنعت گردشگری در استان خراسان شمالی به‌عنوان یک گذرگاه عبوری - نه یک مقصد گردشگری - کمک شایانی می‌کند، اقداماتی باهدف ایجاد جاذبه در بخش صنایع‌دستی نظیر ایجاد و راه‌اندازی بازارچه‌های صنایع‌دستی، برگزاری جشنواره‌های فرهنگی و هنری، معرفی روستا‌های هدف صنایع‌دستی و ... در راستای جذب و افزایش میزان ماندگاری مسافر و گردشگر ازاین‌دست است که همت و همدلی و هم‌زبانی، مسئولین و مردم را می‌طلبد.

برچسب ها: گردشگری ، صنایع دستی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.