تاریخ ایران به دلیل شرایط محیطی و موقعیت جهانی خود، اتفاقات خارقالعادهای به خود دیده است؛ از جنگ تحمیلی و ماجراهای تروریستی تا اتفاقات سیاسی و وقایع هولناک صفحههای حوادث! از این رو همواره سینماگران ایرانی موضوعات واقعی و تاریخی را به عنوان سوژه و موضوع فیلمهای خود انتخاب میکنند و تاکنون فیلم سینمایی ایرانی واقعی بسیاری ساخته شدهاند.
تولید فیلمهای سینمایی بر اساس واقعیت از مرسومترین روشها برای ساخت آثار جذاب سینمایی است، کم نیستند فیلمهای ایرانی با داستان واقعی که با استقبال بسیار خوب مخاطبان سینما روبهرو شدهاند. در ادامه لیست فیلم سینمایی ایرانی واقعی را بررسی میکنیم.
شبهای تهران
محصول سال: ۱۳۷۹
کارگردان: داریوش فرهنگ
بازیگران: میترا حجار، شقایق فراهانی، یوسف مرادیان و فرهاد آئیش
قتلهای زنجیرهای زنان و دختران در تهران و شهرهای حومه به دست قاتلی خطرناک ملقب به خفاش شب
یکی از بهترین فیلمهای بر اساس واقعیت ایرانی، فیلم شبهای تهران است، داستان این فیلم سینمایی ایرانی واقعی درباره دو دختر دانشجو به نامهای شیرین و مینا است که به کمک اطرافیانشان یعنی فرهاد و آقا رحمت آبدارچی شرکت، در حال تحقیق بر روی قتلهای زنجیرهای قاتلی مشابه خفاش شب هستند. او دختران و زنان جوان چشم آبی را شکار میکند و به قتل میرساند.
تلاش جسورانه آنها سبب میشود قاتلین، مینا و شیرین را هم تهدید کنند و در همین مسیر مینا به قتل میرسد. شیرین که با قتل مینا انگیزه بیشتری برای یافتن فرد قاتل پیدا کرده، متوجه میشود شکارچی دختران چشمآبی یکی از کسانی است که او هر روز میدیده و به او اعتماد کامل داشته است. این فیلم از بهترین فیلمهای جنایی ایرانی بر اساس واقعیت که در ایران ساخته شده است.
روز سوم
محصول سال: ۱۳۸۵
کارگردان: محمدحسین لطیفی
بازیگران: پوریا پورسرخ، باران کوثری، برزو ارجمند و حامد بهداد
بر اساس زندگی واقعی خواهر و برادری اهل خرمشهر در روزهای جنگ تحمیلی
داستان این اثر از فیلمهای عاشقانه بر اساس واقعیت ایرانی درباره فواد پسری عراقی است که در جنوب ایران به شغل معلمی مشغول است و عاشق دختری به نام سمیره شده است. با وجود علاقه شدید فواد، سمیره و خانوادهاش به خصوص برادرش رضا با این ازدواج مخالفند و دست رد به سینه فواد میزنند. چند سالی میگذرد و خرمشهر به اشغال نیروهای صدام درمیآید. حالا سمیره با پایی تیرخورده در خانه مانده و متجاوزان خانهها را محاصره کردهاند. مسئول ساماندهی نیروهای بعثی کسی نیست جز افسری به نام فواد.
رضا خواهرش سمیره را سه روز تمام در چالهای مخفی میکند تا سر بزنگاه او را از میان عراقیها نجات دهد، اما فواد سر میرسد! این اثر از فیلمهای ایرانی با داستان واقعی به خوبی جنگ خرمشهر را به تصویر میکشد و لحظه لحظه آن با بازی تاثیر گذار حامد بهداد و باران کوثریدیدنی است. همچنین پوریا پورسرخ نیز در این فیلم سینمایی ایرانی واقعی بسیار خوش درخشیده است.
قلادههای طلا
محصول سال: ۱۳۹۰
کارگردان: ابوالقاسم طالبی
بازیگران: امین حیایی، محمدرضا شریفینیا، حمیدرضا پگاه و علیرام نورایی
وقایع سیاسی امنیتی پس از انتخابات سال ۱۳۸۸ در ایران
از فیلمهای سینمایی ایرانی بر اساس واقعیت باید به اثر پر از چالش قلادههای طلا اشاره کنیم. در روزهای پس از انتخابات سال ۸۸ که دوقطبی شدید سیاسی بین مردم ایران ایجاد و بحث تقلب بزرگ مطرح شده است، دشمنان قسمخورده ایران تعدادی از برترین جاسوسها و ماموران خرابکار و تروریست خود را به ایران میفرستند تا هم شهرها را به آتش بکشند و هم در هواپیمای حجت الاسلام سید محمد خاتمی، رئیس جمهور سابق ایران بمبگذاری کنند. این اثر فیلمهای واقعی ایرانی با حجوم افکار مخالف و انتقادات زیادی روبرو شد و حتی بازیگران آن را نیز بارها مورد توهین قرار دادند و به چالش کشیدند.
