کشورمان چند روز ناآرامی را پشت سر گذاشت؛ از تجمعات و اعتراضاتی که در برخی موارد به آشوب کشیده شد تا آنچه در فضای مجازی و رسانهای به راه افتاد.
وسعت این اتفاقات درحدی بود که با فشارها، تعدادی از سلبریتیها و چهرههای مطرح ورزش و سینمای جهان به این اتفاق واکنش نشان دادند؛ چهرههایی که دربرابر یک دهه تحریم ظالمانه آمریکاییها علیه مردم ایران یک بار دهن به انتقاد باز نکردند و یکبار برای بچههای بیمار و پروانهای دست به انتشار پست در صفحه شخصیشان نبردند.
تکلیف رسانهها و شبکههای ماهوارهای فارسی زبان هم که سالها پشت نقاب حرفهای گری پنهان شده بودند در این ماجرا روشن شد و رسانههایی مانند بی بی سی فارسی و ایران اینترنشنال روزانه بیش از ۱۰۰ پست درباره اتفاقات اخیر منتشر کردند که بسیاری از آنها بدون سند، تحریف شده و دروغ بود همان اقدامی که شبه رسانه آمدنیوز در اتفاقات مشابه سالهای گذشته انجام میداد.
یکی از تکنیکهای که رسانههای معاند در کنار تکرار و بارش اطلاعات درست و نادرست به خورد مخاطبان میدادند، انتشار فیلمهای تکراری و قدیمی یا انتساب یک فیلم به چند شهر برای گسترده نشان دادن اعتراضات بود.
در ادامه تعدادی از این ترفند در اغتشاشات اخیر را بررسی میکنیم و سپس مروری به استفاده از این ترفند در حوادث مشابه سالهای قبل میاندازیم:
انتساب همزمان یک فیلم به قروه و آبادان
جریان معاند برای تحریک مردم به خصوص در کردستان یک فیلم ثابت را یک بار با عنوان تجمعات در قروه و بار دیگر به عنوان تجمعات در مریوان پخش کردند.
کرمانشاه یا مریوان؟
در ادامه این تحرکات یک فیلم همزمان با عنوان کرمانشاه و مریوان توسط رسانههای آشوب طلب منتشر شد.
یک تجمع در شیراز یا آبادان
کاربران توییتری ضدانقلاب در روزهای اخیر فیلمی از شعار دادن عدهای مقابل سرهنگ نیروی انتظامی را یک بار با عنوان وقوع این اتفاق در شیراز و بار دیگر در آبادان منتشر کردند.
انتشار فیلم لحظه درگیری پارسال کلاغ مهرشهر به عنوان کشته شدن در اعتراضات امسال
یکی از مطالبی که کانالهای تلگرامی معاند با عنوان «تیر خلاص ماموران به یک شهروند» در ماجرای ناآرامیها اخیر منتشر کردند، مربوط به شرور کرجی به نام «کلاغ مهرشهر» بود که سال گذشته در درگیری با ماموران پلیس کشته شده بود.
بی بی سی دست به کار میشود
بی بی سی فارسی که در این روزها اخبار جعلی منتشر کرده بود، تصویری را منتشر کرد تا نشان دهد اشنویه تحت کنترل نیروهای معترض مسلح قرار دارد، درحالی که این عکس مربوط به چند ماه پیش و اتفاق دیگری در مریوان بود.
در این برخی دیگر به انتشار تصاویر فتوشاپی هم روی آوردند.
البته این روشی است که مسیح علینژاد که این روزها بحث کاسبی اش مورد انتقاد خود ضدانقلاب هم قرار گرفته در آن تبحر دارد. خبرگزاری فارس در گزارشی با عنوان «کلاه گشاد مسیح علینژاد بر سر فالوورها و کارفرمایانش» پرده از پستهای تکراری علینژاد برای موفق نشان دادن کمپینش برداشته بود.
استفاده از این روش سالهاست که در بین رسانههای معاند از جمله آمدنیوز مورد استفاده قرار میگیرد.
مردادماه سال ۱۴۰ برخی رسانهها و شبکههای ماهوارهای فارسیزبان از تجمع، اعتراض و شعارهای هنجارشکن عدهای در گوهر دشت کرج خبر دادند.
بلافاصله بعد از انتشار این خبر و فیلمهای منتشر شده در رسانههای ضدانقلاب خبرنگار خبرگزاری فارس به محل ادعایی رفت که مشخص شد خبری ادعایی درست نبوده است و بررسی فیلم مذکور نشان داد که فیلم مربوط به سال ۱۳۹۷ بوده است.
یا در نمونه دیگر تصویری از یک تجمع را همزمان با عنوان در تبریز و مشهد منتشر کردند.
در سالهای پیش این تصویر را با عنوان تجمع در رامین منتشر کرده بودند درحالی که در سال ۹۶ که این شایعه منتشر شده بود بانک دی که در تصویر مشخص است هیچ شعبهای در ورامین نداشته است.
انتشار فیلم سال ۹۷ خوزستان به جای تجمع اصفهان ۹۸
در۲۰فروردین سال ۹۸ امسال برخی رسانهها مدعی شدند که جمع زیادی از بازنشستگان فولاد اصفهان در اعتراض به پرداخت نشدن بیمه و عیدی سال ۹۷ مقابل استانداری اصفهان تجمع کردن، این درحالی بود که همین فیلم ۱۹ اسفندماه در همین رسانهها تحت عنوان «تجمع بازنشستگان فولاد روبروی استانداری خوزستان در اعتراض به عدم پرداخت حقوق معوقه و عیدی» منتشر شده بود.
شایعه به آتش کشیدن پمپ بنزین در اصفهان
در سال ۱۳۹۷که تعدادی از مردم اصفهان در اعتراض به وضعیت اقتصادی نامساعد به خیابانها آمدند، آمدنیوز برای وخیم نشان دادن اوضاع فیلم کوتاهی را منتشرکرد و مدعی شد که مردم پمپ بنزین شهید حججی را به آتش کشیدند، اما بررسیها نشان داد که صلا در آن منطقه، پمپ بنزینی به نام شهید حججی نامگذاری نشده و تصویر ادعایی آمدنیوز، مربوط به تصویر آتش سوزی در بندرلنگه بود که چند هفته پیش از آن براثر یک ایراد فنی رخ داده بود.
این موارد تنها نمونههایی از عملیات روانی رسانهها و شبکههای ماهوارهای فارسی زبان و کاربران آنها در فضای مجازی است تا حجم ناآرامیها را بسیار بیشتر از آن چه اتفاق میافتد نشان دهند.
بیشتربخوانید
منبع: فارس