صدای آژیر ماشین آتش نشانی از آن صداهایی است که وقتی به گوش میرسد ناگفته خبر از اتفاقی میدهد، اتفاقی که حادثهای در دل خود دارد.
فرقی نمیکند حادثه چه باشد، آتش سوزی یا ریزش آوار و یا هر اتفاق دیگری، این آتش نشانان جان بر کف هستند که به دل حادثه هجوم میبرند تا مبادا کسی از هموطنانشان آسیب نبیند.
بدون وجود تجهیزات و امکانات مناسب چه از نظر کمّی و چه از نظر کیفی، سازمان آتش نشانی قادر نخواهد بود مسئولیتهای خود را به نحو احسن انجام دهد.
در شرایط کنونی و با گسترش زندگی شهرنشینی، آتش نشانی، نیروی کار آمد و تجهیزات به روز، توجه بیشتری را نسبت به گذشته میطلبد.
۷ مهر، روزملی ایمنی و آتش نشانی بهانهای شد تا وضعیت آتش نشانان و تجهیزات آتش نشانی را در شهر گرگان مرکز استان گلستان مورد بررسی قرار دهیم.
صفری رییس آتش نشانی گرگان گفت: مهمترین وظیفه سازمان آتش نشانی نجات جان انسان ها، مهار و اطفای حریق، حفاظت از سرمایه ملی در مقابل آتش سوزی، عوارض و سوانح ناشی از آن و ارائه آموزشهای تخصصی و عمومی لازم برای اقشار مختلف جامعه است.
صفری با بیان اینکه در حال حاضر ۷ ایستگاه آتش نشانی در سطح شهر گرگان وجود دارد، افزود: امسال عملیات اجرای یک ایستگاه دیگر نیز در محدوده چناران خیابان کاشانی آغاز میشود.
او ادامه داد:۲۳ خودروی عملیاتی سبک، نیمه سنگین و سنگین در شهر گرگان فعالیت میکنند که با احداث ایستگاه شماره ۸ نیاز به خودروی جدید خواهد بود.
صفری در مورد خدمات رسانی آتش نشانی به روستاها گفت: روستاهای شهرستان دارای یک باب ساختمان آتش نشانی و یک دستگاه خودرو هستند، اما روستاهای داخل حریم شهرها به عهده آتش نشانی همان شهر است.
او گفت:متاسفانه تعداد خودروهای عملیاتی و نیروهای آتش نشانی کافی نیست واز ظرفیت آتش نشانی شهرهایی مانند گرگان، سرخنکلاته و جلین برای اطفای حریق درروستاها در مواقع لزوم استفاده میشود.
او گفت: در هر ایستگاه آتش نشانی روستایی یک آتش نشان فعال است که کافی نیست.
صفری در مورد تماسهای روزانه با این سازمان گفت:تقریبا بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ تماس روزانه در شرایط عادی با سازمان آتش نشانی گرگان برقرار میشود.
او در مورد استاندارد تجهیزات آتش نشانی گفت: سازمانهای آتش نشانی کشور به جز تعداد محدودی کلانشهر با استاندارهای جهانی از نظر نیروی انسانی، تجهیزات تخصصی ایستگاهها فاصله زیادی دارد و این موضوع مستلزم نگاه ویژه دستگاههای متولی ایمنی کشور است.
صفری در مورد برنامه ریزی سازمان در مورد بازگشایی مدارس گفت: در شهرداری ستاد استقبال از بازگشایی مدارس تشکیل شده است و اقداماتی از قبیل بازرسی تجهیزات ایمنی مدارس، بازرسی ایمنی و تجهیزاتی مانند برق و گاز انجام میشود.
او افزود: همچنین ارزیابی وضعیت ایمنی مدارس و محیطهای پیرامونی شامل اتاقهای آموزشی، اتاقهای اداری، انبارهای تاسیسات بررسی نواقص و ارائه دستورالعملهای ایمنی برای رفع نواقص مدارس و آموزش و پرورش و استقرار در نقاط حساس شهری اقداماتی است که در زمان بازگشایی مدارس انجام میشود.
رییس سازمان آتش نشانی گرگان میگوید: از ابتدای سال تاکنون هزار و ۴۰۴ عملیات انجام شده که از این تعداد ۶۷۵ فقره حریق و ۷۲۹ حادثه امداد و نجات بوده است.
او گفت: تاکنون حادثهای اتفاق نیفتاده که تجهیزات کافی وجود نداشته باشد.
صفری در مورد یکی از تجهیزات مهم در آتش نشانی گفت:نردبان آتش نشانی گرگان ۳۲ متری است که در حال حاضر مشغول رایزنی با سازمان شهرداریها هستیم که یک دستگاه نردبان بلند برای امداد و نجات و اطفای حریق برای شهر گرگان دریافت شود.