چ (چمران)
محصول سال: ۱۳۹۲
کارگردان: ابراهیم حاتمی کیا
بازیگران: فریبرز عربنیا، بابک حمیدیان، سعید راد و مریلا زارعی
داستان ۲ روز از زندگی شهید مصطفی چمران در نبرد پاوه
فیلم سینمایی ایرانی بر اساس واقعیت چ ساخته ابراهیم حاتمی کیا یکی از فیلمهای دیدنی است. ابراهیم حاتمی کیا این فیلم را آخرین حرف خود مینامید که البته این اتفاق نیافتاد و او بعد چ فیلمهای دیگری نیز ساخت. ماجرای این اثر از فیلمهای واقعی ایرانی درباره روزگاری است که جنگ در کردستان بالا گرفته و شهید مصطفی چمران برای فرماندهی عملیات و پایان دادن به غائلههای پاوه وارد این شهر میشود.
ایستاده در غبار
محصول سال: ۱۳۹۴
کارگردان: محمدحسین مهدویان
بازیگران: هادی حجازیفر، امیرحسین هاشمی، سوده ازقندی و فرهاد فداکار
بر اساس برشهایی از زندگی حاج احمد متوسلیان
از برترین فیلمهای ایرانی با موضوع واقعی سالهای اخیر باید به ایستاده در غبار اشاره کنیم. این اثر از فیلمهای واقعی ایرانی یک فیلم سینمایی بلند است که تماما به صورت مستند ساخته شده است. بخشی از فیلم راجع به صحبتهای خانواده، رفقا و همرزمان حاج احمد متوسلیان درباره اوست و بخشی صدای واقعی و مستند او در سخنرانیها روی بازی تحسین برانگیز هادی حجازیفر در نقش حاج احمد است. این اثر از فیلمهای ایرانی با داستان واقعی، در جشنواره فجر بسیار تحسین شد و توانست سیمرغ بلورین بهترین فیلم را درسال ۱۳۹۴ کسب کند.
خشم و هیاهو
محصول سال: ۱۳۹۴
کارگردان: هومن سیدی
بازیگران: نوید محمدزاده، طناز طباطبایی، رعنا آزادیور و سعید چنگیزیان
ماجرای جنجالی به قتل رسیدن شهلا جاهد، همسر دوم ناصر محمدخانی بازیکن مشهور فوتبال
از جمله فیلمهای ایرانی که بر اساس واقعیت ساخته شده اند فیلم خشم و هیاهو ساخته هومن سیدی است. داستان این اثر از فیلمهای واقعی ایرانی درباره خوانندهای مشهور به نام خسرو که زندگی عاشقانهای با همسرش دارد، به دلیل ارتباط زیادش با مخاطبان عاشق دختری به نام حنا سرافراز در میان آنها میشود.
خسرو در عشق به حنا، به جایی میرسد که میخواهد همسر اولش را طلاق دهد و به حنا میگوید که بدون او لحظهای نمیتواند زندگی کند. حالا همسر اول خسرو در خانه و اتاق خوابش به قتل رسیده و این پرونده دو متهم بزرگ دارد: خسرو و حنا سرافراز.
ماجرای نیمروز
محصول سال: ۱۳۹۵
کارگردان: محمدحسین مهدویان
بازیگران: احمد مهرانفر، مهرداد صدیقیان، هادی حجازیفر و جواد عزتی
بمبگذاریها و کشتار مردم ایران توسط منافقین و ترورهای دهه شصت در اولین سالهای پس از انقلاب
ماجرای نیمروز از جمله فیلمهایی که بر اساس واقعیت ساخته شده اند ایرانی است. ماجرا به روزهای بعد از برکناری ابوالحسن بنیصدر از ریاست جمهوری میپردازد.
طرفداران بنیصدر که به رهبری مسعود رجوی و موسی خیابانی خود را فداییان مردم و مجاهدین خلق معرفی میکنند، شروع به ایجاد رعب و وحشت و کشتار مردم میکنند و دست به ترور شخصیتهای مهمی، چون شهید بهشتی و شهید رجایی میزنند. یک گروه اطلاعاتی ویژه برای پیدا کردن مسعود جوی و موسی خیابانی به کار میافتد تا جلوی این اقدامات هرچه سریعتر گرفته شود.
چهارراه استانبول
محصول سال: ۱۳۹۶
کارگردان: مصطفی کیایی
بازیگران: بهرام رادان، محسن کیایی، ماهور الوند و سحر دولتشاهی
آتشسوزی ساختمان پلاسکو و شهادت نزدیک به بیست تن از آتشنشانان فداکار
چهار راه استانبول از برترین فیلمهای ایرانی با قصههای واقعی است. داستان این فیلم درباره پسری به نام احد، کارگر یک تولیدی در ساختمان پلاسکوی تهران است. او عاشق دختری به نام لادن است که از طرف پدر برای ازدواج با پسرعمویش تحت فشار است.
