دکتر عطیه چاله کانی متخصص زنان و زایمان دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: خانم ۲۵ ساله باردار با سن بارداری ۲۵ هفته که بدنبال درد شکم ناگهانی در بیمارستان بابلسر بستری شد، به دلیل وخیم بودن حال مادر و احتمال خونریزی داخل شکم به بیمارستان آیت الله روحانی بابل منتقل شد.
او افزود: بیمار در بیمارستان روحانی بعد از اقدامات اولیه احیا و در ساعت ۴ و ۵۰ دقیقه صبح سریعا به اتاق عمل منتقل شد و با عمل سزارین، جنین ۲۵ هفته که متاسفانه در اثر خونریزی شدید مادر، فاقد حیات بود خارج شد و جهت تشخیص محل خونریزی ادامه عمل جراحی به متخصص جراحی عمومی و جراحی عروق سپرده شد.
دکتر یاسر اصغری متخصص جراحی عمومی دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: این خانم باردار دچار شوک عمیق، با افت فشار، رنگ پریدگی، افزایش ضربان قلب، قطع جریان ادرار شده بود و حجم قابل توجهی مایع آزاد در شکم و ضایعه مشکوک در قسمت فوقانی چپ شکم در گزارش سونوگرافی بود.
او افزود: با اطلاع گزارش سرویس زنان، گروه جراحی عمومی و عروق، با پیش بینی احتمال ضایعه عروقی تهدید کننده حیات از جمله آنوریسم یا مالفورماسیون عروق طحالی، کبدی و... که دچار عوارض خونریزی دهنده شده، به سرعت در اتاق عمل حاضر شد.
دکتر اصغری گفت: در بررسی به عمل آمده حجم زیاد خون و لخته در فضای شکم مشهود بود که تخلیه شد و در ادامه ارزیابی ها، هماتوم حجیم با خونریزی شدید و فعال زیر کولون عرضی مشهود بود که نسبت به تخلیه هماتوم و شناسای ناحیه خونریزی اقدام شد.
او افزود: در ابتدا نسبت به کنترل نسبی محل خونریزی اقدام شد و با توجه به شرایط بحرانی بیمار، همزمان نسبت به تعبیه شالدون، کاتتر ورید مرکزی و تجویز فرآوردههای خونی با حجم زیاد و احیای بیمار انجام گردید.
دکتر اصغری گفت: در ادامه با حضور جراح عروق، کنترل کامل خونریزی و ترمیم ساختار عروقی پاره شده، انجام شد و نهایتا پس از کنترل خونریزی و تجویز محلولهای لازم و فرآوردههای خونی، بیمار در وضعیت نسبتا پایدار و اینتوبه منتقل به آی سی یو شد.
او افزود: در ۲۴ ساعت اول پس از جراحی شواهد شوک و اسیدوز به تدریج رفع شد و بیمار در روز بعد، هوشیار و با علائم حیاتی پایدار از ونتیلاتور جدا شد.
دکتر پویا طیبی فوق تخصص جراحی عروق و اندوواسکولار با اشاره به اینکه عمل جراحی ترمیم سودو آنوریسم پاره شده شریان طحالی در خانم باردار از اعمال جراحی سنگین در حیطه اعمال جراحی عروق میباشد، گفت: بعلت میزان بالای خونریزی در داخل شکم با احتمال بالای مرگ و میر در مادر و نوزاد همراه میباشد.
او افزود: خوشبختانه در بیمار حاضر به علت اقدام به موقع در جراحی و کنترل خونریزی جان مادر حفظ شد و ایشان پس از دو هفته بستری در بخش مراقبتهای ویژه از بیمارستان ترخیص شدند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: در این عمل جراحی شریان طحالی که در زیر لوزالمعده دچار گشاد شدگی و پارگی ثانویه به آن شده بود ترمیم شد و خونریزی بیمار کنترل گردید و جان وی حفظ شد.
دکتر طیبی با اشاره به اینکه آنوریسم شریان طحالی یکی از پاتولوژیهای بسیار نادر عروق داخل شکم است، افزود: میزان مرگ و میر در دوران بارداری بسیار زیاد است و اگر پارگی صورت گیرد حدود ۷۵ درصد در مادران و حدود ۹۵ درصد در نوزادان منجر به مرگ خواهد شد.
او گفت: تاکنون ۱۲ مورد آنوریسم پاره شدن شریان طحالی در دنیا هم مادر و هم فرزند زنده ماندند و بقیه متاسفانه یا مادر یا فرزند فوت شدند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: خوشبختانه در بیمارستان آیت الله روحانی بابل با نجات جان این بیمار جز یکی از مراکزی بودیم که توانستیم با موفقیت در این زمینه عمل کنیم.
دکتر طیبی با ذکر این نکته که این بیمار به دلیل عوارض خونریزی و شوک شدید قبل از پذیرش، طی ۳ تا ۴ روز اول پس از جراحی، شرایط متغیر و ناپایدار گذرا و اختلالات خونی را تجربه کرد و نهایتا با همکاری و اقدامات فشرده تیم جراحی عروق، جراحی عمومی، زنان، مراقبتهای ویژه، قلب، ریه، داخلی، عفونی، و خدمات ارزشمند تیم پرستاریای سی یو جراحی و بخش جراحی عروق بیمارستان روحانی، بیمار پس از حدود ۹ روز بستری درای سی یو، به بخش منتقل شد و سپس با حال عمومی خوب مرخص شد.