اینکه سازمان آتش نشانی در مواقع بروز حادثه همیشه پای کار میآید دلیلی بر این نمیشود که رعایت اصول ایمنی را جدی نگیریم.
رییس سازمان آتش نشانی گرگان گفت:انتظار داریم شهروندان ایمنی را سرلوحه کار خود قرار دهند و ایمنی در منزل، محیط کار و در شهر از ضروریات است.
صفری میگوید:همچنین انتظار میرود شهروندان در زمان خرید آپارتمان به موضوع ایمنی و تجهیزات اعلام و اطفای حریق، جعبه ایمنی و درب ضد حریق توجه جدی داشته باشند.
او در مورد ساختمانهای بلند در حال احداث گفت:ساختمانهای بلند در حال ساخت ۵ طبقه به بالا باید برابر قوانین سازمان آتش نشانی مجوز تاییدیه اخذ کنند.
او به شهروندان توصیه کرد:در محل زندگی خود کپسولهای آتش نشانی داشته و طرز کار با آن را بلد باشند و حتما ساختمانهای خود و خودروهای شخصی خود را بیمه آتش سوزی و بیمه بدنه کنند.
او گفت:سازمان آتش نشانی آمادگی دارد طی درخواست ساکنان ساختمان ها، کارکنان مجرب خود را به محل اعزام کند و آموزش ایمنی و طرز کار با کپسول آتش نشانی را آموزش دهند و برای این منظوربا سامانه ۱۲۵ تماس حاصل و آدرس خود را ثبت کنند.
صفری گفت:از ابتدای سال تاکنون در راستای طرح شهر ایمن بیش از ۳ هزار نفر در بخشهای مختلف آتش نشانی آموزش دیده اند و این طرح برای سال دوم در حال اجراست.
جعفری یکی از پرسنل آتش نشانی گرگان در مورد خطراتی که حین انجام عملیات آنها را تهدید میکند، گفت: آتش نشانان در زمانی که همه از محیط پر خطر و با ریسک بالا فرار میکنند، برای نجات جان و مال انسانها جان خویش را به خطر میاندازند.
جعفری میگوید:بیماریهای مختلف ریوی بر اثر مواجه شدن با حریقها و آلودگیهای محیطی، گازهای سمی تولید شده از حریق که وارد سیستم تنفسی یک آتش نشان میشود، درجه حرارت و رطوبت بسیار بالا و همچنین محیطهایی که خطر سقوط از ارتفاع، محبوس شدن در آتش، انفجار فیزیکی و شیمیایی، ریزش آوار و خطرات روانی ناشی از مشاهده صحنههای حوادث از جمله مخاطرات شغل آتش نشانی است.
او با بیان اینکه سراسر این شغل را خاطرات تلخ و شیرین رقم میزند، افزود: دو چیز است که هرگز در زندگی یک آتش نشان فراموش نمیشود، اولین باری که یک نفر را از مرگ نجات میدهد و اولین باری که مرگ کسی را به چشم میبیند، هر روز در ذهن یک آتش نشان فکر اینکه چگونه میتواند جان یک نفر را از درون آتش یا در حادثهای نجات دهد میگذرد، تا شیرینترین و ماندگارترین خاطرات را برای خود بسازد.
او گفت: آموزشهای درون ایستگاهی روزانه، برگزاری آموزشهای تخصصی برای پرسنل عملیاتی با برنامه ریزیهای سالانه و برگزاری مانورهای عملیاتی برای بالابردن هماهنگی بین نیروها انجام میشود.
او به مردم توصیه کرد: حتما از کپسولهای اطفای حریق در منازل و خودروهای خود استفاده کنند و نسبت به آموزشهای اولیه توجه ویژهای داشته باشند تا دیگر شاهد هیچگونه حادثهای نباشیم.
او در مورد قابلیتهای یک آتش نشان گفت:شکیبایی، ایثار، فداکاری، آمادگی جسمانی از قابلیتهای یک آتش نشان است و باید نوعدوست و حس همدلی زیادی داشته باشد.
جعفری گفت:همچنین آتشنشانان باید تابآوری بالایی داشته باشند، یعنی خصوصیات، مهارت و توانمندیهایی را در خود تقویت کنند تا با سختیها، چالشها و مشکلات سازگار شوند.
هفتم مهر ماه سال ۱۳۵۹ به سبب رشادتهای آتش نشانان در خاموش کردن آتش پالایشگاه آبادان پس از حمله هوایی ارتش بعثی عراق، به عنوان روز آتش نشان نامگذاری شد.
در این حادثه که آتش نشانان در حال خاموش کردن آتش بودند، حمله هوایی دیگری از سوی دشمن انجام شد که بر اثر آن تعدادی از آتش نشانان قهرمان به شهادت رسیدند.
گزارش از سیده معصومه مرتضوی