احد برای تامین هزینه ازدواج به همراه بهمن قمار میکنند، شب قبل از آخرین قمار احد، لادن از خانه فرار میکند و در همان تولیدی که احد آنجا کار میکند پنهان میشود ، صبح روز بعد، خبر تلخ و دردناکی از چهارراه استانبول به سایر نقاط ایران مخابره میشود.
ساختمان پلاسکو آتش گرفته و لادن در یکی از طبقات آن گیر کرده است. احد و بهمن در تلاشند تا او را نجات دهند.
۲۳ نفر
محصول سال: ۱۳۹۷
کارگردان: مهدی جعفری
بازیگران: گروهی از بازیگران نوجوان
بر اساس اسارت و شکنجه بیست و سه نوجوان
این فیلم سینمایی ایرانی واقعی بر اساس وقایع کاملا حقیقی است که در دوران اسارت هشت سال جنگ تحمیلی بر ملاصالح قاری و بیست و سه نوجوان هم سلولش گذشته است. او وقتی از دست عراقیها آزاد میشود و به ایران میرسد، به جرم خیانت دستگیر میشود، اما با تلاشهای حاج ابوترابی نیروهای امنیتی ایران پی به بیگناهی او میبرند.
ماجرای نیمروز؛ رد خون
محصول سال: ۱۳۹۷
کارگردان: محمدحسین مهدویان
بازیگران: هادی حجازیفر، جواد عزتی، محسن کیایی و بهنوش طباطبایی
حمله مجاهدین و منافقین به ایران پس از پایان جنگ از سمت مرزهای غربی کشور و کشتار بیرحمانه زنان، کودکان و مردان
در آخرین روزهای جنگ و در حالی که آتش بس بین ایران و عراق اعلام شده، منافقین با تجهیزات کامل که عراق و سایر دشمنان در اختیارشان قرار دادهاند برای تغییر حکومت در ایران به مرزهای غربی کشور حمله میکنند و با کشتن مردمان کرد بیگناه، بیرحمانه جلو میآیند.
شهید صیاد شیرازی فرماندهی عملیات را تحت عنوان عملیات مرصاد بر عهده میگیرد. از میان بچههای گروه اطلاعات «ماجرای نیمروز» فقط صادق و کمال باقی ماندهاند. کمال در تحقیقاتش متوجه میشود خواهرش هم عضوی از منافقین شده است که در حال حاضر دارد به همراه تروریستها به ایران برمیگردد. این اثر از بهترین فیلمهای ایرانی با داستان واقعی محسوب میشود.
شبی که ماه کامل شد
محصول سال: ۱۳۹۷
کارگردان: نرگس آبیار
بازیگران: هوتن شکیبا، الناز شاکردوست، پدرام شریفی و فرشته صدرعرفایی
قتل فائزه و برادرش، همسر و برادر زن عبدالحمید ریگی به دست عبدالمالک و عبدالحمید ریگی
این اثر از فیلمهای ایرانی با داستان واقعی داستان عشق بینظیر عبدالرحیم ریگی به دختری تهرانی به نام فائزه را به تصویر میکشد، اما این عشق مدت زیادی دوام نمیآورد و جای خود را به ترس، رعب و وحشت میدهد. عبدالرحیم که روزگاری به دلیل لطافت وجودش برای فائزه شعر میسرود، حالا پابهپای برادرش عبدالمالک ریگی آدم میکشد!
درخت گردو
محصول سال: ۱۳۹۸
کارگردان: محمدحسین مهدویان
بازیگران: پیمان معادی، مینا ساداتی، مینو شریفی و مهران مدیری
بمباران شیمیایی سردشت و از بین رفتن زندگی مردمان آن منطقه
داستان این اثر از فیلمهای ایرانی با داستان واقعی درباره قادر مرد شریف کردی است که در سردشت زندگی میکند. با اینکه مشکلات زیادی به واسطه جنگ وجود دارد، اما هنوز هم که هنوز است در سردشت، اتحاد و مهربانی جریان دارد. صدام در خلال جنگ، سردشت و روستاهای اطراف آن در آذربایجان غربی را هدف حملات و بمبارانهای وحشیانه شیمیایی خود میکند. پس از این حملات است که زندگی برای مردمان آن منطقه رنگ دیگری میگیرد؛ رنگ خون و مرگ، رنگ تاول و سرفه و تنگینفس!
موقعیت مهدی
محصول سال: ۱۳۹۹
کارگردان: هادی حجازی فر
بازیگران: هادی حجازی فر، ژیلا شاهی، وحید حجازیفر، معصومه ربانینیا، وحید آقاپور و روحالله زمانی
این اثر درباره شهید مهدی باکری ساخته شده است.
یکی از بهترین فیلمهای ایرانی با داستان واقعی که در سال ۱۳۹۹و ۱۴۰۰ ساخته شد، فیلم موقعیت مهدی است. این فیلم با بازی هادی حجازی فر در نقش شهید مهدی بازی درباره زمانی است که مهدی باکری از برادرش حمید میخواهد با وجود مشکلاتی که دارد به منطقه بیاید و کنار او باشد. حالا پس از عملیات بزرگ خیبر مهدی باکری باید تنها به خانه بازگردد.