آقای علی صیادی کمبود منابع آب و خشک شدن دریاچه ارومیه را از عوامل اجتناب ناپذیر برای تغییر الگوی کشت در حوضههای آبریز این دریاچه از جمله شهرستان مرند دانست و گفت: باید توجه داشت که برای تحقق این اصل مهم و اساسی در کشاورزی باید زمان سپری شده و کشاورزان نیز با مشاهده فواید و مزیتهای کشت جدید، برای تغییر الگوی کشت اقناع شوند.
او توجه به کشت پسته و زعفران را از اقدامات مهم جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در شهرستان مرند برای صرفه جوئی در مصرف آب کشاورزی بیان و اضافه کرد: بر همین اساس با تلاشهای انجام شده طی سالهای اخیر اکنون ۵۰۹ هکتار از اراضی کشاورزی منطقه به کشت پسته و ۲۱۴ هکتر نیز به کشت زعفران اختصاص دارد.
صیادی آب قابل استحصال بخش کشاورزی مرند را ۱۸۹ میلیون مترمکعب اعلام کرد و گفت: این میزان آب به طور عمده از آبهای زیرزمینی تامین میشود که با توجه به افت سطح آبهای زیرزمینی، برنامه تغییر در الگوی کشت جزو برنامههای اولویت دار مدیریت کشاورزی شهرستان قرار گرفته است.
او مهار آبهای سطحی و ذخیره سازی آب با احداث تعداد ۸ سد مخزنی را از دیگر اقدامات مهم برای جلوگیری از هدر رفت آب و تامین آب مورد نیاز بخش کشاورزی برشمرد و ادامه داد: بر اثر این اقدمات سالانه ۸ میلیون متر مکعب ذخیره سازی آب انجام میشود که لازمه مصرف بهینه از آن همکاری بهره برداران میباشد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مرند مساحت کل اراضی کشاورزی شهرستان مرند را ۹۵ هزار هکتار اعلام کرد و اظهار داشت: از این وسعت ۲۹ هزار ۸۴۰ هکتار را اراضی زراعی و ۱۰ هزار و ۵۵۰ هکتار را اراضی باغی شامل میشود که سالانه در این اراضی به ترتیب ۱۴۴ هزار تن و ۸۰ هزار تن محصول تولید و به بازارهای مصرف داخلی و خارجی عرضه میشود.
آقای صیادی زردآلو، سیب، گردو، پسته، بدام، آلبالو و زعفران را عمده محصولات باغی و گندم، جو، یونجه، گوجه فرنگی، آفتابگران، کدو آجیلی و ذرت علوفهای را محصولات زراعی شهرستان مرند برشمرد و ادامه داد: برای جلوگیری از مصرف زیاد آب در بخش کشاورزی، توجه به کشت گلخانهای جزو اولویتها است که در این راستا تاکنون ۱۵۰ واحد گلخانهای در شهرستان ایجاد شده است که سطح اشغال آنها به بیش از ۳۱ هکتار میرسد و به طور عمده به کشت خیار و گوجه فرنگی اختصاص دارد.
او با بیان اینکه طی سالهای اخیر کشت آلوئه ورا نیز در گلخانههای مرند رواج یافته است، مجموع تولیدات گلخانهای این شهرستان را ۶ هزار و ۵۰۰ تن اعلام کرد.
او جمعیت دامی شهرستان مرند را شامل ۳۰ هزار راس دام سنگین و ۳۲۰ هزار راس دام سبک اعلام کرد و افزود: سالانه در این منطقه ۳۷ هزار تن شیر و ۳ هزار و ۳۰۰ تن گوشت قرمز تولید و به بازارهای مصرف عرضه میشود.
مدیر جهاد کشاورزی مرند با اشاره به اینکه هم اکنون تعداد ۸۸ واحد مرغداری گوشتی با تولید سالانه ۹ هزار و ۲۵۰ تن گوشت مرغ در این شهرستان فعالیت دارند، گفت: علاوه بر این واحدها، تعداد ۲۸ واحد مرغداری تخم گذار نیز در مرند فعال است که سالانه ۸ هزار و ۴۰۰ تن تخم مرغ تولید میکنند.
آقای صیادی رونق کشت دانههای روغنی شامل کلزا، گلرنگ و کاملینا را از دیگر مزیتهای بخش کشاورزی مرند دانست و اظهار داشت: در این شهرستان تولید علوفه در دیم شامل ماشک، خللر و نخود علوفه ای، ذرت علوفه ای، سورگوم علوفهای و دانهای نیز به طور قابل توجهی رواج یافته و افزایش داشته است.
او تعداد واحدهای صنایع تولیدی بخش کشاورزی مرند را ۴۲ واحد اعلام کرد که در آنها سالانه ۷۴۸ هزار تن انواع محصولات تولید، فراوری و روانه بازارهای مصرف میشود.
شهرستان مرند با جمعیت ۲۵۰ هزار نفر در فاصله ۶۰ کیومتری شمال تبریز واقع شده است که هفت درصد مساحت و جمعیت آذربایجان شرقی را تشکیل میدهد.